Hyppää pääsisältöön

Viikon 42 vinkit: Huuto syvyydestä jatkuu odotetulla 2. kaudella ja uusi brittidraama Turhuuden turuilla alkaa!

Tanskalaisen draamasarjan Huuto syvyydestä toinen tuotantokausi.
Tanskalaisen Huuto syvyydestä -sarjan toinen tuotantokausi alkaa! Tanskalaisen draamasarjan Huuto syvyydestä toinen tuotantokausi. Yle TV1,Lars Mikkelsen,Ann Eleonora Jørgensen,Huuto syvyydestä

Lokakuu on puolessä välissä ja se tietää muun muassa odotetun tanskalaisdraaman Huuto syvyydestä toisen tuotantokauden alkua. Ensimmäinen tuotantokausi päättyi sodan traumoista kärsivän pappi August Kroghin kuolemaan. Augustin kuolema ja se, miten Kroghin perhe käsittelee sitä, on luonnollinen lähtökohta sarjan toiselle tuotantokaudelle.

Viikon uutuutena starttaa 1800-luvun Britanniaan sijoittuva draama Turhuuden turuilla, joka kuvaa riemastuttavasti nuoren naisen pyrkimystä päästä ryysyistä rikkauteen. Raikas uusi tulkinta puhaltaa pölyt pois William Makepeace Thackerayn romaaniklassikosta.

Teeman Rock 'n' roll Neuvostoliitossa -dokumentissa mm. presidentit, diplomaatit ja rock-tähdet kertovat, millainen vaikutus musiikilla oli rautasesiripun murtumiseen. Rockin leviämisen on katsottu vaikuttaneen jopa kylmän sodan päättymiseen. Läntiset poptähdet inspiroivat myös monia Neuvostoliiton aloittelevia yhtyeitä.

Torstaina Radion sinfoniaorkesteri heittäytyy komeasti viihteelle, kun RSO Nenäpäivän hyväksi -konsertti kuljettaa kuulijan iskelmän sävelin viime vuosisadan puolivälistä tähän päivään. Musiikkitalosta suorana lähetettävässä konsertissa unohtumattomia iskelmiä tulkitsevat Markus Allan, Tuure Kilpeläinen, Diandra, Pave Maijanen, Rajaton, Pepe Willberg, Juha Hostikka, Sami Saari, Aili Ikonen, Ahti Paunu ja Marko Lämsä. Konsertti-illan juontavat Ylen uutistoimittaja Piia Pasanen ja viihteen monitaituri Marco Bjurström yhdessä Radio Suomen iskelmäasiantuntija Tarja Närhen kanssa.

Avarassa luonnossa puolestaan päästään ihailemaan Alaskan erämaata, jossa olosuhteiden vaihtelu on äärimmäistä.

Viikon aikana tarjolla on myös Docventuresia, Akuuttia, Paulon sellokilpailua, Samuel Fullerin leffoja sekä runsaasti kiinnostavia dokumenttiohjelmia. Katso viikon tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 15.10.

Paulon sellokilpailu 2018

Yle Areena ja Yle Radio 1 15. – 25.10.2018
Viiden vuoden välein 16-30-vuotiaille sellisteille järjestettävä Paulon sellokilpailu kuuluu tärkeimpien kansainvälisten sellokilpailujen joukkoon. Kilpailun taiteellinen johtaja on professori Arto Noras. Tänä vuonna Helsingissä, Lahdessa ja Espoossa käytävään kilpailuun osallistuu 26 huipputason sellistiä eri puolilta maailmaa. Mukana on kolme suomalaissoittajaa: Leonardo Chiodo, Sirja Nironen ja Senja Rummukainen. Kilpailua voi seurata alusta alusta loppuun suorina lähetyksinä Yle Areenassa sekä koosteina ja suorin lähetyksinä Yle Radio 1:ssä. Toimittajina ovat Riikka Holopainen ja Heikki Takkula. Kaikki esitykset jäävät Areenaan katsottavaksi myös jälkikäteen.

Riikka Venäläinen ja Heikki Takkula juontavat Kansainvälisen Paulon Sellokilpailun 2018 lähetykset Ylen kanavilla 15.-25.10.
Paulon sellokilpailu 2018. Riikka Venäläinen ja Heikki Takkula juontavat Kansainvälisen Paulon Sellokilpailun 2018 lähetykset Ylen kanavilla 15.-25.10. Kuva: Yle / Johanna Kannasmaa Kansainvälinen Paulon sellokilpailu,Riikka Venäläinen,sello,heikki takkula

Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939 1/8 - uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 19.00
(18 - The War Of Utopia) Sodan loputtua vuonna 1918 Eurooppa oli täynnä uusia unelmia mutta myös uutta vihamielisyyttä. Aikalaisten päiväkirjat ja kirjeet kertovat, mitä tapahtui, kun toive rauhasta sai kilpailijoikseen fasismin ja kommunismin aatteen. Tuotanto: Looks Film/Arte, Saksa. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Nainen ja mies katsovat vasemmalle yläkulmaan juhlavat vaatteet päällä.
Historia: Euroopan uudet tuulet 1918-1939. Nainen ja mies katsovat vasemmalle yläkulmaan juhlavat vaatteet päällä. Kuva: Ricardo Vaz Palma / Yle Kuvapalvelu Historiaohjelmat (Tv),Historia: Euroopan uudet tuulet

Dokumenttiprojekti: Pakotie

Yle TV1 klo 21.30
Uusnatsien radikaalit aatteet vangitsivat ohjaaja Karen Wintherin maailmaan, josta oli vaikea paeta. Mikä saa ihmisen lopulta irtautumaan ääriliikkeistä? Ohjaus: Karen Winther Tuotanto: Sant og Usant. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Mies istuu vakavana autossa, kuvattuna etulasin läpi, turvavyö kiinnitettynä.
Dokumenttiprojekti: Pakotie. Mies istuu vakavana autossa, kuvattuna etulasin läpi, turvavyö kiinnitettynä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,Dokumenttiprojekti: Pakotie

TIISTAI 16.10.

Rock 'n' roll Neuvostoliitossa

Yle Teema klo 20.00
(Free fo Rock) Länsimainen rockmusiikki levisi hallitsemattomasti itäiseen Eurooppaan, vaikka kommunistit miten sitä yrittivät estää. Tuhannet underground-bändit ja miljoonat nuoret fanit janosivat länsimaista vapautta ja pitivät musiikkia vapauden symbolina. Rockin leviämisen on katsottu vaikuttaneen jopa kylmän sodan päättymiseen. Läntiset poptähdet inspiroivat myös monia Neuvostoliiton aloittelevia yhtyeitä. Dokumentissa mm. presidentit, diplomaatit ja rock-tähdet kertovat, millainen vaikutus musiikilla oli rautasesiripun murtumiseen. Yle Areena 91 päivää

Bändi soittamassa lavalla, taustalla paljon ihmisiä sekä puna-armeijan kuoro.
Rock'n'roll Neuvostoliitossa. Bändi soittamassa lavalla, taustalla paljon ihmisiä sekä puna-armeijan kuoro. Kuva: Doc McGhee Entertainment / Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Rock'n'roll Neuvostoliitossa

Docventures: Four Elements (7)

Yle TV2 klo 21.15
Matila Röhr Productionsin dokumenttielokuva Neljä Elementtiä – maa, vesi, ilma, tuli on matka neljään klassiseen elementtiin elokuvan neljän rohkean päähenkilön kautta. Elokuvan päähenkilöt edustavat jokainen omaa elementtiään ja ovat omien elementtiensä intohimoisimpia kokijoita. Haluamme näyttää elokuvan muistutuksena luonnon käsittämättömästä ihmeestä – ja toisaalta siitä harhasta, jonka vallassa egopäissämme tätä ihmettä tuhoamme. Yle Areena 1 vuosi

Palomies maastossa kantamassa letkua.
Docventures: Four Elements. Palomies maastossa kantamassa letkua. Kuva: Matila & Röhr Productions Oy / Yle Kuvapalvelu Docventures,Four Elements

Turhuuden turuilla (7) - Uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 21.30
(Vanity Fair) Raikas uusi tulkinta puhaltaa pölyt pois William Makepeace Thackerayn romaaniklassikosta. 1800-luvun Britanniaan sijoittuva draama kuvaa riemastuttavasti nuoren naisen pyrkimystä päästä ryysyistä rikkauteen.

Luokkajako on voimissaan, ja sen kiikkerillä tikapuilla pohjalta on pitkä matka huipulle. Paitsi jos tietää mitä tahtoo ja on tarpeeksi sinnikäs. Becky Sharp on sivistynyt ja sanavalmis tyttökoulun opettajatar, jolla on tilannetajua, ainakin niin halutessaan. Erään kipakan sanailun päätteeksi rehtori näyttää hänelle ulko-ovea - tosin järjestettyään hänelle ensin paikan kotiopettajattarena jossain Jumalan selän takana.

Beckyllä on kuitenkin muita suunnitelmia. Syntyperältään alhainen vaan sitäkin viehättävämpi neiti Sharp aikoo saada elämältä kaiken. Becky pyrkii arvoiseensa asemaan naisellisin keinoin, ja soveliaita tilaisuuksia ja höynäytettäviä miehiä tulee toki vastaan joka käänteessä, mutta saako Becky lopulta palkintonsa, ja tekeekö se hänet onnelliseksi? Pääosissa: Olivia Cooke, Martin Clunes. Käsikirjoitus: Gwyneth Hughes. Tuotanto: Mammoth Screen/Amazon Studios/ ITV, Britannia, 2018. Yle Areena 31 päivää

Lue lisää tästä

Uusi draamasarja Turhuuden turuilla on sähäkkä tulkinta 1800-luvun Britanniaan sijoittuvasta klassikkoromaanista.
Turhuuden turuilla. Uusi draamasarja Turhuuden turuilla on sähäkkä tulkinta 1800-luvun Britanniaan sijoittuvasta klassikkoromaanista. Yle TV1,Turhuuden turuilla

KESKIVIIKKO 17.10.

Maa yläilmoista 1/6 - uusi sarja alkaa

Yle Fem klo 9.00
Koe Norja ilmasta kuvattuna. Näe ihmisten ja eläinten jäljet, tuhojen aikaansaannokset ja upeat luonnonvoimat. Jotunheimissa kerätään laumaa kasaan, Nordjordissa nähdään uskomaton kalliomuodostelma. Yle Areena 31 päivää

Luminen tunturi kuvattu ylhäältä päin.
Maa yläilmoista. Luminen tunturi kuvattu ylhäältä päin. Kuva: Yle Kuvapalvelu / NRK Luonto-ohjelmat (tv),Maa yläilmoista

Akuutti: Kemikaalivaara

Yle TV1 klo 20.00
Miten välttää terveydelle vaarallisia kemikaaleja? Jennillä ja Aapolla oli kotinaan unelmien talo, kunnes kävi ilmi että siinä oli homeongelma. Noora Shinglerin intohimona on välttää turhia kemikaaleja, miten se onnistuu? Yle Areena toistaiseksi

Kaksi nuorehkoa naista keinuu pyörivässä pallokeinussa.
Akuutti: Kemikaalivaara. Kaksi nuorehkoa naista keinuu pyörivässä pallokeinussa. Kuva: Atte Kaartinen / Yle Akuutti,Kemikaalivaara

Simon Reeve Venäjällä 1/3

Yle Teema klo 21.00
Brittitoimittaja Simon Reeve aloittaa Venäjän-seikkailunsa vierailemalla hylätyssä sukellusvenetukikohdassa Pohjois-Venäjällä. Reeve tutustuu myös poronhoitoon, ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja kiinalaisten vaikutusvallan kasvuun Itä-Venäjällä. Kaiken kruunaa seikkailu tiikerien mailla Siperiassa. Yle Areena 30 päivää

Simon Reeve tutkii amurintiikerin jälkiä sarjassa Simon Reeve Venäjällä
Simon Reeve Venäjällä. Simon Reeve tutkii amurintiikerin jälkiä sarjassa Simon Reeve Venäjällä Kuva: BBC Simon Reeve,teeman dokumentit

Huuto syvyydestä 1/10 - uusi, 2. tuotantokausi alkaa

Yle TV1 klo 21.35
(Herrens veje, S2) Huuto syvyydestä on jännittävä ja palkittu tanskalainen draamasarja uskosta ja epäilyksestä. Ensimmäinen tuotantokausi päättyi Augustin traagiseen kuolemaan. Sodan traumoista kärsivä pappi August Krogh jäi kuorma-auton alle aivan isoveljensä Christianin silmien edessä ja kuoli.

Augustin kuolema ja se, miten Kroghin perhe käsittelee sitä, on luonnollinen lähtökohta sarjan toiselle tuotantokaudelle. "On selvää, että Augustin kauhea ja traaginen mutta toisaalta kaunis lähtö tästä maailmasta liikuttaa kaikkia sarjan hahmoja. Tapahtuma mullistaa heidän maailmansa täysin", sanoo sarjan pääkäsikirjoittaja Adam Price DR:lle. Tuotanto: DR

Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areena 93 päivää. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on katsottavissa Yle Areenassa 1.12. saakka.

Lue lisää tästä

Karaktären Johannes står i ett mörkt kök och tittar skrattade på sitt barnbarn Anton.
Huuto syvyydestä. Karaktären Johannes står i ett mörkt kök och tittar skrattade på sitt barnbarn Anton. Kuva: DR / Tine Harden Yle TV1,Lars Mikkelsen,Huuto syvyydestä

Kino: Valmistujaiset (12)

Yle Teema klo 22.00
(Bacalaureat, Romania, 2016) Romanialaisen lääkäriperheen tyttärellä on mahdollisuus saada hyvä opiskelupaikka ulkomailla. Juuri ennen ylioppilaskirjoutuksia hän joutuu päällekarkauksen uhriksi. Muuten niin tiukkamoraalinen isä alkaa tässä tilanteessa tinkimään periaatteistaan. Ohjaus: Cristian Mungiu

Mies ja nainen katsovat toisiaan. Rajaus todella läheltä.
Kino: Valmistujaiset. Mies ja nainen katsovat toisiaan. Rajaus todella läheltä. Kuva: Cinema Mondo Ltd Oy / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Valmistujaiset

TORSTAI 18.10.

RSO Nenäpäivän hyväksi: Kaikkien aikojen iskelmät

Yle TV1 , Yle Radio Suomi ja Yle Areena klo 19.00
Radion sinfoniaorkesteri heittäytyy komeasti viihteelle, kun RSO Nenäpäivän hyväksi -konsertti kuljettaa kuulijan iskelmän sävelin viime vuosisadan puolivälistä tähän päivään. Musiikkitalosta suorana lähetettävässä konsertissa kuullaan muun muassa suomalaisten rakastamat kappaleet Liljankukka legendaarisen Markus Allanin esittämänä, Albatrossi Tuure Kilpeläisen tulkitsemana sekä Diandran versio Katson autiota hiekkarantaa -kappaleesta.

Lisäksi unohtumattomia iskelmiä tulkitsevat Pave Maijanen, Rajaton, Pepe Willberg, Juha Hostikka, Sami Saari, Aili Ikonen, Ahti Paunu ja Marko Lämsä. Jaakko Kuusiston johtama Radion sinfoniaorkesteri nostaa säestyksellään suomalaisen iskelmän uudelle tasolle. Iskelmän ystävää hemmottelevan konsertti-illan juontavat Ylen uutistoimittaja Piia Pasanen ja viihteen monitaituri Marco Bjurström yhdessä Radio Suomen iskelmäasiantuntija Tarja Närhen kanssa. Hyväntekeväisyyskonsertti aloittaa Nenäpäivä-kampanjan, jolla kerätään varoja maailman heikoimmassa asemassa oleville lapsille.

Kino Klassikko: Rashomon - paholaisen temppeli (12)

Yle Teema klo 21.10
(Rashomon, Japani 1950) Akira Kurosawan samuraielokuvien sarjan käynnistää japanilaisen elokuvan kansainvälinen läpimurtoteos, joka kertoo metsässä tapahtuneesta murhasta - eri todistajien näkemänä aina erilaisin tuloksin. Pääosissa Toshiro Mifune, Machiko Kyo. Mv. Uusinta

Kuva elokuvasta Rashomon - paholaisen temppeli
Kino Klassikko: Rashomon - paholaisen temppeli. Kuva elokuvasta Rashomon - paholaisen temppeli Rashomon – paholaisen portti,teeman elokuvat

Ulkolinja: USA:n äärioikeiston mukana (12)

Yle TV1 klo 22.00
Reportaasi seuraa äärioikeiston nousua ja liikettä Yhdysvalloissa ja Euroopassa nuoren ruotsalaisen Patrikin silmin. Hän soluttautuu salakameroin liikkeen ytimeen. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

mielenosoittajia erilaisten äärioikeistolaisten lippujen kanssa marssimassa
Ulkolinja: USA:n äärioikeiston mukana. mielenosoittajia erilaisten äärioikeistolaisten lippujen kanssa marssimassa Kuva: Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: USA:n äärioikeiston mukana

PERJANTAI 19.10.

Dok: Nälkä

Yle Fem klo 18.30
(Hunger) Keväällä 2012 Tukholmalaisessa ravintolassa tavoitellaan suurinta tunnustusta, jonka ravintola voi saada - kolmatta Michelin-tähteä. Suurilla suunnitelmilla ja täydellisyyden tavoittelulla on kuitenkin hintansa. Mitä on uhrattava ollakseen maailman paras? Yle Areena 91 päivää

Kaksi miestä kokin asuissa katsoo kameraan
Dok: Nälkä. Kaksi miestä kokin asuissa katsoo kameraan Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Dok: Nälkä

Durrellin perhe (7), S3, 1/8 - uusi, 3. tuotantokausi alkaa

Yle TV1 klo 19.00
(The Durrells, S3) Leskirouva Louisa Durrellin nelilapsisen perheen edesottamuksia aurinkoisella Korfun saarella 1930-luvulla kuvaava draamasarja jatkuu kolmannelle kaudelleen. Louisa on päättänyt unohtaa romantiikan omalta osaltaan kokonaan ja panostaa perheeseensä. Neljän nuoren kaitsemisessa on kuitenkin isompi työ kuin saattaisi kuvitella. Kuinka Lawrencen kirjailijanhaaveet edistyvät? Entä löytääkö nuori nainen Margo itselleen mielekästä tekemistä?

Kuopus Gerald paneutuu täysin rinnoin luonnon ihmeiden tutkimiseen, mikä on helpointa silloin kun tutkimuskohteet sammakoista kilpikonniin majailevat kotinurkissa. Siinä vaiheessa, kun kaikkea alkaa olla vähintään kaksin kappalein ja lisää haalitaan, Louisa yrittää puhaltaa pelin poikki. Perheen herkin lapsonen, nuorenmiehen alku Leslie tuntuu uskovan, että ihmistenkin kohdalla määrä korvaa laadun - tyttöystäviä kun on siunaantunut enemmän kuin on soveliasta. Louisan mielestä siihen on puututtava ennen kuin vahinkoa pääsee tapahtumaan, mutta hyvät aikeet eivät aina tuota toivottua tulosta.Tuotanto: BBC, Sid Gentle Films Ltd, ITV, Britannia 2018. Yle Areena 22 päivää

Lue lisää tästä

Värikkään Durrellin perheen sattumuksia seurataan brittisarjan kolmennella tuotantokaudella.
Durrellin perhe. Värikkään Durrellin perheen sattumuksia seurataan brittisarjan kolmennella tuotantokaudella. Kuva: Sid Gentle Films 2018 Yle TV1,Durrellin perhe

Kino: Valheiden labyrintti (12)

Yle Teema klo 21.00
(Im Labyrinth des Schweigens, Saksa 2014) Vuodesta 1958 käynnistyvä tosipohjainen elokuva nuoresta saksalaisesta syyttäjästä, joka yrittää saattaa entiset natsirikolliset oikeuteen mutta törmää kaikkialla vaikenemisen ja valheiden salaiittoon. Ohjaus: Giulio Ricciarelli. Yle Areena 15 päivää

Mies seisoo kirjasto/lehtihuoneen keskellä.
Kino: Valheiden labyrintti. Mies seisoo kirjasto/lehtihuoneen keskellä. Kuva: Heike Ulrich / Claussen + Wöbke + Putz Filmproduktion GmbH / Universal Pictures elokuvat,Kino: Valheiden labyrintti

LAUANTAI 20.10.

Horse Show 2018

Yle TV2 ja Yle Areena klo 13.30 ja su 21.10. klo 15.00
Maailman parhaat ratsastajat kokoontuvat jälleen kansainväliseen Helsinki Horse Show'hun kisaamaan este- ja kouluratsastuksessa. Kilpailut nähdään Kakkosella ja Areenassa 20. ja 21. lokakuuta.

Avara luonto: Alaskan monet kasvot 1/3

Yle TV1 klo 18.45
(Wild Alaska) Alaska on erämaa, jossa olosuhteiden vaihtelu on äärimmäistä. Keväällä Alaska käy läpi uskomattoman muodonmuutoksen. Lumen sulaminen näyttää maagiselta, ja se tuo mukanaan kovaa kilpailua luonnon herätessä. Kesä tuo mukanaan yllätyksiä. Arktisilta alueilta paljastuu autiomaita, ja metsäpalot roihuavat, kun alue kylpee auringossa ympäri vuorokauden. Alaskan pinnanmuodot ja sijainti takaavat, että talvi on siellä poikkeuksellinen. Eläinten on selvittävä kylmyydestä ja loputtomasta pimeydestä. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia. Yle Areena 14 päivää

Lue lisää tästä

Luontodokumenttisarjassa tutustutaan Alaskaan – erämaahan, jossa olosuhteiden vaihtelu on äärimmäistä.
Avara luonto: Alaskan monet kasvot. Luontodokumenttisarjassa tutustutaan Alaskaan – erämaahan, jossa olosuhteiden vaihtelu on äärimmäistä. Kuva: Milo Burcham 2015 Yle TV1,Avara luonto,Avara luonto: Alaskan monet kasvot

Vielä nuoria (12)

Yle TV2 klo 21.00
(While We're Young, USA 2014) Ben Stillerin, Naomi Wattsin, Adam Driverin ja Amanda Seyfriedin tähdittämässä komediassa nelikymppinen pariskunta huomaa oman ikänsä ystävystyessään huolettoman, spontaanisti ajan hermolla elävän hipsteri-pariskunnan kanssa. Ohjaus: Noah Baumbach. Yle Areena 8 päivää

Kaksi miestä ja kaksi naista istuu kahvilapöydän äärellä ja nauraa
Vielä nuoria. Kaksi miestä ja kaksi naista istuu kahvilapöydän äärellä ja nauraa Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvat,Vielä nuoria

Teemalauantai: Samuel Fuller – shokkeja ja suudelmia

Yle Teema klo 21.30 alkaen
Teemalauantaissa kaksi Samuel Fullerin kuuluisinta ja hurjinta elokuvaa.

Alaston suudelma (The Naked Kiss), Yle Areena 31 päivää
Shokkikäytävä (Shock Corridor), uusinta, Yle Areena 31 päivää

Alaston suudelma
(The Naked Kiss, USA 1964) Samuel Fullerin ohjaama hurja melodraama entisestä prostituoidusta, joka pakenee menneisyyttään perisuloiseen amerikkalaiseen pikkukaupunkiin ja yrittää aloittaa uuden elämän. Pääosissa Constance Towers, Anthony Eisley ja Michael Dante. Elokuvan edellinen ja ainoa tv-esitys oli vuonna 1992.

Shokkikäytävä (16)
(Shock Corridor, USA 1963) Samuel Fullerin rankassa klassikkoelokuvassa Pulitzer-palkintoa jahtaava lehtimies etsii murhaajaa soluttautumalla mielisairaalaan, mutta löytääkin koko kansakunnan hulluuden tilassa. Pääosissa Peter Breck, Constance Towers, Gene Evans, James Best, Hari Rhodes.

Kelly (Constance Towers) ja J. L. Grant (Michael Dante) syleilevät Samuel Fullerin elokuvassa Alaston suudelma
Alaston suudelma. Kelly (Constance Towers) ja J. L. Grant (Michael Dante) syleilevät Samuel Fullerin elokuvassa Alaston suudelma Teemalauantai,The Naked Kiss,Samuel Fuller,Constance Towers,Michael Dante,Alaston suudelma

SUNNUNTAI 21.10.

Äänien ilta

Yle Radio Suomi ja Yle Areena klo 17.15
Elämme jatkuvasti muuttuvissa äänimaisemissa. Äänet ovat myös olennainen osa yhteisiä muistojamme. Ne muodostavat taustaa arjen elämään ja elämän erityisiin kokemuksiin. Siksi äänet ovat kiinnostavia. Siksi niitä kannattaa kuunnella. Miltä kuulostaa esim. kauppakeskuksessa? Tänä syksynä kerrottiin erään pääkaupungin kauppakeskuksen kasvattaneen myyntiään kymmenellä prosentilla. Myyntiä kasvatti äänimaisemointi: kauppakeskukseen suunniteltu rauhoittava äänimaisema.

Nykyään meillä jokaisella on myös äänityslaite taskussamme. Älypuhelimilla on totuttu ottamaan kuvia, mutta niillä voi myös äänittää! Lähetyksessä kuunnellaan myös älypuhelimilla tehtyjä äänityksiä. Suoran lähetyksen studiossa ovat kulttuurintutkimuksen professori Helmi Järviluoma-Mäkelä, populaarimusiikin tutkimuksen professori Heikki Uimonen, tutkijatohtori Meri Kytö ja toimittaja Jukka Mikkola. puh. 0203-17600

Radio Variaatio: Jürgensonin taajuus

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 18.00
”Jos kuiskaukset tarttuvat nauhalle, ne eivät ole minun kuvittelemiani vaan todellisia.”

Vuonna 1959 oopperalaulaja Friedrich Jürgenson vetäytyy kesämökilleen Etelä-Ruotsiin kelanauhurin kanssa äänittääkseen linnunlaulua. Nauhalle tarttuu selittämättömiä ääniä, jotka muistuttavat ihmisen puhetta. Vuosien mittaan Jürgenson nauhoittaa tuhansia viestejä ja kehittelee tekniikkaa, joka nimetään EVP:ksi (electronic voice phenomena). Jürgensonin mukaan EVP todistaa, että pystymme kommunikoimaan tuonpuoleisen kanssa - kuolema ei ole kaiken loppu. Radioessee kysyy, voiko teknologia toimia meidän ja jonkin meille vielä tuntemattoman välikappaleena. Käsikirjoitus: Katja Lautamatti ja Kirsi Korhonen. Ohjaus: Katja Lautamatti. Äänisuunnittelu: Kirsi Korhonen. Dramaturgia: Riikka Pelo. Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen. - Teos on toinen kolmesta Saara Kanerva Tammisen kuratoimasta Kummia kaikuja -kokonaisuudesta.

Billie Porterin Kiina 1/3 - Uusi sarja alkaa

Yle TV2 klo 20.00
(Secrets of China) Brittiläinen Billie JD Porter matkustaa ympäri Kiinaa ja yrittää selvittää, millaista on kasvaa aikuiseksi maassa, jossa yksilö on ensisijaisesti osa ryhmää. Yksilöllisyyttä ei aina katsota hyvällä. Yksi tapa paeta todellisuuden paineita on tietokonepelien pelaaminen. Toisessa jaksossa Porter selvittää kiinalaisten keinoja löytää itselleen puoliso ja päästä naimisiin. Tosin yhä useampi kiinalaisnainen ei enää halua naimisiin nuorena, vaan asettaa etusijalle oman uran luomisen.

Kolmannessa jaksossa perehdytään siihen, miten Kiinan talouskasvu on muuttanut kiinalaisten elämäntyyliä. Yhä useammalla on varaa kuluttaa länsimaisiin luksusmerkkeihin, autoihin, golf-harrastukseen ja rantalomiin. Tuotanto: BBC. Yle Areena 14 päivää

Kiinalaisia sotilashenkisissä asuissa luokkahuoneessa
Billie Porterin Kiina. Kiinalaisia sotilashenkisissä asuissa luokkahuoneessa Kuva: Jane McMullen / Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Billie Porterin Kiina

Dok: Vihreitä valheita

Yle Fem klo 22.00
(Dok: Vihreitä valheita) Ympäristöä säästäviä sähköautoja, kestävästi tuotettuja elintarvikkeita ja reiluja tuotantomenetelmiä - mainiota! Jos yritysten mainoslauseet pitäisivät täysin paikkansa, voisimme pelastaa maapallon vain kulutustapojamme muuttamalla. Vaan entä jos kyse onkin vain vaarallisesta viherpesusta? Elokuvantekijä Werner Boote ja ympäristötoimittaja Kathrin Hartmann alkoivat tutkia yritysten ympäristöväitteitä. Kuinka suuri osa niistä on totta? Ohjaaja: Werner Boote, Itävalta, 2018. Yle Areena 91 päivää

Mies ja nainen istuvat juhlasalissa ruokapöydässä ja katsovat vasempaan.
Dok: Vihreitä valheita. Mies ja nainen istuvat juhlasalissa ruokapöydässä ja katsovat vasempaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu / fsd dokumenttiohjelmat,Dok: Vihreitä valheita

Lue myös - yle.fi:stä poimittua