Hyppää pääsisältöön

Tee meksikolainen pääkallo ja leikkiluuranko taikataikinasta

Yksinkertainen on usein upeinta, kuten vaikkapa taikataikina. Kotoa löytyvistä aineksista teet materiaalin, josta voi muovailla melkein mistä tahansa.

Me Suomessa juhlimme pyhäinpäivää sytyttämällä kynttilöitä vainajiemme muistoksi. Kun Meksikossa juhlitaan Dias de los Muertosia, eli kuolleiden päivää, koristellaan mielellään pääkalloja ja luurankoja.

Dias de los Muertos on koristeista huolimatta uskomattoman kaunis ja eloisa juhlapyhä.

Meksikolaisten inspiroimana teen pääkalloja ja luurankoja taikataikinasta.

Tarvikkeet:

  • 4 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl suolaa
  • 2 rkl rapsiöljyä
  • taikinakulho
  • lusikka
  • 2 dl vettä
  • askarteluväriä
  • sivellin
  • yleisliimaa
  • vedenkestävä tussi
  • paljetteja, kimalletta, minihuiskia, jos on

Tee taikina näin:

Sekoita keskenään vehnäjauhot, suola, vesi ja rapsiöljy ja vaivaa taikinaa, kunnes se on tasainen ja hieno.

Pääkallo

Vaivaa taikinasta pyöreä pallo. Paina silmänreiät peukaloilla ja pyöristä reunat. Käytä pikkusormia ja muotoile nenänreiät.

Vedä poskipäät ja pyöristä reunat alaspäin, tee leuasta ehkä hiukan kulmikkaampi.

Taikataikina kuivuu huoneenlämmössä, mutta prosessin nopeuttamiseksi ja tehdäksesi kallosta kestävämmän, voit laittaa sen uuniin 100 asteeseen.

Kallossa on aika paljon massaa, joten varaa kuivumisaikaa useampia tunteja. Seuraa tilannetta niin näet, milloin kallo on kuiva.

Luuranko

Älä ajattele, että luurangon pitää näyttää anatomisesti oikealta, vaan tee vain tärkeimmät luut. Pääkallo, kädet, kylkiluut, lonkkaluut, reisiluut, sääriluut, jalat ja kädet riittävät.

Jos haluat, voit tulostaa luurankomallini.

Camillan luurankomalli

Taiktaikinasta tehty luuranko punaisella tarjottimella.
Taiktaikinasta tehty luuranko punaisella tarjottimella. Kuva: YLE/Esa Saari Strömsö (tv-ohjelma),Salt dough,luuranko

Tämä luuranko on pöytäkoriste, joka makaa pöydällä, joten muotoile palat sitä silmällä pitäen.

Muotoile käsin ja ota lyijykynä avuksi silmänreikien tekemiseen. Tavallinen pöytäveitsi kelpaa taikinan pätkimiseen, muita työkaluja ei tarvita.

Laita luurangonpalat riviin suoraan pellille. Kun kaikki palat ovat valmiit, luuranko saa kuivua uunissa.

Luuranko kuivuu paljon nopeammin kuin pääkallo. Seuraa tilannetta parin tunnin kuluttua.

Luurangon voi hyvin jättää maalaamatta. Laita se esille kauniin kuviollisen liinan tai tarjottimen päälle, niin yksiväriset luut pääsevät parhaiten esiin.

Maalaa kallo ja koristele paljeteilla

Kun pääkallo on kuiva, on aika ottaa esiin värit, pensselit ja paljetit.

Maalaa koko kallo voimakkaanväriseksi ja anna kuivua.

Kun väri on kuivunut, on aika koristella kallo, kuten tyypilliset meksikolaiset pääkallot: kukkia muistuttavilla koristeilla silmien ympärille, palloilla ja viivoilla.

Piirrä hampaat ja vahvista kallon piirteitä.

Silmiä vahvistaakseni käytin paljetteja, jotka liimasin kukkakuvioiksi silmänreikien ympärille. Maalatut valkoiset viivat saivat mustat ääriviivat leveällä tussilla.

Yhdistä mielellään pääkallot ja luurangot kehäkukkiin, samettikukkiin ja muihin voimakasvärisiin kukkiin.

Meksikolainen kallo
Meksikolainen kallo Kuva: YLE/Esa Saari Strömsö (tv-ohjelma),Salt dough,kallo
  • Maalaa kaappiin kelim-kuvio

    Yllättävä sisäpuoli!

    Kauniit vanhat tummasta puusta tehdyt kalusteet ovat kunnioitusta herättäviä. Saako sellaisia kalusteita muokata omien tarpeidensa mukaan? Minun vastaukseni on ”kyllä”.

  • Ompele kori matonkuteista

    Ompele säilytyskori ompelukoneella.

    Ompele erikokoisia koreja eri tarkoituksiin tai tee tällä tekniikalla pannunalustoja tai laukkuja. Ajatus on yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii hiukan ompelukoneen käyttötaitoa, koska korit muotoillaan samalla, kun niitä ommellaan.

  • Leijuvat kivet

    Kivet savesta kelluvat paremmin!

    Suuren meren hiomia kiviä. Muodoltaan täydellisiä. Sileitä ja kauniita. Täydellisiä koristeita hyllyssä osana sisustusta.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

  • Vegevalinta – viikkomenu 2

    Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

    Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

  • Herkulliset gluteenittomat kesäkurpitsatortillat – vaivattomasti uunissa

    Lasten suosikkiruokaa uudella tatsilla.

    Herkulliset gluteenittomat kesäkurpitsatortillat – vaivattomasti uunissa Minulla on puutarha josta josku tulle runsas kesäkurpitsasato jolle pitää löytää käyttöä. Olen aikaisemmin tehnyt nämä korppujauhoilla mutta tällä kertaa halusin testata ne gluteenittomana versiona. Taikina sekoitetaan vaivattomasti lyhyessä ajassa.

  • Nopea kikherne-pinaatticurry

    Curry, joka valmistuu kuiva-ainekaapin perusraaka-aineista.

    Nopea kikherne-pinaatticurry Vartissa valmis on usein arkiruoan tärkein vaade. Ruoan pitäisi olla pöydässä heti, mieluummin vielä vähän nopeammin. Juuri näitä kiireisiä päiviä varten pidän kaapissa varalla muun muassa tomaattimurskaa, papuja tai kikherneitä sekä tölkillisen kaurakermaa.

  • Herkkusieni-Mifukastike - helppo, maukas ja innovatiivinen

    "Tää on hyvä" sanoo Johannes, 22 vuoden kokkikomuksella.

    En syö itse juurikaan lihaa, joskus tulee tehtyä lihapullia tai soosia kotona. Muuten syön paljon vegeruokaa ja kalaa. Minä testailen kotona silloin tällöin periaatteella "vähän sitä sun tätä ja tilkallinen tuota". Ruoanteko ei ole rakettitiedettä, taikahattu päähän vaan.