Hyppää pääsisältöön

#Kemikaalihaaste – Onnistutko vähentämään kemikaaleja arjessasi?

Osallistu kemikaalihaasteeseen!
Osallistu kemikaalihaasteeseen! Kuva: Petri Krook, Seera Rytkölä, Yle kemikaalit

Älä jää kemikaalikuorman alle! Suurin osa meistä altistuu päivittäin useille tuhansille kemikaaleille, joita saamme väistämättä esimerkiksi ruoasta, kosmetiikasta ja pesuaineista. Vaikka luku kuulostaa hurjalta, meistä jokaisella on mahdollisuus keventää kemikaalikuormaamme. #Kemikaalihaaste 15.-21.10.2018, jaa kuva tai kommentti!

Kemikaaleja on kaikkialla, emmekä voi täysin välttyä niiltä. Altistumme päivittäin jopa tuhansille kemikaaleille, joita saamme esimerkiksi kosmetiikasta, ruoasta, tekstiileistä ja puhdistusaineista.

Kaikki kemikaalit eivät ole haitallisia, eikä yksittäinen altistuskerta yleensä johda ikävään lopputulokseen, mutta kun kuorma kasvaa, myös mahdolliset haitat lisääntyvät. Jotkut kemikaalit häiritsevät tutkitusti esimerkiksi hormonitoimintaamme, ja voivat vaikuttaa heikentävästi esimerkiksi hedelmällisyyteemme.

Näin kevennät omaa kemikaalikuormaasi: Asiantuntija neuvoo kolme helppoa vinkkiä arkeen

#Kemikaalihaaste - Jaa kuva tai kommentti!

Yle Akuutti haastaa sinut vähentämään kemikaaleja arjessasi #kemikaalihaaste-viikolla 15.–21.10.2018! Lähde sinäkin mukaan syksyn päräyttävimpään haastekampanjaan ja haasta mukaan myös kaverisi!

Jaa kuva tai tarina juuri sinulle sopivasta muutoksesta sosiaalisessa mediassa hashtagilla #kemikaalihaaste haasteviikon aikana (15.-21.10.2018).

Millainen kemikaalitekoni voisi olla?

1. Vaihda vanhat muoviset säilytysastiat lasisiin tai teräksisiin astioihin, tai osta edes muutama lasinen säilytysastia.

2. Heitä vanhat limupullot kierrätykseen ja osta tilalle lasinen tai teräksinen pullo.

3. Sitoudu annostelemaan pyykinpesuainetta ohjeen, ei fiiliksen mukaan.

4. Laske päivittäin käyttämiesi kosmetiikkatuotteiden määrä, ja vähennä määrä puoleen päivän tai vaikka viikon ajaksi. Jos uskallat, voit koittaa viettää saman ajan kokonaan ilman kosmetiikkaa.

5. Tarkkaile, millaisilla leluilla lapsesi leikkivät. Esimerkiksi omia vanhoja leluja ei välttämättä kannata antaa leikkeihin, sillä ne saattavat sisältää nykyään kiellettyjä aineita, kuten hormonitoimintaa mahdollisesti häiritseviä muovinpehmentimiä.

6. Lupaa, ettet enää pue päällesi uusia vaatteita ennen niiden pesemistä! Vaatteet saattavat sisältää allergisoivia ja ihoa ärsyttäviä kemikaalijäämiä.

7. Vaihda muovinen leikkuulauta puiseen - etenkin, jos vanha muovinen leikkuulautasi alkaa olla naarmuuntunut, värjääntynyt tai kolhiintunut. Puu on antibakteerinen materiaali.

8. Tsekkaa käyttämäsi kosmetiikan ainesosaluettelot. Heivaa pois tuotteet, jotka sisältävät esimerkiksi ftalaatteja, voimakkaita hajusteita tai alumiinia.

Mukana haasteessa muun muassa Noora Shingler, jonka parhaat vinkit kemikaalittomampaan elämään löydät Yle Akuutin Instagramista @yleakuutti.

Lue lisää kemikaaleista:

Testaa kemikaalikuormasi – Altistutko päivittäin sadoille vai tuhansille haitallisille kemikaaleille?

Altistumme päivittäin tuhansille kemikaaleille, eikä kaikista tiedetä läheskään tarpeeksi – “On hyvä muistaa, että jotkut terveysvaikutukset näkyvät vasta myöhemmin”

Näin kevennät kemikaalikuormaasi: Asiantuntija neuvoo kolme helppoa vinkkiä arkeen

Katso Kemikaalivaara-jakso:

#kemikaalihaaste-tekoja Instagramissa:

Avaa Instagram postaus
Avaa Instagram postaus
Avaa Instagram postaus