Hyppää pääsisältöön

Svenska Yle ottaa ääniohjauksen käyttöön ensimmäisten joukossa – nyt voit kuunnella uutisia, podcasteja ja ajankohtaisohjelmia ääniohjatusti

A phone with Google Assistant.
A phone with Google Assistant. Kuva: Yle Yle,Yle Nyheter,ääniohjaus

Svenska Ylen tuoreimpia uutisia, podcasteja, ajankohtaisohjelmia ja radiokanavia voi nyt kuunnella älylaitteissa ääniohjauksella, sillä Googlen ääniohjattu assistentti tukee myös ruotsin kieltä. Yle on ensimmäinen suomalainen mediayhtiö, jonka sisällöt ovat käytettävissä Google Assistentin kautta, ja sisältöjen ja palveluiden tarjonta kasvaa syksyn aikana.

Ylen tuoreimmat ruotsinkieliset uutiset ovat nyt kuultavissa Google Assistentin kautta ääniohjauksella. Ääniohjaus toimii kaikilla laitteilla, jotka tukevat Google Assistenttia, mukaan lukien älykaiutin Google Home.

Android-puhelimen voi siis pyytää soittamaan Ylen uutiset ruotsiksi. Svenska Ylen voi valita laitteen asetuksissa uutislähteeksi tai sanoa laitteelle “prata med Svenska Yle” ja sen jälkeen pyytää saada kuulla uutiset.
Voit myös pyytää suomenkielisiä uutisia sanomalla “nyheter på finska”.

“Ylelle ääniohjaus on uusi tapa tuoda äänisisältöjä yleisöille. Panostaminen ääniohjaukseen on luontevaa, koska meillä on paljon osaamista ja pitkä kokemus laadukkaan audiosisällön tuottamisessa”, sanoo Svenska Ylen julkaisupäällikkö Johanna Törn-Mangs.

Ääniohjaus leviää nopeasti ja Yle haluaa olla edelläkävijä

Digitaaliset assistentit ovat kehittyneet viime vuosina entistä käyttäjäystävällisemmiksi. Ääniohjauksella voi hakea tietoa, käyttää erilaisia palveluita tai etähallita älykoteja.

Englanninkielisillä alueilla kuuntelu älykkäiden assistenttien kautta kasvaa. Tuoreiden tilastojen mukaan noin viidenneksessä amerikkalaisista kotitalouksissa on älykaiutin. Puhutaan jopa samanlaisesta vallankumouksesta kuin älypuhelinten tulo markkinoille.

“Nyt kun ääniohjatut palvelut ovat käytettävissä myös ruotsiksi uskomme, että ääniassistentit tulevat menestymään myös pohjoismaissa. Haluamme olla etujoukoissa tutkimassa, miten Svenska Ylen sisältö toimii näillä uusilla alustoilla, jotta voimme tarjota yleisöillemme mahdollisimman hyvän käyttökokemuksen”, Törn-Mangs sanoo.

Ääniohjaus ja puheentunnistus auttavat myös näkö- ja kuulorajoitteisia palveluiden käytössä. Ylelle on tärkeää, että sisällöt ovat myös erityisryhmien käytettävissä.

Ylen ääniohjattujen sisältöjen ja palveluiden määrä kasvaa

Tällä hetkellä vain Svenska Ylen uutislähetykset, muutamat podcastit ja ajankohtaisohjelmat ovat käytettävissä ääniohjauksella, mutta tarjonta kasvaa.

“Radiouutiset, podcastit ja kuunnelmat soveltuvat kaikki käytettäväksi ääniohjauksella. Sisältöjen ja palveluiden määrä kasvaa syksyn aikana”, sanoo Svenska Ylen konseptisuunnittelija Mikael Hindsberg.

Vielä ei ole tiedossa, milloin ääniohjatuille alustoille saadaan tuki suomen kielelle.

Ylen uutiset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ovat tarjolla Amazonin Alexassa ja Echo-kaiuttimessa, mutta niistä puuttuu tuki suomelle ja ruotsille.

Radiot.fi-sovellusta voi käyttää ääniohjauksella suomeksi. Sovelluksen kautta voi kuunnella kaikkia Suomen radiokanavia, myös Ylen kanavia.

Näin käytät palvelua

Google Assistentti on saatavilla Android-puhelimissa, joiden käyttöjärjestelmä on 5.0 Lollipop, ja tableteissa, joiden käyttöjärjestelmä on 6.0 Marsmallow tai sitä uudempi. Assistent ei tarvitse erillistä sovellusta vaan se on osa Google-sovellusta, joka on kaikissa Android-laitteissa.

Saadaksesi Assistentin käyttöön ruotsiksi täytyy puhelimen oletuskielenä olla ruotsi.

Avaa Google-sovellus ja aktivoi Assistent valikon asetuksista tai pidä kotinäppäintä painettuna käynnistääksesi Assistentin.

Assistentin asetuksista voit määritellä, mitä uutislähteitä haluat seurata. Uutiset voi valita myös osaksi henkilökohtaisia tietopäivityksiä.

Jos tarvitset lisätietoja tai sinulla on kehitysideoita ja -toiveita, ota yhteyttä mikael.hindsberg@yle.fi