Kuolemanpelko, taitavasti rakennetut selviytymistarinat ja teoriat lääketieteellisten hoitojen haitoista selittävät vaihtoehtoisten syöpähoitojen houkuttelevuutta. Monet potilaat eivät lakkaa uskomasta, vaikka terveys romahtaa. Lääkäriliiton ajama puoskarilaki ei auttaisi asiaa silloin, jos vaihtoehtohoitoja markkinoivat nimenomaan lääkärit.
Keskisuomalainen Krister on vakuuttunut, että hänen syöpäkasvaimensa kutistui ”appelsiinin kokoisesta peukalonpään kokoiseksi” nimenomaan kannabisöljyn ansiosta. Rahaa tähän hoitomuotoon Krister on käyttänyt parikymmentä tuhatta euroa.
Syöpälääkärit selittävät, että kannabisöljyn vaikutuksia syöpäkasvaimiin on testattu vain laboratorio-olosuhteissa ja että Kristerin keuhkosyöpäkasvaimen pienenemisen taustalla on todennäköisemmin hänen saamansa pitkä sädehoito. Krister on silti varma, että hänen sijoituksensa kannatti.
– Uskon, että olen yhä elossa juuri kannabisöljyn ansiosta.
Verkossa jaetaan tällaisiin hoitoihin uskovien kesken tieteellisiltä vaikuttavia artikkeleita sekä huikeita parantumiskertomuksia. Vaihtoehtohoitobisnes kukoistaa.
Tunnettu suomalaislääkäri lyttää uudet syöpälääkkeet
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilä on yksi Suomen tunnetuimpia lääkäreitä. Hän kertoo hoitaneensa jopa sataa syöpäpotilasta. Heikkilä pyrkii hoitamaan heitä lääkkeettömästi.
Heikkilän tärkeä teesi on, että yleiset syövät, kuten rinta-, eturauhas- ja suolistosyöpä, johtuvat pohjimmiltaan väärän ruokavalion aiheuttamasta insuliiniresistenssistä. Heikkilä tarjoaa potilailleen näkemyksensä mukaista oikeaa, ketogeenistä ruokavaliota. Hänellä on verkkosivuillaan oma terveysklubi, sen vuosijäsenyys maksaa lähes kolme sataa euroa.

Heikkilä arvostelee uusia syöpälääkkeitä ”roskaksi”.
– Ne eivät tehoa mihinkään, mutta hinnat on pilvissä.
Kaiken takana on Heikkilän mukaan syöpäteollisuus eli lääketeollisuuden ja syöpäsairaaloiden yhteishanke, jonka tarkoituksena on yksinkertaisesti tehdä rahaa.
– Niillä on valmis ohjelma, joka noudattaa vain lääkemyyntiä loppuun asti.
Syöpälääkärien näkemys on toinen. Syövästä selviää nykyään kaksi kolmesta sairastuneesta, enemmän kuin koskaan aikaisemmin, leikkaushoidon ja uusien syöpälääkkeiden ansioista.
Veera Salminen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta toteaa, että insuliiniresistenssi lisää monen syövän riskiä, muttei ole minkään syövän syy. Ketogeeninen ruokavalio ei tutkimusten mukaan pidennä elinikää.
Salminen pitää puheita syöpäteollisuudesta salaliittoteoriana. Moni sellaisiin kuitenkin uskoo.
Suomalaislääkärin piti sulkea klinikkansa – antoi syöpäpotilaalle 1000 euron misteliuutepistoksia
Valvira rajoitti syyskuussa erään suomalaislääkärin oikeuksia. Syynä oli se, että tämä ei kertonut potilaalleen, että hänen käyttämiään hoitoja ei ole testattu tieteellisesti. Lääkäri itse sanoo, että kertoi kyllä tämän potilaalle.
Lääkäri oli muun muassa ruiskuttanut levinnyttä kilpirauhassyöpää sairastavan potilaan ihon alle misteliuutetta. Potilas kertoi, että lääkärin mukaan misteli voi vahvistaa elimistön omaa puolustusjärjestelmää niin että syöpä saattaa hävitä. Potilaalle seurasi vakavia terveydellisiä haittoja.
Lääkäri kommentoi MOT:lle, ettei hänellä ole pitkän uransa aikana ollut yhtään potilasvahinkotapausta ja että misteliuutetta oli käytetty yleiskunnon parantamiseen, ei syövän hoitoon.
Valviran päätöksellä lääkäri joutui sulkemaan yksityisvastaanottonsa.
”Tutkitun lääketieteellisen hoidon mitätöinti on lääkärin etiikan vastaista”
Monessa valtiossa on voimassa niin sanottu puoskarilaki, jonka mukaan vain terveydenhuollon ammattilaiset saavat hoitaa syöpäpotilaita. Tällaista lakia on myös puuhattu Suomeen, ja myös Lääkäriliitto on sitä ajanut.
Osa niin sanottuja vaihtoehtoisia hoitoja antavista henkilöistä on kuitenkin lääkäreitä.
MOT pyysi Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäeltä kommenttia siitä, mitä liitto ajattelee tästä. Lääkäriliitto ei halua käyttää termiä vaihtoehtohoito, koska ”vaihtoehtoa tutkitulle syöpähoidolle ei ole”.
Myllymäen mukaan monet syöpäpotilaat käyttävät lisänä jotakin ravitsemus-, hivenaine-, vitamiini- ja hyvinvointihoitoa.
– Ongelma syntyy, mikäli näillä muilla hoidoilla korvataan varsinaista hoitoa tai jos hoitavalle lääkärille ei kerrota niistä, koska ne saattavat vaikuttaa vaikkapa määrättyihin lääkkeisiin.
Kukaan ei tiedä tarkkaan, moniko suomalainen lääkäri turvautuu niin sanottuihin vaihtoehtoisiin hoitoihin syövänhoidossa ja missä määrin näitä käytetään koululääketieteen menetelmien rinnalla ja missä määrin niiden sijasta.
Suomessa on vuosittain useita tapauksia, joissa lääkärin oikeuksiin puututaan kun he ovat antaneet vaihtoehtohoitoja.
Liitto saa tietää tapauksista vain, jos joku tekee sille kantelun. Se valvoo myös vain omia jäseniään, kaikki lääkärit eivät liittoon kuulu.
Lääkäriliiton eettisissä ohjeissa todetaan, että lääkärin tulee käyttää ja suositella vain tutkimuksia ja hoitoja, jotka ovat lääketieteellisen tiedon ja kokemuksen perusteella vaikuttavia ja tarkoituksenmukaisia.
Tutkitun lääketieteellisen hoidon mitätöinti on toki myös lääkärin etiikan vastaista, toteaa Myllymäki.
– Ohjeissa tätä ei yksityiskohtaisesti mainita, koska kenellekään ei ole tullut mieleen, että koulutettu lääkäri voisi niin kummallisesti toimia.
Pitkä lista luonnonantimia ja pari myrkkyä
Lista aineista ja menetelmistä joilla syövän kerrotaan talttuvan, on pitkä: kurkuma, aprikoosin siemenet, graviola, ryytineito, pakurikääpä ja monet muut valmisteet tuntuvat osan syöpäpotilaista mielestä paremmilta vaihtoehdoilta kuin lääkärin määräämä sädehoito tai solunsalpaajat. Myös sellaiset, joista lääkärit vakavasti varoittavat, kuten hopeavesi tai musta salva.
Sosiaalisessa mediassa jaetaan myös varmana tietona esimerkiksi sitä, että syöpäkasvaimen leikkaaminen vaikuttaa siihen, että kasvain todennäköisemmin uusii tai että syöpälääkkeet ovat vaarallisempia kuin itse tauti.
Vaihtoehtohoitojen kentällä huikeiden paranemiskertomusten lista on myös pitkä. Moni syöpäpotilas kaipaa toivoa ja sitäkin saa verkosta.

Toivon ja omavastuun bisnes
Karita Aaltosella on aivokasvain, jota ei voi leikata. Hän kertoo verkkosivuillaan, että aprikoosinsiementen amygladiini ”on ainoa tunnettu aine, joka hyökkää suoraan syöpäsoluja vastaan”. Hän puhuu käyttämiensä valmisteiden lisäksi paljon toivosta.
Aaltonen päätti itse lopettaa solunsalpaajahoidot.
– Se oli tosi voimaannuttavaa, että nyt olen itse vastuussa siitä, mitä teen ja miten hoidan itseäni.
Samaa ideologiaa on amerikkalaisen Kelly Turnerin kirjassa. Kirja kertoo potilaista, jotka ovat yllättäen selättäneet syövän.
Sanomaa Suomessa vie eteenpäin Mari Lehtiö. Hän näkee, että ihmisen oma vastuu on merkittävä tekijä.
– Kyllähän se aika pitkälle on itsestään kiinni. Jos yksi avaintekijä on se, että ottaa vastuun omasta terveydestä ja hyvinvoinnista, se on aika ratkaiseva tekijä.
Syöpälääkäri Veera Salminen kritisoi Kelly Turnerin oppeja siitä, että niissä taitavasti laitetaan eri keinojen vaikuttavuuden arviointi potilaiden suuhun.
– Eli hän kiertää vastuun sillä, että hän sanoo, että potilaan mielestä asia oli näin. Mutta hän ei välttämättä esitä painavia tutkimustuloksia niiden väitteiden tueksi
Vaihtoehtoinen syövänhoito on liiketoimintaa myös Aaltoselle ja Lehtiölle. Aaltonen on julkaissut kirjan ja hän kouluttaa muita syöpäpotilaita. Lehtiön Syövästä voi selviytyä -viikonloppu viime maaliskuussa maksoi 450 euroa.
Lehtiö kertoi verkkosivuillaan, että kursseille ei kannata osallistua, ”jos odotat että joku toinen parantaisi sinut”. Viikko jutun julkaisun jälkeen Lehtiö kertoo, että hän on poistanut kyseisen kohdan.

Juttua muokattu 23.10. Muutettu Mari Lehtiön verkkosivuista tehdyn kuvakaappauksen kuvatekstiä sekä muutettu kyseistä kohtaa käsittelevä kohta tekstiin viimeiseen kappaleeseen: Lehtiö kertoi (oli aikaisemmin kertoo).