Hyppää pääsisältöön

”Koko kroppani sanoi EI” – Maria kieltäytyi syöpähoidoista ja turvautui sen sijaan monenlaisiin vaihtoehtohoitoihin, kahviperäruiskeista aprikoosinsiemeniin

Syöpäpotilas Maria ikkunan edessä.
Syöpäpotilas Maria ikkunan edessä. Kuva: Riikka Kurki / Yle MOT,syöpä,syöpähoidot,annvi gardberg

Syöpään sairastuneet saattavat kuolemanpelossaan tarttua lähes mihin tahansa oljenkorteen, kuten kannabisöljyyn tai hopeaveteen. Heitä kannustavat vertaisryhmät ja vaihtoehtoisia hoitoja kauppaavat tahot.

Etelä-Suomessa asuva nelikymppinen ”Maria” sairastaa levyepiteelikarsinoomaa. Kaksi vuotta sitten hänen nenästään löydettiin suuri kasvain. Se leikattiin jo viikon kuluttua. Sädehoidosta Maria kieltäytyi.

Kudosta ei saatu poistettua tarpeeksi kasvaimen ympäriltä ja minulle tarjottiin sädehoitoa. Olin täysin sitä vastaan. Koko kehoni sanoi ei. Nenä on niin lähellä aivoja, hän kertoo.

Kurkuma ja aprikoosinsiemenet eivät tehonneet

Maria halusi parantua elimistön oman immuunijärjestelmän avulla. Hän muutti ruokavaliotaan ja söi muun muassa kurkumaa ja aprikoosinsiemeniä.

Puoli vuotta myöhemmin kasvain oli uusiutunut. Uuteen leikkaukseen Maria ei enää suostunut, koska pelkäsi,että syöpä voi sen seurauksena levitä.

– Intuitioni sanoi, että leikkaus on kuolema ja että leikkaamatta jättäminen on elämä. Olen täysin tietoinen siitä, että saatan kuolla tämän ratkaisun takia.

Vaihtoehtoisia hoitoja kannattavien keskuudessa teoria leikkausten vaikutuksesta syövän leviämiseen on yleinen. Syöpälääkärien mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Aprikoosinsiemenet puolestaan ovat myrkyllisiä suurina määrinä nautittuina.

”Hoitosuosituksia” Facebook-ryhmistä

Lääketieteellisen syövänhoidon sijaan Maria on turvautunut niin sanottuihin vaihtoehtoisiin hoitoihin, joita lääkärit nimittävät uskomushoidoiksi. Vaihtoehtohoitoja käyttää joka kolmas syöpäpotilas.

Vertaistukea ja neuvoja Maria, kuten moni muukin, sai Facebook-ryhmistä. Esimerkiksi mustaa salvaa suositeltiin. Se pitäisi syövyttää syöpäkasvain pois. Todellisuudessa salva syövyttää kaiken kudoksen.

Maria tilasi salvaa postitse. Lähetys ei jäänyt tullin haaviin.

Lopulta hän ei kuitenkaan uskaltanut kokeilla mustaa salvaa.

Sen sijaan Maria on esimerkiksi käynyt Meksikossa asti kokeilemassa erilaisia vaihtoehtohoitoja.

Syöpäpotilas Maria.
Maria ei ole käynyt pitkään aikaan ulkona eikä katsonut peiliin, koska masentuu siitä liikaa. Syöpäpotilas Maria. Kuva: Riikka Kurki / Yle MOT,syöpä,syöpähoidot,annvi gardberg

Mehuja ja vetyperoksidia Meksikossa

Gerson-keskuksen klinikka näyttää verkkosivujensa perusteella idylliseltä paikalta.

Maria vietti siellä kolme viikkoa, syöden kasvisruokaa ja juoden runsaasti mehuja. Lisäksi hän sai instituutin hoito-ohjelman mukaista hoitoa. Hän maksoi tästä 15 000 euroa.

Hoito-ohjelmaan kuului muun muassa happihoitoa, koska instituutin näkemyksen mukaan syöpä elää hapettomassa tilassa. Maria istui happikaapissa ja happea johdettiin myös peräsuoleen.

Viidesti päivässä tehtiin suolihuuhtelu kahvilla ja vetyperoksidilla. Tähän perusteena oli näkemys, että kofeiini puhdistaa maksan kuona-aineista.

Lisäksi C- ja B17-vitamiinia tarjoiltiin erittäin suuria määriä – suonensisäisesti.

Skyler Johnson Yalen yliopistosta on tutkinut vaihtoehtoisia hoitoja. Hän kertoo, ettei Gerson-instituutin menetelmillä ei ole todistettua tehoa ja jotkin niistä ovat suorastaan haitallisia.
B17-vitamiini ei myöskään ole virallinen vitamiini.

Maria puolestaan olisi kaivannut henkistä tukea enemmän.

”Elämänhalu katosi”

Maria lopetti lopetti Gersonin tiukan ruokavalion ja suolihuuhtelut heikennyttyään liikaa. Kannabisöljyä ja hopeavettä hän on käyttänyt, sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Vuosi sitten sairaus sai dramaattisen käänteen. Kasvain irtosi tultuaan ihon läpi ja Marian nenään jäi iso reikä.

– Kuvittelin, että olin terve, mutta kasvain jatkoi leviämistä. Elämänhalu katosi. Olin pelkkää luuta ja nahkaa.

Maria joutui muuttamaan äitinsä luo, koska ei pärjännyt enää yksin.

Kivunhallintaa meditoimalla

Maria ei pysty enää lukemaan tai katsomaan televisiota. Kasvain on paitsi vienyt koko nenän, myös levinnyt toiseen silmään, joka on muurautunut kiinni. Toinen silmäluomi on turvonnut.

– En ole katsonut peiliin pitkään aikaan. Masennun siitä liikaa.

Maria on ollut tänä vuonna hyvin sairas ja ehti jo kerran hyvästellä perheensä. Mutta hän jäi eloon ja tilasi lisää kannabisöljyä ja hopeavettä.

Maria on nyt käynyt myös lääkärin vastaanotolla ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen. Hän ei kuitenkaan edelleenkään ota vastaan syöpähoitoja.

Hän luottaa edelleen siihen, että paranee ja kertoo viettävänsä paljon aikaa meditatiivisessa tilassa.

– Yritän olla läsnä ja hahmottaa tulevaisuuteni. Näen itseni rauhan tilassa.

Maria kertoo, ettei suosittele kenellekään hänen itsensä valitsemia hoitoja.

Maria ei ole haastatellun oikea nimi. MOT ei julkaise hänen nimeään tai kuvaansa aiheen arkaluonteisuuden vuoksi.

Juttuun lisätty täsmennys 16.10.: Marian kertomuksessaan Gerson-keskuksen hoidoista mainitsema B17-vitamiini ei ole virallinen vitamiini.
Lisätty myös täsmennys ja linkki Duodecim-lehden artikkeliin liittyen vaihtoehtoisten hoitomuotojen yleisyyteen.

Terveys

Lisää ohjelmasta

Kommentit