Hyppää pääsisältöön

Salvaa syöpälääkkeeksi: käsikirjoitus

Käsikirjoituskuva, taustalla näkyy aprikoosin siemeniä
Käsikirjoituskuva, taustalla näkyy aprikoosin siemeniä MOT


Krister:
”Kuolemansairas ei juuri kysele viranomaisten näkemyksiä, vaan tarttuu jokaiseen oljenkorteen.”

Maria:
”Olin täysin sädehoitoa vastaan. Koko kehoni sanoi ei.”

Suomessa on syöpäpotilaita, jotka käyttävät kymmeniä tuhansia euroja vaihtoehtohoitoihin eli hoitoihin, joiden vaikutusta ei ole todistettu tieteellisesti.

erikoislääkäri Tom Wiklund, Docrates, Helsinki:
”Joissain tapauksissa voi olla kyse potilaiden suoranaisesta huijaamisesta.”

Tehottomia ja jopa vaarallisia vaihtoehtohoitoja kauppaavat monenlaiset yrittäjät, myös laillistetut lääkärit.

MOT: SALVAA SYÖPÄLÄÄKKEEKSI

Joka kolmas suomalainen sairastuu jossain vaiheessa syöpään.
Syöpädiagnoosin saa joka vuosi noin 30 000 suomalaista.

Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan kolmasosa syöpäpotilaista on kokeillut vaihtoehtohoitoja.

syöpätautien erikoislääkäri Veera Salminen, Tampereen yliopistollinen sairaala:
”Tiedän potilaita, jotka käyttävät vaihtoehtoisia tai täydentäviä hoitoja. Ja tiedän, että mulla on potilaita, joiden käytöstä en tiedä. Hyvin suuri osa potilaista ei kerro lääkärille ja sen takia käytön laajuuden arviointi on hyvin vaikeaa.”

Tapasin miehen, joka on kokeillut monia vaihtoehtoisia hoitoja. Joistakin hän on kertonut lääkärilleen jälkikäteen. Kutsumme tätä miestä Kristeriksi. Hän sairastui 2011 pahanlaatuiseen keuhkosyöpään, jota ei voitu leikata.

Krister:
”Aloin nauttia pakurikääpää jo heti sädehoidon aikana.Sitten käytin lipeää lisätäkseni kehon emäksisyyttä. Ostin sitä luontaistuotekaupasta. Ohjeen mukaan tulisi pitää kahden viikon tauko. Kuolemansairaana en suhtautuisi ohjeisiin vakavasti. Tupla-annos! Olen syönyt myös graviolaa ja suuria määriä C-vitamiinia, lähes 10 grammaa päivässä.”

Krister on korkeasti koulutettu, syntynyt 50-luvulla ja asuu Keski-Suomessa.
Sanat ovat Kristerin omia, mutta hän ei näy eikä puhu ohjelmassa itse.

Krister:
”Saadakseni B17-vitamiinia söin ja syön yhä aprikoosinsiemeniä. Aamuin ja illoin 10 - 15 siementä.”

Veera Salminen:
”Kuulostaa aika korkealta annokselta, koska Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on määritellyt, että noin 20 aprikoosinsiementä päivässä voi aiheuttaa aikuiselle akuutin syanidimyrkytyksen oireita. Ja amerikkalainen viranomainen puolestaan sanoo, että 30 voi olla jo tappava annos aikuiselle.”

Krister:
”Niin, mutta kuolemansairas ei kysele viranomaisten näkemyksiä vaan tarttuu jokaiseen oljenkorteen.”

Aprikoosinsiementen vaikuttava aine on amygdaliini.

Veera Salminen:
”Amygdaliini todettiin jo noin sata vuotta sitten haitalliseksi ja tehottomaksi syövän hoidossa. Silti se on varsinkin USA:ssa putkahdellut esiin aika ajoin, ja sille on keksitty uudenlaisia, väitettyjä, oletettuja toimintamekanismeja. Ja tämän markkinoimiseksi sille myös keksittiin nimitys B17-vitamiini.”

Karita Aaltonenkin on syönyt aprikoosinsiemeniä ja kirjoittaa niistä blogissaan.

GRAFIIKKA
Aaltosen verkkosivu: ”Amygdaliini on toistaiseksi ainoa tunnettu aine, joka hyökkää suoraan syöpäsoluja vastaan.”

Vuonna 2012 Aaltoselta leikattiin pahanlaatuinen aivokasvain glioblastooma, ja hän sai sädehoitoa. Seuraavana vuonna tarvittiin uusi leikkaus ja solunsalpaajahoito.

syöpäpotilas ja valmentaja Karita Aaltonen, Nokia:
”Elinikäennusteenihan oli ihan äärimmäisen jäätävä, muutamasta kuukaudesta maksimissaan vuoteen. Jotenkin koin ihan hirveen vahvasti sen, että mun on myös pakko tehdä itse asioita.”

Saatuaan solumyrkkyjä vuoden Karita kertoi Tampereella lääkäreilleen, että hän halusi lopettaa hoidon.

Karita Aaltonen:
”Mulle oli tosi iso asia jotenkin se, että kirjoitettiin koneelle ylös, että potilas haluaa lopettaa sytostaattikuurin. Jollain lailla vastuu tavallaan siirtyi lääketieteen puolelta mulle. Se oli tosi voimaannuttavaa, että nyt olen itse vastuussa siitä, mitä teen ja miten hoidan itseäni, minkälaisia hoitoja ja täydentäviä hoitoja käytän, minkälainen ruokavalioni on. Niin se oli se oli iso juttu.”

Karita muutti ruokavalionsa ja kävi akupunktiossa sekä vyöhyketerapiassa ja tunneterapioissa. Hän kokeili myös yrttiterapiaa ja söi muun muassa pakurikääpää. Karita etsi esikuvaa ja löysi amerikkalaisnäyttelijä Kris Carrin, joka on kertoo selättäneensä levinneen syövän ilman lääketieteellisiä hoitoja.

Karita Aaltonen:
”Minulle on jotenkin hirveen tärkeää, että minulla on joku esikuva, mitä rupean seuraamaan. Rupesin hyvin paljon tekemään samoja asioita.Käyttämään samoja antioksidantteja, tekemään vihersmoothieita, mehustamaan samalla lailla kuin tämä Kris

Etsiessään vaihtoehtoisia syöpähoitoja Karita Aaltonen kävi myös Helsingissä lääkäri Antti Heikkilän pakeilla. Heikkilä suosittelee ketogeenistä ruokavaliota, joka sisältää vähän hiilihydraatteja ja runsaasti rasvaa.

lääkäri Antti Heikkilä, Helsinki:
”Rintasyöpä, suolistosyövät ja eturauhassyövät ovat ne keskeiset syövät, joihin ihmiset eniten sairastuvat. Ne ovat aineenvaihdunnallisia, metabolisia sairauksia, ja niiden perussyy on semmoinen asia kuin insuliiniresistenssi, joka taas johtuu väärästä ruokavaliosta.”

Haastattelemani syöpälääkärit kyseenalaistavat Heikkilän teesit.
syöpätautien erikoislääkäri Veera Salminen, Tampereen yliopistollinen sairaala:
”Tutkimusten perusteella tiedetään se, että insuliiniresistenssi, samoin kuin aikuistyypin diabetes, altistaa monille syöville, lisää monen syövän riskiä. Mutta siitä ei ole mitään näyttöä, että se olisi syövän ainoa syy, saatikka sitten kaikkien sairauksien äiti, niin kuin Heikkilä kirjoittaa.”

syöpätautien erikoislääkäri Tom Wiklund, Docrates, Helsinki:
”Ketogeenistä ruokavaliota on itse asiassa tutkittu jonkin verran. Laajoja tutkimuksia ei kuitenkaan ole tehty, ja tulokset ovat itse asiassa varsin ristiriitaisia.”

Veera Salminen:
”Mitään kunnollista näyttöä siitä, että se pidentäisi syöpäpotilaan elossaoloaikaa ei ole.”

Heikkilä kirjoittaa uusimmassa kirjassaan, että syöpäsairaaloiden ja lääkeyritysten muodostama syöpäteollisuus tavoittelee ennen kaikkea suuria taloudellisia voittoja.

Antti Heikkilä:
”Taustalla on lääketeollisuus, ja niillä on juoksupoikina potilasjärjestöt, joilla on sitten yhteys mediaan. Niillä on valmis ohjelma,joka noudattaa vain lääkemyyntiä loppuun asti.”

Veera Salminen:
”No, nämä on niitä tyypillisiä salaliittoteoria-ajatuksia. Meidän potilaat ovat hyötyneet todella paljon syöpälääketeollisuuden kehityksestä. Monia sellaisia potilaita, jotka olisivat muutama kymmenen vuotta sitten menehtyneet sairauteensa lyhyessä ajassa, on pystytty jopa parantamaan pysyvästi.”

Kaksi kolmasosaa Suomen kaikista syöpäpotilaista paranee nykyään lääketieteellisellä hoidolla. Useampi kuin koskaan aiemmin. Netissä on syövästä kuitenkin monia salaliittoteorioita, kuten että solunsalpaajat tappavat ihmisiä enemmän kuin itse syöpä.

syöpätautien erikoislääkäri Tom Wiklund, Docrates, Helsinki:
”Pitää muistaa, että vaihtoehtohoitojenkin tarjoajilla on suuria taloudellisia intressejä.
Joissain tapauksissa voi olla kyse potilaiden suoranaisesta huijaamisesta.”

Maria on korkeasti koulutettu, 1970-luvulla syntynyt eteläsuomalainen nainen. Syksyllä 2016 lääkärit löysivät syöpäkasvaimen Marian nenästä, ja hän meni leikkaukseen jo viikon kuluttua diagnoosista.

Maria:
”Kudosta ei saatu poistettua tarpeeksi kasvaimen ympäriltä ja minulle tarjottiin sädehoitoa. Olin täysin sitä vastaan. Koko kehoni sanoi ei. Nenä on niin lähellä aivoja.”


Marialla on levyepiteelikarsinooma.
Hän ei esiinny ohjelmassa omilla kasvoillaan eikä omalla äänellään.

Maria:
”Huoneeseen tuli vanhempi lääkäri, jonka titteliä en saanut tietää. Hän sanoi, että ilman sädehoitoa kasvain uusii ja johtaa kuolemaan.”

Maria halusi parantua ilman sädehoitoa elimistön oman immuunijärjestelmän avulla. Hän muutti ruokavaliotaan ja söi muun muassa kurkumaa ja aprikoosinsiemeniä. Puoli vuotta myöhemmin kasvain oli uusiutunut.

Maria:
”Lääkärit sanoivat, että koko nenä pitää poistaa ja että tarvitsen sädehoitoa.
Päätin, etten mene leikkaukseen. Se oli tosi vaikea päätös. Vietin kolme viikkoa yksin saaressa ja mietin, mitä tekisin.Intuitioni sanoi, että leikkaus on kuolema ja että leikkaamatta jättäminen on elämä. Olen täysin tietoinen siitä, että saatan kuolla tämän ratkaisun takia.”

Maria pelkäsi että syöpä voisi leikkauksen johdosta levitä. Tällainen pelko on yleinen vaihtoehtohoitoihin uskovien keskuudessa.

Veera Salminen:
”Meillähän on tilastotietoa siitä, että meillä on valtavasti leikkaamalla parannettuja syöpäpotilaita. Eli se leikkaus ei tarkoita sitä, että syöpä uusiutuu tai leviää nopeasti.

Kukaan ei ole tutkinut, kuinka moni syöpäpotilas kieltäytyy Suomessa lääketieteellisestä syöpähoidosta.

syöpätautien erikoislääkäri Tom Wiklund, Docrates, Helsinki:
”Kyse on varmasti usein pelosta. Joissain tapauksissa on voitu saada harhaanjohtavaa tietoa. On todella ikävää, jos asia on näin.”

Yhdysvaltalainen syöpälääkäri ja Yalen yliopiston tutkija Skyler B. Johnson on tutkinut potilaita, jotka ovat valinneet vaihtoehtohoitoja. Hän on osoittanut, että heillä on suurempi riski kuolla kuin niillä syöpäpotilailla, jotka saavat lääketieteellistä hoitoa.

syöpätautien erikoislääkäri Skyler B. Johnson, Yale, USA:
”Vaihtoehtohoitojen käyttäjät ovat verrattain nuoria ja terveitä, ja heidän sosioekonominen asemansa on varsin korkea. He ovat siis hyvätuloisia ja myös korkeasti koulutettuja.
Eloonjäämisprosentti oli kuitenkin heikompi kuin tavanomaisen syöpähoidon valinneilla potilailla.”

Jos potilas kieltäytyi joistakin lääketieteellisistä syöpähoidoista, kuolemanriski oli yli kaksinkertainen. Rintasyöpäpotilaiden kuolleisuus oli kuitenkin jopa kuusinkertainen. Suolistosyövässä riski oli nelin- tai viisinkertainen.
Mikäli hyväksyi kaikki tarjotut lääketieteelliset hoidot ja täydensi niitä vaihtoehtohoidoilla, eloonjäämismahdollisuudet eivät heikentyneet.

Skyler B. Johnson:
”Eloonjäämisessä ei ollut eroa, vaikka nuorempien ja terveempien odottaisi selviävän paremmin.”

Suomalainen syöpäpotilas Maria kieltäytyi siis toisesta leikkauksesta ja sädehoidosta. Sen sijaan hän matkusti Meksikoon Gerson-keskukseen, missä hän sai kasvisravintoa, mehuja ja lukuisia hoitoja. hinta oli 15 000 euroa..

Maria:
”Kävin happihoidoissa, koska syöpä elää hapettomassa tilassa. Istuin happikaapissa, ja happea johdettiin myös peräsuoleeni. Sain kuumahoitoja, vetyperoksidia sisäisesti ja viidesti päivässä suolihuuhtelun, joka sisälsi kahvia ja vetyperoksidia. Kofeiini puhdistaa maksan kuona-aineista. Sain myös suonensisäisesti suuria annoksia C- ja B17-vitamiinia. Siitä on klinikalla hyviä kokemuksia. Mielestäni Gersonin hoidot olivat liian ulkokohtaisia. Olisin kaivannut henkistä tukea. Uskon, että paraneminen on suurelta osin psyykkinen prosessi. Jos uskoo siihen, mitä tekee, se toimii.

Skyler Johnsonin mukaan Gerson- menetelmillä ei ole todistettua tehoa ja jotkin niistä ovat suorastaan haitallisia.

Skyler B. Johnson:
”Potilaat tekevät hoidoista päätöksiä usein alkuvaiheessa, tai palaavat myöhemmin todella huonossa kunnossa. Pitkälle edenneitä syöpiä on enää vaikea parantaa.”

Sairastuttuaan Maria luki amerikkalaisen Kelly Turnerin kirjan Radical Remission.
Kirja kertoo potilaista, jotka ovat yllättäen selättäneet syövän. Moni heistä ilman lääketieteellisiä hoitoja. Pohjanmaalainen Mari Lehtiö on saanut Turnerilta koulutusta, jotta hän voi levittää sanaa hankkeesta

Radical Remission -valmentaja Mari Lehtiö, Lapua:
”Mulla olisi semmoinen viesti, että toivoa on olemassa. Silloinkin kun lääkäri antaa diagnoosin, että elinaikaa ei ole paljon jäljellä, niin toivoa on kuitenkin aina olemassa.”

Turner on haastatellut potilaita, joiden syöpä on yllättäen hellittänyt.
Heitä yhdistää yhdeksän tekijää, kuten luonnonlääkkeiden käyttö ja elämänhalun vahvistaminen. Osalla näistä potilaista syöpä on talttunut ilman lääketieteellistä hoitoa.

Mari Lehtiö:
”Nämä tarinat ovat osoitus siitä, että silloinkin, kun lääkärit ovat tehneet kaikkensa ja lähettäneet ihmiset kotiin ja sanoneet, että me ei voida tehdä enää mitään, niin siitä huolimatta löytyy näitä tapauksia, joissa ihmiset on siitä huolimatta sitten selvinneet. ”

MOT:
”Voiko siitä syöpäpotilas vetää semmoisen johtopäätöksen, että tavallaan nyt on minusta itsestäni kiinni, että paranenko vai en ja että ei ole väliä sillä, mistä haen hoitoa?”

Mari Lehtiö:
”Kyllähän se aika pitkälle on itsestään kiinni. Jos yksi avaintekijä on se, että ottaa vastuun omasta terveydestä ja hyvinvoinnista, se on aika ratkaiseva tekijä. Jos sen jättää tekemättä ja jää odottamaan, että ihme tapahtuisi, niin sitä voi sitten odotella. ”

Veera Salminen:
”Olen siitä kirjasta sitä mieltä, että se on hyvin ovelasti luotu kultti. Kirjassa toistetaan jatkuvasti sitä, että tässä ovat nämä yhdeksän avaintekijää, jotka ovat näiden potilaiden mielestä saaneet aikaan sen, että he ovat parantuneet: potilas X käytti näitä keinoja parantuakseen syövästä, ja potilaan X mielestä elimistö puhdistui toksiineista tällä ruokavaliolla.Eli hän kiertää vastuun sillä, että hän sanoo, että potilaan mielestä asia oli näin. Mutta hän ei välttämättä esitä painavia tutkimustuloksia niiden väitteiden tueksi. ”

Syöpälääkärit ovat samaa mieltä siitä, että joskus kasvaimet katoavat tai kutistuvat selittämättömästi.

Skyler B. Johnson
”Ei kuitenkaan tiedetä, kutistuvatko kasvaimet spontaanisti potilaan tietynlaisen oman toiminnan takia. On siis täysin moraalitonta tehdä suosituksia olemattoman näytön perusteella.”

Kristerin kasvain työntyi keuhkosta valtimoiden ja laskimoiden ympärille.
Kasvainta ei voitu leikata, mutta hän sai sädehoitoa. Sairastuttuaan Krister oli saanut monelta ystävältä vinkkejä parannuskeinoista.

Krister:
”Eteläsuomalainen ystävä soitti syksyllä. Hän oli kuolemansairas. Kasvaimia oli maksassa, keuhkoissa ja imukudoksissa. Hän sai ystävältään pienen pullon kannabisöljyä ja otti sitä tipan aamuin illoin. Rutiinitarkastuksessa kasvaimista ei löytynyt enää merkkiäkään. Jo vuonna 1974 huomattiin ensimmäisen kerran, että kannabisöljy tuhoaa syövän. Se on vuosien mittaan osoittautunut tutkimuksissa huipputehokkaaksi lääkkeeksi. Uskon, että olen yhä elossa juuri kannabisöljyn ansiosta.”

Veera Salminen:
”Kuitenkin me tiedetään, että näistä hänen käyttämistään tuotteista, ei edes kannabiksesta, ole tutkimuksissa todistettu olevan hyötyä syövän hoidossa. Kun taas sellaisesta pitkästä sädehoidosta, jonka hän sai, on vankka tutkimusnäyttö.”

Krister:
”Kasvaimeni kutistui appelsiinin kokoisesta peukalonpään kokoiseksi.”

Krister esitteli koko joukon tieteellisiä artikkeleita, jotka ovat saaneet hänet vakuuttuneeksi siitä, että kannabis tappaa syöpäsoluja.

Syöpälääkärit jättävät nämä artikkelit omaan arvoonsa, koska niissä puhutaan kannabiksen kyvystä tappaa viljeltyjä syöpäsoluja. Siis laboratorio-oloissa, ei ihmisen elimistössä.

Veera Salminen:
”Näillä ei ole mitään käytännön merkitystä syöpäpotilaan hoidon kannalta. Kannabista on myös tutkittu hyvin pienissä tutkimuksissa aivokasvainpotilailla. Mutta nekin tutkimukset ovat vasta aivan alussa, eikä mitään kovin lupaavia tuloksia ole tullut.”

Krister:
”Toivottavasti Suomessa aletaan tutkia kannabisöljyä ja kokeilla lääkettä ihmisillä. Tarjoudun mielelläni koekaniiniksi.”

Liityin useisiin suljettuihin Facebook-ryhmiin, joissa keskustellaan syövän vaihtoehtohoidoista. Ongin tietooni ryhmissä esitettyjä väitteitä käyttäen tekaistua nimeä.

Ann-Katrine Backman on pohjanmaalainen terveysyrittäjä
ja pyörittää nettikauppaa. Hän kirjoittelee Facebookin hopeavesiryhmään 3.0 Kolloidinen hopea, johon kuuluu yli 12 00 jäsentä.

GRAFIIKKA:
”Myös kaarnatee Pau D'Arco on tepsinyt parantumattomiin syöpiin...”

Backmanin mukaan muun muassa aprikoosinsiemenet, graviola, kurkuma, ryytineito, hopeavesi ja ravintolisä MSM tehoavat syöpään. Hän myy kaikkia niitä nettikaupassaan.

Luontaisravinto ja ravintolisät ovat lain mukaan kuitenkin elintarvikkeita, eikä niitä saa myydä lääkkeellisiin käyttötarkoituksiin.

Soitin Ann-Katrine Backmanille.

”Tämän palvelun hinta on 2,34 minuutilta”

Ann-Katrine Backman:
”Terveyspalveluklinikka Natur och Hälsa, Ann-Katrine.”

MOT:
”Täällä on Ylen toimittaja Annvi Gardberg Helsingistä. Ehditkö jutella hetken?”

Ann-Katrine Backman katkaisi puhelun heti, kun hän kuuli nimeni.
Hän ei vastannut sähköpostiviesteihinkään.

Backman kertoo Facebook-ryhmässä, että hän on parantanut ihosyöpänsä syövyttävällä mustalla salvalla, joka sisältää koristekasvina käytettävää lumikkia.

Hän on myös hoitanut toista melanoomapotilasta mustalla salvalla ja suurella määrällä hopeavettä.

GRAFIIKKA:
” Hän näytti kasvaintaan surullisena viisi viikkoa sitten.
Ehdotin, että kokeilisimme siihen erästä tahnaa.
Leikkaus voisi katkaista juuret, jotka saattaisivat sitten levitä.”

EU:ssa hopeavettä ei saa myydä sisäiseen käyttöön ja monessa musta salva-valmisteessa käytetty oleandriini on kielletty kosmetiikka-asetuksessa.

Veera Salminen:
”Niin, se musta salvahan sisältää syövyttäviä ja rupea muodostavia aineita, ja sillä voi varmastikin poistaa monenlaisia pinnallisia ihomuutoksia. Ikävä puoli siinä on vaan se,
että siihen jää valtava reikä jäljelle. Ihosyöpäkasvaimen voi poistaa huomattavasti siistimminkin jättämättä niin pahoja jälkiä. ”

MOT:
”Mietin tätä terveysyrittäjää, joka mainitsee Facebook-sivuilla, että black salvella on parannettu aivokasvaimia ja rintasyöpiä ja että sitä voi tilata liuoksena, jolloin sitä voi juoda.”

Veera Salminen:
”Voi tai ei voi. Toivottavasti kukaan ei juo.”

Mariakin tilasi mustaa salvaa netistä. Hän ei uskaltanut käyttää salvaa,
koska häntä varoitettiin käytöstä Facebook-ryhmässä.

Kannabisöljyä ja hopeavettä hän on käyttänyt, sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Hän lopetti Gersonin tiukan ruokavalion ja suolihuuhtelut heikennyttyään liikaa.

Maria:
”Syksyllä 2017 kasvain irtosi tultuaan ihon läpi, ja nenään jäi iso reikä.Kuvittelin, että olin terve, mutta kasvain jatkoi leviämistä. Elämänhalu katosi. Olin pelkkää luuta ja nahkaa.
Lopulta en pärjännyt enää yksin ja jouduin muuttamaan äitini luokse. En käy ulkona, paitsi parvekkeella. En ole katsonut peiliin pitkään aikaan. Masennun siitä liikaa. Kasvain on vienyt koko nenäni ja levinnyt toiseen silmään, joka on muurautunut kiinni. Toinen silmäluomi on niin turvonnut, etten näe. En pysty lukemaan enkä katsomaan televisiota.”

Maria ei edelleenkään halua lääkäreiden antamia syöpähoitoja hän kertoo selviävänsä kivuista meditoimalla.

Maria on ostanut kannabisöljynsä yksityishenkilöitä Euroopasta ja saanut ne postitse. Krister taas on valmistanut öljyä lääkekannabiksesta,
jota hän on onnistunut saamaan reseptillä. Tulli takavarikoi kaikki löytämänsä kannabisöljyt. Koostumuksesta riippuen ne luokitellaan joko lääkkeiksi tai huumeiksi.

Karita Aaltosen aivokasvainta ei voida parantaa, mutta hän voi hyvin. Karita on julkaissut kirjan ja pyörittää yritystä, joka kouluttaa muita syöpäpotilaita.

Karita Aaltonen:
”Meidän täytyy itse ottaa ja nimenomaan repiä itsemme siitä uhrin asetelmasta ja ajatella, että toivoa on ja teen nyt kaikkeni sen oman paranemisen eteen. Ja sen takia puhun lääkäreillekin paljon siitä, että jos potilas ei erikseen pyydä elinikäennustetta,
niin mun mielestä niitä ei pitäisi sanoa. Lääkäreitten tehtävä voisi enemmän olla antaa tukea, antaa tsemppiä, antaa toivoa. Toivon antaminen ei ole lupaus paranemisesta,
mutta se antaa toivoa ja toivolla on ihan mielettömän iso vaikutus siihen paranemiseen. ”

Sekä lääkäreiltä että omaisilta kuulee, että syöpälääkäreillä on liian vähän aikaa potilailleen. Kun syöpäpotilaat hakeutuvat vaihtoehtohoitoihin, he tapaavat terapeutteja tai lääkäreitä, jotka kuuntelevat ja suovat paljon aikaa.

Veera Salminen:
”Tiedän, että siitä on myös tutkimusnäyttöä, että asia on näin. Syöpälääkärit tarvitsisivat paljon enemmän aikaa, enemmän hoidon jatkuvuutta.Täytyisi taata, että on sama potilas ja sama lääkäri. Ja tietysti lisäkoulutusta myöskin. Me tarvittais asiantuntijoita,
jotka tietää myöskin vaihtoehtohoitopuolen paremmin ja pystyy keskustelemaan potilaiden kanssa.”

Suomessa Lääkäriliitto on peräänkuuluttanut puoskarilakia. Muissa pohjoismaissa tällaisia lakeja on. Esimerkiksi Ruotsissa syöpäpotilaita saavat hoitaa vain laillistetut lääkärit ja hoitajat.

Mutta myös lääkärit, kuten syöpälääkeitä voimakkaasti kritisoiva Antti Heikkillä, voivat olla vaihtoehtohoitojen kannattajia.

MOT löytää suomalaislääkärin, jolta Valvira syyskuussa kielsi yksityisvastaanoton pitämisen.

GRAFIIKKA:
Valvira: ”Lääkäri on käyttänyt vaihtoehtoisia hoitomuotoja kertomatta potilaalle, että niitä ei ole tieteellisesti testattu ja hyväksytty.”

Lääkäri oli muun muassa ruiskuttanut levinnyttä kilpirauhassyöpää sairastavan potilaan ihon alle misteliuutetta. Potilas kertoi, että lääkärin mukaan misteli voi vahvistaa elimistön omaa puolustusjärjestelmää niin että syöpä saattaa hävitä.

Potilas oli erittäin sairas ja hänellä oli vakavia tulehduksia. Potilaan omat lääkärit olivat lopettaneet syöpähoidot - niillä häntä ei voisi enää auttaa.

Otamme yhteyttä lääkäriin, jonka on pitänyt sulkea klinikkansa.

GRAFIIKKA:
”Misteliuute Helixoria käytetään ympäri maailmaa. Kun sitä on täällä käytetty, käyttöaiheena on yleiskunnon hoito, ei syövän vaihtoehtohoito."

Jokaisesta mistelipistoksesta lääkäri laskutti tuhat euroa. Kuolemansairaalle potilaalle seurasi tästä niin sanotusta hoidosta paitsi iso lasku, myös vakavia terveydellisiä haittoja.

Valviran päätöksestä käy myös ilmi, että lääkäri oli tukeutunut muun muassa magneettista värähtelyä mittaavaan laitteeseen, homeopaattisiin lääkkeisiin sekä vitamineihin ja hivenaineisiin. Ja hutiloinut varsinaisten lääketieellisten tutkimusten kanssa. Näin vastaa lääkäri.

GRAFIIKKA:
"Koska yli 30 vuotisen kliinikon urani aikana minulle ei ole sattunut yhtään potilasvahinkoa, se on paras tae ammattitaidostani."

Tänä vuonna Maria on ollut hyvin huonossa kunnossa.

Maria:
"Eräänä iltana hyvästelin perheeni. Olin varma, että kuolisin. Seuraavana aamuna heräsin, ja siitä tuli käännekohta. Hankin lisää kannabisöljyä ja hopeavettä. Otin yhteyttä ystäviin ja palasin elämään. En suosittele tätä hoitoa kenellekään. Matka on ollut todella rankka. Luotan siihen, että paranen, mutta prosessi on hidas.Vietän paljon aikaa meditatiivisessa tilassa. Yritän olla läsnä ja hahmottaa tulevaisuuteni. Näen itseni rauhan tilassa. Ajattelen, että elämä on kepeää ja kaunista.”

GRAFIIKKA:
Maria on käyttänyt vaihtoehtoisiin hoitoihin yli 20 000 euroa,
ja Krister on maksanut kannabisöljystä yhtä paljon.

---

HENKILÖT:

Syöpäpotilas ”Maria”, 70-luvulla syntynyt nainen, kieltäytynyt sädehoidosta ja leikkauksesta. Muuttanut ruokavalionsa ja meditoinut. Käyttänyt hopeavettä, jodia ja kannabisöljyä. Innoittajina Kelly Turner ja YouTube-dokumentti ”The Truth about Cancer”. ANONYYMI

Syöpäpotilas ”Krister”, syntynyt 60-luvulla. Lääketieteen ohella kokeillut lukuisia luonnonvalmisteita kuten pakurikääpää ja kannabisöljyä, jota hän pitää sädehoitoa tehokkaampana. Ottanut 30 000 euron lainan rahoittaakseen vaihtoehtohoidot. ANONYYMI

Glioblastoomapotilas Karita Aaltonen. Käynyt lääketieteellisissä hoidoissa, nauttinut luonnonvalmisteita (mm. pakurikääpää ja aprikoosinsiemeniä) ja kokeillut terapioita, joogaa, meditaatiota yms. Pyörittää yritystä, pitää blogia ja valmentaa syöpäpotilaita.

Mari Lehtiö – Hyvinvoinnin siivet, pohjalainen Kelly Turner –kouluttaja. Valmentaa syöpäpotilaita.

Veera Salminen – Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpälääkäri. Työskentelee palliatiivisen hoidon parissa ja on hoitanut syöpäpotilaita, jotka ovat kieltäytyneet lääketieteellisestä hoidosta. Salmisen mukaan Turner on luonut ”ovelan kultin”.

Tom Wiklund – syöpälääkäri, syöpäsairaala Docrates. ”Vaihtoehtohoitojenkin tarjoajilla on suuria taloudellisia intressejä.”

Skyler B. Johnson, syöpälääkäri ja tutkija. Yalen yliopiston tutkija, jonka julkaisun mukaan vaihtoehtoiset hoitomuodot heikentävät eloonjäämismahdollisuuksia (myös siinä tapauksessa että niitä käytetään rinnakkain lääketieteellisen hoidon kanssa.).

Antti Heikkilä – ortopedi joka haluaa parantaa ravinnolla ja antioksidanteilla, ei lääkkeillä. Kirjoittanut ”syöpäteollisuudesta” ja kyseenalaistaa syöpälääkkeet.

Nimetön lääkäri, jonka ammatinharjoitusoikeutta Valvira on rajoittanut. Käyttänyt syöpäpotilaaseen ”vaihtoehtoisia menetelmiä”, kuten misteliterapiaa.

REFEROITUA:

Ann-Katrine Backman, Närpiö – kirjoittaa siitä, kuinka hän on parantanut oman ihosyöpänsä mustalla salvalla (sisältää lumikkia) ja kuinka hän on auttanut toista melanoomapotilasta. Ote Facebook-kirjoituksesta + kommenttipyyntö Fimealta. Backman ei ole vastannut sähköposteihin eikä puheluihin, hänelle annettiin mahdollisuus kommentoida.