Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Feministi kaatoi nestettä miesten haaroihin – oliko video venäläistä propagandaa ja mitä sillä haluttiin sanoa?

Kuvakaappaus some-videosta
Kuvakaappaus some-videosta Valheenpaljastaja (artikkelisarja),video

Jaoitko eteenpäin videon, jolla venäläinen nainen kaataa valkaisuainetta miesten haaroihin metrossa? Saatoit astua suoraan Kremlin propaganda-ansaan. Monet todisteet puhuvat sen puolesta, että video on lavastettu. On epäilty, että videon tavoite oli kerätä raivostuneita kommentteja ja levittää feminismin vastaista viestiä. Jos näin oli, video onnistui tavoitteessaan hyvin: sitä on katsottu miljoonia kertoja.

Nainen kaataa muovipullosta nestettä jalat leveästi harallaan istuvien miesten syliin. Tilanteet on kuvattu Pietarin metrossa, ja videolla väitetään, että neste on vettä, johon on sekoitettu valkaisuainetta. Tämän kerrotaan jättävän pysyvät jäljet vaatteisiin.

Toimintaa selittää “sosiaalinen aktivisti” ja Miss Federaatio Anna Dovgaljuk, joka on kertonut eri haastatteluissa opiskelevansa lakia Pietarin yliopistossa, tanssivansa balettia korkealla tasolla ja pelaavansa myös rugbya yliopistojoukkueessa. Hän on tukenut julkisesti Putinia ja kritisoinut feministejä.

Nyt pitäisi uskoa, että hän on suunnitellut ja toteuttanut niin kutsuttua manspreadingia (joidenkin miesten tapa istua leveästi) vastustavan kampanjan Pietarin metrossa.

Videolla nestettä miesten haaroihin kaatava henkilö ei ole Dovgaljuk itse, vaan toinen nainen. Hän ei selitä miehille, että kyse on protestista, vaan juoksee välittömästi karkuun, kun miehet pomppaavat ylös penkistä.

– Video on tehty sen tyylisesti, että jos katsoja osaa yhtään epäillä, että se on lavastettu ja tuotettu, voi nähdä selvästi ihmisten reaktioista siinä ympärillä, ettei se ihan aidolta ja spontaanilta näytä, sanoo toimittaja ja tietokirjailija Joonas Pörsti. Hän on kirjoittanut kirjan Propagandan lumo (Teos, 2017). Yksi kirjan painopisteistä on Vladimir Putinin Venäjä ja sen harjoittama propaganda.

Videossa ei mitä ilmeisimmin ole kyse “feministisestä aktivismista” vaan venäläisestä propagandasta, joka osui maaliinsa. Videota on katsottu ja jaettu miljoonia kertoja.

Video on peräisin Russia Todayn osastolta

Videosta tuli nopeasti viraalihitti, joka levisi myös suomalaisten Facebook-käyttäjien keskuudessa. Video on julkaistu niin monella eri sivustolla ja monessa eri some-palvelussa, että sen yhteenlaskettua katsojamäärää on mahdoton selvittää.

Videon alkuperäinen julkaisija on venäläinen In the Now, jonka Facebook-sivulla videota on katsottu jo seitsemän miljoonaa kertaa.

Vaikka In the Now ei tuokaan yhteyttä itse esille, se on valtio-omisteisen tv-kanava Russia Todayn sosiaaliseen mediaan erikoistunut osasto.

Videossa ei mitä ilmeisimmin ole kyse “feministisestä aktivismista” vaan venäläisestä propagandasta, joka osui maaliinsa.

Video on suunnattu kansainväliselle yleisölle. Siinä puhutaan venäjää, mutta kuvan päälle ilmestyvät tekstit ovat englanniksi. In the Now’n Facebook-sivut ovat täysin englanninkieliset.

In the Now yhdistelee hyvin tunteikkaita yksilötarinoita ja politiikkaa. Ne käsittelevät usein Yhdysvalloissa pinnalla olevia puheenaiheita. Osa videoista on tehty mitä ilmeisimmin republikaaniyleisölle, osa taas demokraattien äänestäjille. Facebook on poistanut yhden kanavan mainoksen, koska yhtiö piti sitä poliittisena mainoksena, joka ei täyttänyt Facebookin uusia kriteerejä. Poliittiseen mainokseen pitää nykyisin liittää tieto siitä, kuka sen on maksanut.

Mitä videosta tiedetään?

EU vs Disinfo -sivusto otsikoi tällä viikolla, että video on Kremlin propagandaa. Sivusto ei kuitenkaan itse tarkistanut faktoja videon taustalta. Tämän työn teki itsenäinen pietarilainen uutissivusto Bumaga.

Bumagan tutkimuksissa selvisi, että video tosiaan on todennäköisesti lavastettu. Julkaisu löysi yhden videolla esiintyneistä miehistä. Tämä vahvisti sivullaan sosiaalisen median palvelu VKontaktessa, että video on lavastettu. Hän kertoi tulleensa kuvauksiin kaksien vaihtohousujen kanssa ja lähteneensä palkkion saatuaan. Mies kirjoitti VKonktaktessa myös, että hän esiintyi videolla kahdesti, sekä kasvoillaan että nukkuvana kasvot hupun peitossa.

Mies ei vastannut Bumagan haastattelukysymyksiin ja poisti sittemmin profiilinsa.

Bumaga ei saanut selville, mikä taho lopulta on Dovgaljukin videon takana. Vihjeet viittasivat mainostoimistoon, jonka edustaja ei suostunut kommentoimaan.

Dovgaljuk on aiemmin tehnyt performanssityylisen videon, jossa nuori nainen nostaa mekkonsa helmaa eri metroasemilla. Videon aiheena on “upskirting”-nimellä tunnettu ilmiö, josta on tullut puheenaihe ainakin Isossa-Britanniassa. Upskirting tarkoittaa kuvien ottamista naisen hameen alapuolelta. Tähän videoon Dovgaljuk sai apua PR-toimistolta.

Hametta nostava nainen on sama kuin vettä pullosta kaatava nainen manspreading-videossa.

Mihin videolla pyritään?

Pörstin mukaan videon tausta-ajattelusta löytyy ainakin kaksi tunnettua propagandan menetelmää.

– Ensinnäkin kyse on olkinukke-menetelmästä. Luodaan lavastus, jonka mukaan feminismi on tällaista ja viestitään, että feministit voivat aggressiivisesti hyökätä miehiä vastaan aika triviaalista asiasta.

Toiseksi video hyödyntää mustaa PR:ää eli vastapuolen mustamaalaamista.

– Putinin hallinto käyttää tätä menetelmää paljon. Otetaan asia, jota halutaan vahvistaa ja tehdään siitä simulaatio. Tässä se kohdistuu feminismin lisäksi spontaaniin kansalaisaktiivisuuteen. Siltä halutaan viedä tilaa ja kääntää ihmisiä sitä vastaan.

Pörsti muistuttaa esimerkiksi Pussy Riotista, jossa nuoret naiset kapinoivat yhteiskuntajärjestystä vastaan. Häiriköt eivät ole Kremlin mieleen.

– Myös se sopii hyvin venäläiseen kontekstiin, että tässäkin haetaan huomio nuorella nätillä naisella, joka asettuu katseen kohteeksi. Venäjällä naisen asema on jäänyt heikoksi ja siellä feminismi kuuluu liberaalin lännen kirosanoihin.

Video hyödyntää mustaa PR:ää eli vastapuolen mustamaalaamista.

Video on kerännyt valtavan määrän ärsyyntyneitä ja suorastaan raivostuneita kommentteja videon naisia kohtaan. Siihen projekti ilmeisesti on pyrkinytkin.

– On ollut näitä nuoria rohkeita naisia, jotka ovat kenties toimineet esikuvina monille. Tällä nostetaan kiukkua heidän kaltaisiaan vastaan ja viedään heiltä tilaa. Toiseksi tämä sopii Kremlin haluun rakentaa ja tukea kansainvälistä oikeistokonservatiivista asenneilmapiiriä, Pörsti sanoo.

– Oikeistokonservatiivinen liike tarvitsee viholliskuvia ja feminismi on yksi niistä.

Vahvistusharha vaikuttaa kaikkiin

Videon suosioon vaikuttaa psykologinen mekanismi, joka tunnetaan nimellä vahvistusharha. Se tarkoittaa sitä, että uskomme herkästi sellaiseen tietoon, joka sopii omaan maailmankuvaamme. Jos siis ei ole vaikeuksia uskoa, että Venäjältä löytyy radikaaleja feministiaktivisteja, jotka kaatavat valkaisuainetta miesten päälle, sormi ajautuu jakonappulalle hyvinkin nopeasti.

Jos sen sijaan tietää, että feministiseen ajatteluun kuuluu tyypillisesti fyysisen koskemattomuuden kunnioittaminen ja että Venäjällä feminismi ei ole kovassa huudossa, voi todennäköisemmin ryhtyä epäilemään materiaalin aitoutta.

Osa ovelaa strategiaa on noin puolivälissä videota kuvaan ilmaantuva teksti “jotkut pitävät tätä lavastettuna”.

Videon suosioon vaikuttaa psykologinen mekanismi, joka tunnetaan nimellä vahvistusharha.

– Kremlin toimintatavoissa on tyypillistä, että viestit eivät ole yksiselitteisiä, sanoo Pörsti.

Pörsti arvelee, että tekijät ovat osanneet odottaa videon aitouden kyseenalaistamista ja kylväneet epäilyksen siemenen itse.

– Vaikka katsoja alkaisi epäillä, siltä viedään heti ilmaa, kun todetaan asia itse. Viesti menee silti läpi ja katse seuraa kuvaa.

Perinteinen media vahvisti viestiä

Perinteinen media tarttui viraaliin videoon nopeasti ja teki siitä kritiikittömiä juttuja, joissa video julkaistiin sellaisenaan. Asialla oli etenkin brittiläinen media, kuten LadBible (262 000 Facebook-jakoa), Daily Mail (185 000) ja Metro UK (27 000). Yhdysvalloissa toimiva konservatiivinen uutissivusto Daily Wire keräsi videolle Facebookissa 155 000 jakoa.

Suomessa videota levitti eteenpäin muun muassa uusnatsien Vastarintaliike, joka julkaisi sen verkkosivuillaan.

Video on levinnyt laajasti myös Youtubessa eri kanavilla, vaikka yhtiö poisti sen Anna Dovgaljukin omalta kanavalta häneen kohdistuvan äärimmäisen vihapuheen takia. Video on siis otettu kotimaassakin todesta. Dovgaljukin kanavan keskustelu-osiossa on edelleen suuri määrä venäjänkielisiä uhkailuja ja solvauksia.

Perinteinen media tarttui viraaliin videoon nopeasti ja teki siitä kritiikittömiä juttuja, joissa video julkaistiin sellaisenaan.

Vaikka venäläistahojen poliittisesta informaatiovaikuttamisesta on jo paljonkin todisteita, yksittäisten tapausten jäljittäminen kiistatta johonkin tiettyyn toimijaan on vaikeaa. Siksi viraalien videoiden kyseenalaistaminen ja propagandaksi todistaminen ottaa aikansa. Ennen kuin yhtäkään faktantarkistusartikkelia on kirjoitettu, video on jo tehnyt tehtävänsä.

Alkuperäinen video julkaistiin 26. syyskuuta, EU vs Disinfon artikkeli ilmestyi 8. lokakuuta.

Valheenpaljastaja ilmestyy kahden viikon välein. Palsta käsittelee faktaa ja fiktiota verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Muokkaus 8.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot