Hyppää pääsisältöön

Tee meksikolainen pääkallo ja leikkiluuranko taikataikinasta

Yksinkertainen on usein upeinta, kuten vaikkapa taikataikina. Kotoa löytyvistä aineksista teet materiaalin, josta voi muovailla melkein mistä tahansa.

Me Suomessa juhlimme pyhäinpäivää sytyttämällä kynttilöitä vainajiemme muistoksi. Kun Meksikossa juhlitaan Dias de los Muertosia, eli kuolleiden päivää, koristellaan mielellään pääkalloja ja luurankoja.

Dias de los Muertos on koristeista huolimatta uskomattoman kaunis ja eloisa juhlapyhä.

Meksikolaisten inspiroimana teen pääkalloja ja luurankoja taikataikinasta.

Tarvikkeet:

  • 4 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl suolaa
  • 2 rkl rapsiöljyä
  • taikinakulho
  • lusikka
  • 2 dl vettä
  • askarteluväriä
  • sivellin
  • yleisliimaa
  • vedenkestävä tussi
  • paljetteja, kimalletta, minihuiskia, jos on

Tee taikina näin:

Sekoita keskenään vehnäjauhot, suola, vesi ja rapsiöljy ja vaivaa taikinaa, kunnes se on tasainen ja hieno.

Pääkallo

Vaivaa taikinasta pyöreä pallo. Paina silmänreiät peukaloilla ja pyöristä reunat. Käytä pikkusormia ja muotoile nenänreiät.

Vedä poskipäät ja pyöristä reunat alaspäin, tee leuasta ehkä hiukan kulmikkaampi.

Taikataikina kuivuu huoneenlämmössä, mutta prosessin nopeuttamiseksi ja tehdäksesi kallosta kestävämmän, voit laittaa sen uuniin 100 asteeseen.

Kallossa on aika paljon massaa, joten varaa kuivumisaikaa useampia tunteja. Seuraa tilannetta niin näet, milloin kallo on kuiva.

Luuranko

Älä ajattele, että luurangon pitää näyttää anatomisesti oikealta, vaan tee vain tärkeimmät luut. Pääkallo, kädet, kylkiluut, lonkkaluut, reisiluut, sääriluut, jalat ja kädet riittävät.

Jos haluat, voit tulostaa luurankomallini.

Camillan luurankomalli

Taiktaikinasta tehty luuranko punaisella tarjottimella.
Taiktaikinasta tehty luuranko punaisella tarjottimella. Kuva: YLE/Esa Saari Strömsö (tv-ohjelma),Salt dough,luuranko

Tämä luuranko on pöytäkoriste, joka makaa pöydällä, joten muotoile palat sitä silmällä pitäen.

Muotoile käsin ja ota lyijykynä avuksi silmänreikien tekemiseen. Tavallinen pöytäveitsi kelpaa taikinan pätkimiseen, muita työkaluja ei tarvita.

Laita luurangonpalat riviin suoraan pellille. Kun kaikki palat ovat valmiit, luuranko saa kuivua uunissa.

Luuranko kuivuu paljon nopeammin kuin pääkallo. Seuraa tilannetta parin tunnin kuluttua.

Luurangon voi hyvin jättää maalaamatta. Laita se esille kauniin kuviollisen liinan tai tarjottimen päälle, niin yksiväriset luut pääsevät parhaiten esiin.

Maalaa kallo ja koristele paljeteilla

Kun pääkallo on kuiva, on aika ottaa esiin värit, pensselit ja paljetit.

Maalaa koko kallo voimakkaanväriseksi ja anna kuivua.

Kun väri on kuivunut, on aika koristella kallo, kuten tyypilliset meksikolaiset pääkallot: kukkia muistuttavilla koristeilla silmien ympärille, palloilla ja viivoilla.

Piirrä hampaat ja vahvista kallon piirteitä.

Silmiä vahvistaakseni käytin paljetteja, jotka liimasin kukkakuvioiksi silmänreikien ympärille. Maalatut valkoiset viivat saivat mustat ääriviivat leveällä tussilla.

Yhdistä mielellään pääkallot ja luurangot kehäkukkiin, samettikukkiin ja muihin voimakasvärisiin kukkiin.

Meksikolainen kallo
Meksikolainen kallo Kuva: YLE/Esa Saari Strömsö (tv-ohjelma),Salt dough,kallo
  • Maalaa kaappiin kelim-kuvio

    Yllättävä sisäpuoli!

    Kauniit vanhat tummasta puusta tehdyt kalusteet ovat kunnioitusta herättäviä. Saako sellaisia kalusteita muokata omien tarpeidensa mukaan? Minun vastaukseni on ”kyllä”.

  • Ompele kori matonkuteista

    Ompele säilytyskori ompelukoneella.

    Ompele erikokoisia koreja eri tarkoituksiin tai tee tällä tekniikalla pannunalustoja tai laukkuja. Ajatus on yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii hiukan ompelukoneen käyttötaitoa, koska korit muotoillaan samalla, kun niitä ommellaan.

  • Leijuvat kivet

    Kivet savesta kelluvat paremmin!

    Suuren meren hiomia kiviä. Muodoltaan täydellisiä. Sileitä ja kauniita. Täydellisiä koristeita hyllyssä osana sisustusta.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

  • Vegevalinta – viikkomenu 1

    Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

    On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

  • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

    Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

    Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

  • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

    Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

    Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

  • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

    Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

    Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.