Hyppää pääsisältöön

#Kemikaalihaaste – Onnistutko vähentämään kemikaaleja arjessasi?

Osallistu kemikaalihaasteeseen!
Osallistu kemikaalihaasteeseen! Kuva: Petri Krook, Seera Rytkölä, Yle kemikaalit

Älä jää kemikaalikuorman alle! Suurin osa meistä altistuu päivittäin useille tuhansille kemikaaleille, joita saamme väistämättä esimerkiksi ruoasta, kosmetiikasta ja pesuaineista. Vaikka luku kuulostaa hurjalta, meistä jokaisella on mahdollisuus keventää kemikaalikuormaamme. #Kemikaalihaaste 15.-21.10.2018, jaa kuva tai kommentti!

Kemikaaleja on kaikkialla, emmekä voi täysin välttyä niiltä. Altistumme päivittäin jopa tuhansille kemikaaleille, joita saamme esimerkiksi kosmetiikasta, ruoasta, tekstiileistä ja puhdistusaineista.

Kaikki kemikaalit eivät ole haitallisia, eikä yksittäinen altistuskerta yleensä johda ikävään lopputulokseen, mutta kun kuorma kasvaa, myös mahdolliset haitat lisääntyvät. Jotkut kemikaalit häiritsevät tutkitusti esimerkiksi hormonitoimintaamme, ja voivat vaikuttaa heikentävästi esimerkiksi hedelmällisyyteemme.

Näin kevennät omaa kemikaalikuormaasi: Asiantuntija neuvoo kolme helppoa vinkkiä arkeen

#Kemikaalihaaste - Jaa kuva tai kommentti!

Yle Akuutti haastaa sinut vähentämään kemikaaleja arjessasi #kemikaalihaaste-viikolla 15.–21.10.2018! Lähde sinäkin mukaan syksyn päräyttävimpään haastekampanjaan ja haasta mukaan myös kaverisi!

Jaa kuva tai tarina juuri sinulle sopivasta muutoksesta sosiaalisessa mediassa hashtagilla #kemikaalihaaste haasteviikon aikana (15.-21.10.2018).

Millainen kemikaalitekoni voisi olla?

1. Vaihda vanhat muoviset säilytysastiat lasisiin tai teräksisiin astioihin, tai osta edes muutama lasinen säilytysastia.

2. Heitä vanhat limupullot kierrätykseen ja osta tilalle lasinen tai teräksinen pullo.

3. Sitoudu annostelemaan pyykinpesuainetta ohjeen, ei fiiliksen mukaan.

4. Laske päivittäin käyttämiesi kosmetiikkatuotteiden määrä, ja vähennä määrä puoleen päivän tai vaikka viikon ajaksi. Jos uskallat, voit koittaa viettää saman ajan kokonaan ilman kosmetiikkaa.

5. Tarkkaile, millaisilla leluilla lapsesi leikkivät. Esimerkiksi omia vanhoja leluja ei välttämättä kannata antaa leikkeihin, sillä ne saattavat sisältää nykyään kiellettyjä aineita, kuten hormonitoimintaa mahdollisesti häiritseviä muovinpehmentimiä.

6. Lupaa, ettet enää pue päällesi uusia vaatteita ennen niiden pesemistä! Vaatteet saattavat sisältää allergisoivia ja ihoa ärsyttäviä kemikaalijäämiä.

7. Vaihda muovinen leikkuulauta puiseen - etenkin, jos vanha muovinen leikkuulautasi alkaa olla naarmuuntunut, värjääntynyt tai kolhiintunut. Puu on antibakteerinen materiaali.

8. Tsekkaa käyttämäsi kosmetiikan ainesosaluettelot. Heivaa pois tuotteet, jotka sisältävät esimerkiksi ftalaatteja, voimakkaita hajusteita tai alumiinia.

Mukana haasteessa muun muassa Noora Shingler, jonka parhaat vinkit kemikaalittomampaan elämään löydät Yle Akuutin Instagramista @yleakuutti.

Lue lisää kemikaaleista:

Testaa kemikaalikuormasi – Altistutko päivittäin sadoille vai tuhansille haitallisille kemikaaleille?

Altistumme päivittäin tuhansille kemikaaleille, eikä kaikista tiedetä läheskään tarpeeksi – “On hyvä muistaa, että jotkut terveysvaikutukset näkyvät vasta myöhemmin”

Näin kevennät kemikaalikuormaasi: Asiantuntija neuvoo kolme helppoa vinkkiä arkeen

Katso Kemikaalivaara-jakso:

#kemikaalihaaste-tekoja Instagramissa:

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Tämän päivän sana on #kemikaalihaaste Mikä on sinun osuutesi ja kuinka sinä voit siiheen vaikuttaa? 🤔 Olen jo muutamia vuosia värjännyt kasviväreillä kuontaloni. 🌿🌱 Ei tule värikypärää, päänahka hengittää, ei tyvikasvua ja sitä paitsi tämä on hauskaa ✌️ ~~~~~~~~~~ Khadi :n Dark Brown -> @naturalgoodscompany Sekoitan mukaan vähän kurkumaa, kahvia ja mustaa chai teetä, kuuma vettä ja vähän kookos öljyä. Sekoitus, väri päähän, pussi päähän ja pipo päähän ja sitten vaan odotellaan pari tuntia 🙏 ja kaikki on #organic Hiuksia ei pidä pestä ainakaan 24 seuraavan tuntiin, mielellään pariin vuorokauteen sillä se syvenee pikkuhiljaa. Tuoksu on mitä on mutta kaikkeen tottuu ☺️ ja ennen värin laittoa mielellään syväpuhdistava savi pesu 🤲 ~~~~~~~~~~ #kemikaalikuorma#kemikaalikuormanvähentämistä#kasvivärit#khadi#naturalbytanja#vihreävalinta#luonnonkaunis 🌿🤲💚

A post shared by Tanja Karoliina Rantakangas (@naturalbytanja) on


Skip Instagram post
View this post on Instagram

Tässä levittelen dödöä pahvisesta purtilosta. Kerron tästä siksi, että osallistun @yleakuutti Kemikaalihaasteeseen. Haaste kannustaa vähentämään kemikaalikuormaa. Monissa muoveissa, meikeissä, saippuoissa, siivousaineissa, uusissa vaatteissa jne jne on nimittäin tosi paljon hurjia myrkkyjä, joiden on todettu vaikuttavan esim meidän hormonitoimintaan. Kuitenkin eniten mua huolettaa se, mitä kaikki aineet ja roskat tekee luonnolle. Esim mun entiset dödöt oli pakattu kovaan muoviin, jota ei voi kierrättää. Siksi mä valitsen tuotteita, jotka on pakattu ympäristöystävällisesti. Opettelen nyt myös tulkitsemaan pakkausselosteita niin, että valitsen ympäristöystävällisiä aineita. Kemikaalihaasteen nettisivuilta yle.fi/akuutti löytyy vinkkejä näihin. Ja mm. Kemikaalitesti. Osallistu säkin! Tekee hyvää! Ettei ympäristön tuhoutuminen hikoiluttaisi💪💕 #kemikaalihaaste #valinnat #organic #zerowaste #environmentfriendly #plasticfree #dogood #pure Kiitos kuvasta @tarukirsikka 😘

A post shared by Päivikki Koskinen (@paivikkisunray) on


Skip Instagram post
View this post on Instagram

Nyt vietetään @yleakuutti’n lanseeraamaa #kemikaalihaaste-viikkoa! Mä oon jo aktiivisesti minimoinut altistumista erilaisille kemikaaleille kotona jo muutaman vuoden ajan – nyt haluan jakaa yhden vinkin tämän hienon haasteen innoittamana! . Kauppojen hyllyt on täynnä toistaan mahtipontisemmin mainostavia puhdistusaineita. Yksiä sellaisia ovat erilaiset lianirroittajat joita itsekin käytin aika paljon aikoinaan (katselin usein telkkaria ruokaa laittaessa 👉🏻 monet keitokset paloivat pohjaan 🤦🏼‍♂️). Ne viestivät irroittavansa lian tehokkaasti ja ilman sen suurempaa vaivaa – sen kun ruiskaiset ainetta pohjaanpalaneeseen kattilaan, annat vaikuttaa ja pyyhit lian irti. Ne voivat kuitenkin sisältää monia erilaisia kemikaaleja, joiden yhteisvaikutuksia emme vieläkään tunne. Mä kärsin mm. seuraavista oireista: kemikaalihöyryt kirvelivät silmiä ja ärsyttivät hengitystä ja ihoa. Enkä tullut ajatelleeksi, että miten aineiden kemikaalit vaikuttavat ympäristöön ja veteen valuttuaan viemäristäni alas. . Nykyään käytän vain ruokasoodaa ja etikkaa. Niiden lisäksi käytän puhdistamiseen käsivoimaa ja viitsimistä. Tämäkin pohjaanpalanut omenasose lähti teräsvillalla muutamassa minuutissa ilman mitään erillisiä aineita. . Miksi mä sitten ostin kaikkia mahdollisia aineita vaikken niitä oikeasti tarvitse? No, koska olin laiska enkä juurikaan ajatellut aineiden muita vaikutuksia. Nyt kun tiedostan erilaisten kemikaalien haittoja ja sen että ostamalla niitä kannustan erilaisten synteettisten kemikaalien lisäämistä markkinoille, en enää halua käyttää kovalla työllä ansaitsemiani euroja niiden tukemiseen. Otan vastuun valinnoistani en vain itseni tähden vaan myös muiden. Varsinkin kun tiedän että käyttämällä luonnollisempia aineita ja jynssäämällä saan aikaan joskus jopa paremman lopputuloksen. 💪🏻 Säästän rahaa ja saan käsivarsitreenin kaupan päälle! . Vinkki on siis että käytä käsivoimaa kemikaalien sijaan! Säästät luonnonvaroja ja energiaa samalla kun pienennät omaa kemikaalikuormitusta ja estät mahdollisesti haitallisten kemikaalien pääsyä meidän yhteisiin vesistöihin. 🌍 -Otso

A post shared by Nollahukka (@nollahukka) on