Hyppää pääsisältöön

“Lähes kaikissa tavanomaisissa huulipunissakin on muovia!”

– Turhia kemikaaleja välttävä Noora Shingler kannustaa jokaista karsimaan muovia arjestaan

Vielä reilu kymmenen vuotta sitten Noora Shingler ei välittänyt siitä, mitä hänen huulipunansa, meikkivoiteensa tai shampoonsa sisältävät. Tuoteselosteet jäivät lukematta ja ostoskorin kautta elimistöön päätyi kirjava kemikaalisekoitus.

Vasta kun pahat vatsaongelmat pakottivat syynäämään ruokapakettien ainesosaluetteloita, alkoi Noora kiinnittää huomiota enemmän kuluttamiensa tuotteiden sisältöön.

Kun työnantaja sattui samaan aikaan pyytämään tuoretta toimittajaa tutkimaan, mitä aineita terveyssiteiden valmistuksessa on käytetty, alkoi ympärillä vellova kemikaaliviidakko aueta Nooralle.

– Silmäni avautuivat ja tajusin, miten paljon ympäristössämme on kemikaaleja, joista emme tiedä oikeastaan yhtään mitään.

– Esimerkiksi limakalvoihin kosketuksissa olevien tuotteiden, kuten terveyssiteiden, yhteydessä ei tarvitse edes kertoa, millaisia liimoja tai muita kemikaaleja valmistuksessa on käytetty. Se oli minulle järkytys.

Kaupan hyllyjen välissä tuoteselosteita tavatessa tuntemattomien termien merkitykset alkoivat pikkuhiljaa avautua Nooralle. Ruokavalio muuttui ja kosmetiikka vaihtui purnukka kerrallaan luonnonkosmetiikkaan.

Kymmenisen vuotta sitten muuttunut elämäntyyli on poikinut Kemikaalicoctail-blogin perustamisen jälkeen Nooran työ on kietoutunut yhä vahvemmin ekologiseen, eettiseen ja terveelliseen elämäntapaan.

“On väärin puhua täysin kemikaalittomasta elämästä”

Tiedostava kuluttaminen ei tarkoita ankeaa tai vaikeaa elämää, Noora vakuuttaa. Helsingissä asuva yrittäjä elää ehkä tavanomaista hektisempää, mutta sitäkin tavallisempaa lapsiperhearkea.

Koska koko elinympäristömme koostuu kemikaaleista, on väärin puhua kemikaalittomasta elämästä. Kaikki kemikaalit eivät siis ole pahasta. Nooran kohdalla on ennemminkin kyse valinnoista ja elämästä ilman synteettistä kosmetiikkaa ja terveydelle haitallisia kemikaaleja.

Pehmytmuovia lastenhuoneesta ei löydy.

Shinglerien kotona eletään mahdollisimman muovittomasti niin ruoan, kosmetiikan kuin vaatteiden suhteen.

Ruokakauppa on Nooralle yksi murheenkryyni. Lähes kaikki on pakattu muoviin ja jokaisen tuotteen ostaminen irtomyynnistä tai pahvi- ja lasipakkauksissa ei onnistu. Sen sijaan torjunta-ainejäämien välttämiseksi kaupasta tarttuu mukaan paljon luomutuotteita ja ruokaa säilytetään kotijääkaapissa lasisissa tai keraamisissa astioissa. Juusto on kääritty muovin sijaan mehiläisvahakääreeseen.

Liian rajoitetuksi elämä ei kuitenkaan saa mennä, vaikka tiettyjä periaatteita noudatetaankin.

– Jostain on joustettava. Kovasta muovista olen huolissani ympäristönäkökulmasta, mutta lasten leluista sitä kuitenkin jonkun verran löytyy. Sen sijaan pehmytmuovia lastenhuoneesta ei löydy. Siitä olen tarkka, Noora tarkentaa.

– Esimerkiksi muovin pehmentiminä käytetyt ftalaatit on yhdistetty hormonitoiminnan häiriintymiseen sekä lisääntymisterveyteen, enkä missään nimessä halua altistaa Islaa ja Hectoria sellaiselle.

“En värjännyt hiuksiani raskausaikana.”

Nooran kemikaalikiinnostus sai viimeisen sysäyksen ensimmäisen raskauden myötä. Kun nyt 8-vuotias Isla kasvoi kohdussa, vähensi Noora kosmetiikan käyttöä entisestään.

Synteettisestä kosmetiikasta, kuten meikeistä ja hiusväreistä, Noora oli luopunut jo aiemmin, mutta raskausajaksi hän vähensi meikkaamista huomattavasti ja jätti hiusten värjäämisen kokonaan.

– Tutkimustietoa hiusväreissä käytettyjen kemikaalien vaikutuksista sikiön terveyteen on vielä melko vähän, mutta en missään nimessä halunnut altistaa itseäni tai lapsiani millekään turhille kemikaaleille raskausaikana.

– En käyttänyt myöskään kynsilakkaa ja ihovoiteena käytin kookosöljyä. Samaa monitoimiöljyä käytän esimerkiksi nahkatuotteiden hoidossa ja esimerkiksi puisen keittiötason öljyämisessä, Noora nauraa.

Synteettisessä kosmetiikassa käytetään paljon muoveja.

Tanskassa raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään kemikaaleja mahdollisimman paljon. Yksi suositus on kosmetiikan vähentäminen. Suositus koskee sekä synteettistä kosmetiikkaa että luonnonkosmetiikkaa. Samanlaista suositusta meillä Suomessa ei ole, Noora mainitsee.

– Synteettisessä kosmetiikassa käytetään paljon muoveja. Sellaisen meikin levittäminen omille kasvoille ei tunnu hyvältä ajatukselta.

– Esimerkiksi lähestulkoon kaikissa tavanomaisissa huulipunissa on muovia. Tässä yksi syy, miksi valitsen meikkini mieluummin sertifioidun luonnonkosmetiikan puolelta. Niiden valmistuksessa muoveja ei ole käytetty, Noora selittää.

“Meillä ei käytetä lianräjäyttäjiä.”

Muovinpehmentimistä puhutaan usein hormonihäiritsijöinä, joiden vaikutukset voivat näkyä vasta sukupolvien päästä. Emme siis voi olla ihan varmoja, kenelle ja millaisia vaikutuksia kemikaalialtistuksemme loppujen lopuksi aiheuttaa.

Nooran puheissa vilahtelevat tuon tuosta ftalaatit, bisfenoli-A ja parabeenit, mutta mitään tiettyä kemikaalia hän ei kuitenkaan sano välttelevänsä. Ennemminkin Noorasta on tärkeää olla tietoinen siitä, mitä hän omalle ja lastensa iholle levittää, mitä ihon kautta elimistöön imeytyy ja mitä perheessä syödään ja hengitetään.

Testaa kemikaalikuormasi – Altistutko päivittäin sadoille vai tuhansille haitallisille kemikaa­leille?

Oman päivittäisen kemikaalikuorman miettiminen voi tuntua hengästyttävältä ja haitallisten kemikaalien vältteleminen hankalalta. Siksi Noora kannustaakin jokaista lähtemään liikkeelle askel kerrallaan.

Näin kevennät kemikaalikuormaasi – asiantuntija neuvoo kolme helppoa vinkkiä

– Minä aloitin shampoopullosta. Kun tavanomainen shampoo loppui, ostin tilalle luonnontuotteen. Siitä etenin pikkuhiljaa tuote ja asia kerrallaan. Nyt valinnat eivät enää tunnu vaikeilta, vaan ovat enemminkin automaatio, Noora kertoo.

Vauva-ajan vaippashow Shinglereillä hoidettiin kotioloissa kestovaipoilla. Matkoilla hommasta joustettiin ja käytössä oli kertakäyttövaipat. Tuttipullot olivat lasisia ja keinokuituisia vaatteita perheessä vältellään edelleen aina kun siihen on mahdollisuus.

– Myös ylihygieenisyys on iso aihe. Liian tehokkaiden pesuaineiden käyttö ei ole välttämättä hyvä juttu.

– Itse pesen vaatteet mahdollisimman miedoilla ja hajusteettomilla pesuaineilla, enkä käytä kodin siivoamiseen mitään niin sanottuja lianräjäyttäjiä, Noora tarkentaa.

Noora Shingler nojaa värikkääseen kiviseinään.
Noora Shingler nojaa värikkääseen kiviseinään. Kuva: Mira Pelo / Yle Akuutti,Noora Shingler,kemikaalit,Kemikaalicoctail

Nooralle on tärkeää myös hyvä sisäilma. Perheessä ei nukuta muovipatjoilla tai muutenkaan muovimateriaaleissa.

– Silläkin on merkitystä, millaisessa sängyssä ja mikroilmastossa nukkuu. Moni ei tule ajatelleeksi tätä asiaa, Noora huomauttaa.

Kannustan jokaista karsimaan arjesta muovia niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Maailma ja ihmiset ovat muuttuneet kymmenessä vuodessa paljon. Tiedostavasta kuluttamisesta on tullut suomalaisille vuosien mittaan tärkeämpää ja asenteet etenkin kosmetiikan ja muovin osalta ovat muuttuneet. Silti Noora kannustaa jokaista seuraamaan ja selvittämään vieläkin tarkemmin käyttämiensä tuotteiden alkuperää ja valmistukseen käytettyjä materiaaleja.

– Tiedostava kuluttaja voi olla askeleen edellä ennakoimalla ja seuraamalla erilaisia lähteitä. Meidän kuluttajien ei tarvitse olla avuttomia, vaan voimme tutkia paljon asioita itsekin.

– Lisäksi kannustan ihan jokaista karsimaan arjesta muovia niin pitkälle kuin se on mahdollista. Lukekaa, mitä teidän kosmetiikkanne pitää sisällään ja millaisia materiaaleja teidän keittiöstä ja vaatteistanne löytyy, Noora lisää.

Kannattaa miettiä, mikä on omasta mielestä se fiksuin valinta.

Kaikkea ei voi ostaa täysin muovittomana, eikä jokaiselle tuotteelle ole toimivaa ekologisempaa vaihtoehtoa. Silloin pitää löytyä myös mahdollisuus joustavaan ajatteluun, Noora ajattelee.

– Joustamisen paikkoja tulee vastaan milloin missäkin asiassa, mutta jokaisen ostopäätöksen kohdalla on kuitenkin aina olemassa vaihtoehto. Silloin kannattaa miettiä, mikä on omasta mielestä se fiksuin valinta, Noora opastaa.

Nooran parhaat vinkit kemikaalittomampaan elämään löydät Yle Akuutin Instagramista @yleakuutti.

Lue lisää kemikaaleista:

Testaa kemikaalikuormasi – Altistutko päivittäin sadoille vai tuhansille haitallisille kemikaaleille?

#kemikaalihaaste – Onnistutko välttämään kemikaaleja arjessasi?

Altistumme päivittäin tuhansille kemikaaleille, eikä kaikista tiedetä läheskään tarpeeksi – “On hyvä muistaa, että jotkut terveysvaikutukset näkyvät vasta myöhemmin”

KEMIKAALIVAARA – Katso Akuutti Areenassa ja lue lisää osoitteessa yle.fi/akuutti