Riku Rantalan syyllisyydentunto miljoonasta lennetystä kilometristä kirvoitti Docventures-yhteisön purkamaan omaa ilmastoahdistustaan. Mitä minä voin tehdä ja onko sillä mitään väliä? Tutkijan mukaan jokaisen valinnoilla on merkitystä, koska joukkovoimalla on merkitystä.
Aalto-yliopiston tutkija ja ympäristökonsultti Michael Lettenmeierin mielestä esimerkiksi Docventuresin sometilien seuraajamäärät ovat sen verran suuret, että jos seuraajat sitoutuvat muutoksiin, kyse on jo merkittävästä ekoteosta.
Vaikka Intiassa ja Kiinassa on enemmän väkeä kuin Suomessa, yksittäisen kiinalaisen hiilijalanjälki on keskimäärin alle puolet meidän jalanjäljestämme, keskivertointialaisen alle neljäsosa. Ei siis todellakaan ole se ja sama mitä Suomessa tehdään.
Entä jos esimerkiksi Docventures-yhteisö päättäisi ryhtyä toimiin? Jos jokainen someyhteisöläinen päättäisi...
- jättää Thaimaan loman kokonaan tekemättä eli pienentää hiilijalanjälkeään 2,2 tonnilla
- siirtyä kasvisruokavalioon kolmena päivänä viikossa ja pienentää siten vuositasolla hiilijalanjälkeään 0,5 tonnilla
- tehdä sähkösopimuksen tuulisähköstä keskivertosähkön sijaan eli pienentää vuositasolla hiilijalanjälkeään 0,5 tonnilla
... pienenisi hiilijalanjälki* vuosittain yhteensä 3,2 tonnilla jokaisen seuraajan kohdalla.
– Jos ajatellaan, että kaikki 109 000 Docventuresin Facebook-seuraajaa pudottaisi näiden muutosten avulla hiilijalanjälkeään 3,2 tonnia, se tietäisi lähes 350 000 hiilidioksidi(ekvivalentti)tonnin säästämistä, Lettenmeier laskee.
Joukossa on voimaa!
Yksi ilmastonmuutoksen merkeistä on arktisen jään sulaminen.
Geofyysikko Dirk Notzin tutkimuksen mukaan jokainen hiilidioksiditonni kuluttaa arktista jääpeitettä kolme neliömetriä. Jokainen voi Notzin kaavan mukaan laskea oman - ja yhteisen - hiilijalanjälkensä vaikutuksen jääpeitteen tilaan:
Docventuresin kohdalla...
- Facebook-seuraajat säästäisivät yhteensä 1 046 400 neliömetriä
- Twitter-seuraajat 316 800 neliömetriä ja
- IG-seuraajat 240 000 neliömetriä
... arktista jääpeitettä vuosittain!
Jatketaan olettamuksia ja lasketaan kaikkien somekanavien seuraajat roisisti yhteen päällekkäisyyksiä miettimättä. Docventuresilla on silloin seuraajia yhteensä 167 000.
Jos kaikki nämä yhteenlasketut tekisivät elämässään kolme aiemmin mainittua muutosta (lennot, liha, sähkö), säästäisivät he jopa 534 400 tonnia hiilidioksidia. Eli yhteensä 1 603 200 neliömetriä jäätä pelastuisi - vuosittain.
Joukossa on edelleen voimaa!
Lettenmeier laskee, että yli 500-tuhannen hiilidioksiditonnin säästö vastaisi lisäksi melkein prosenttia Suomen suorista ilmastopäästöistä.
– Määrää voi verrata myös siihen, että Porvoon tai Salon kokoisen kaupungin asukkaat lakkaisivat kuluttamasta kokonaan. Jos jokainen näistä houkuttelisi vielä yhden kaverin tekemään samoin, saavutettaisiin jo kaksi prosenttia Suomen suorista päästöistä tai sadan tuhannen asukkaan kokoista kaupunkia vastaava hiilijalanjälki, pohtii Lettenmeier.
Jos Docventures-yleisö sitoutuisi yllä listattuihin muutoksiin, niiden yhteenlaskettu säästö olisi Lettenmeierin mukaan 31% keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä.
– Tuo 31% on siinä mielessä tosi merkittävä säästöprosentti, että se on jo lähes puolet siitä, mitä jokaisen meistä tulee säästää vuoteen 2030 mennessä. Jokaisen suomalaisen tulisi nimittäin vähentää hiilijalanjälkeään 10,3 tonnista 2,5 tonniin eli 7,8 tonnin verran.
Sinänsä nämä kolme muutosta eivät ole vaikeita. Niihin voi ryhtyä kuka tahansa koska tahansa, sillä markkinat tarjoavat vaihtoehtoja, toisin kuin joissain muissa ympäristöteoissa.
– Julkinen valta tai yritykset voisivat toki näitäkin tekoja helpottaa. Esimerkiksi tuomalla markkinoille lisää houkuttelevia kasvisruokavaihtoehtoja, nostamalla lentojen hintoja tai nostamalla polttamalla tuotetun energian hintaa, summaa Lettenmeier.
Mitä minä voin tehdä?
Tulevaisuustalo Sitran johtavan asiantuntijan Vesa-Matti Lahden mukaan isoimmat teot ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ovat seuraavat:
- Jos lennät, lopeta se! (Yksittäisen lentävän ihmisen isoin teko)
- Jos syöt lihaa, lopeta se! (Pitkällä aikavälillä isoin teko)
- Jollei sinulla ole vihreää sähkösopimusta, muuta sopimuksesi sellaiseksi!
- Äänestä vain sellaisia poliitikkoja, jotka ovat valmiita isoihin ilmastonmuutosta hillitseviin päätöksiin!
- Osta vähemmän! (Iso, helppo teko)
- Jos ajat yksityisautolla, lopeta se! (Iso, mutta vaikea teko)
- Jos asut kovin isossa asunnossa kaukana työpaikastasi tai opiskelupaikastasi, muuta pienempään asuntoon lähelle! (Iso, mutta vaikea teko)
- Tee esim. Sitran elämäntapatesti, jotta tiedät mistä suurimmat päästösi tulevat. Tee sen jälkeen tekoja (isoja tai pieniä) oikeaan suuntaan!
- Voi olla jopa parasta aloittaa pienin askelin, ettet heti masennu tekemisen vaikeudesta. Pieniä tekoja kannattaa silti yrittää vahventaa jatkuvasti. Nauti yrittämisestä!
*Hiilijalanjälki-laskelma on tehty sen oletuksen mukaan, että henkilö lentää kerran vuodessa kaukokohteeseen, syö lihaa päivittäin ja lämmittää muulla kuin pelkällä sähköllä. Keskivertosuomalainen ei kuitenkaan lennä kerran vuodessa Thaimaahan, vaan "ainoastaan" kolmisen tuntia vuodessa. Jotkut myös ovat jo kokonaan vegaaneja. Toisaalta taas jotkut lämmittävät sähköllä, jolloin tuulisähkösopimuksesta syntyisi isompikin hyöty.