Hyppää pääsisältöön

Uskonnollisia ilmiöitä ja demokratian haasteita

Kuvassa Elina Kiiski Kataja ja Kyösti Hagert.
Demokratiaongelma-ohjelmasarjan juontajat Elina Kiiski Kataja ja Kyösti Hagert. Kuvassa Elina Kiiski Kataja ja Kyösti Hagert. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe,Demokratiaongelma

Lokakuun lopulla Yle Puheen iltapäivissä aloittaa kaksi uutta ohjelmasarjaa ja kolme uutta ohjelmantekijää. Puheenaiheiksi nostetaan uskonnollisuus ilmiöineen ja suomalaisen demokratian ongelmat.

Yllättävän monesta asiasta löytyy uskonnoista tuttuja piirteitä. Aiheeseen paneutuu tiistaista 23.10. alkaen ohjelma Homo religiosus, jota toimittaa teologian opiskelija Olavi Seppänen. Hän tutkailee viikoittaisessa radioesseesarjassaan yhdessä vieraidensa kanssa uskonnon, myyttien ja jumalien merkitystä sekä uskonnontutkimuksen näkökulmasta erilaisia arjen ilmiöitä aina talouselämästä elokuviin.

Onko Suomi demokratian mallimaa, kuten se väittää? Kansanvallan ongelmat ja haasteet puhuttavat keskiviikkoisin 24.10. alkaen Demokratiaongelma-sarjassa. Juontajat Kyösti Hagert ja Elina Kiiski Kataja tapaavat jokaisessa jaksossa kaksi demokratian ritaria, joiden kanssa ratkaistaan yksi kansanvaltaa haastava ongelma. Ohjelmissa haetaan konkreettisia vastauksia mm. teknologisen murroksen, globalisaation kuin populististen liikkeiden mukanaan tuomiin kysymyksiin.

Kuvassa Olavi Seppänen.
Homo religiosus -ohjelmasarjan toimittaja Olavi Seppänen. Kuvassa Olavi Seppänen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe,Homo religiosus,Olavi Seppänen

Homo religiosus - Olavi Seppänen

Yle Puhe tiistaisin 23.10.2018 alkaen klo 13.02 + Yle Areena

Oletko koskaan ajatellut, mikä yhdistää rahaa ja pyhiä kirjoja? Entä mitä yhteistä on James Bondilla ja Jeesuksella? Yhtä ja toista, kuten teknologialla ja taikakonsteillakin. Homo religiosus on teologiaa opiskelevan Olavi Seppäsen viikoittainen radioesseesarja, jossa hän tutkailee yhdessä vieraidensa kanssa uskonnon, myyttien ja jumalien merkitystä sekä uskonnontutkimuksen näkökulmasta erilaisia arjen ilmiöitä aina talouselämästä elokuviin.

Olavi Seppänen on 25-vuotias teologian opiskelija Helsingistä, joka on halunnut olla isona esim. paleontologi, bussikuski, rocktähti ja pappi. Tällä hetkellä hän haaveilee mm. kirjoittavansa keskeneräisen romaanin valmiiksi ja oppivansa nukkumaan paremmin.

Demokratiaongelma - Mikä suomalaista demokratiaa vaivaa

Yle Puhe keskiviikkoisin 24.10.2018 alkaen klo 15.02 + Yle Areena

Suomi väittää olevansa demokratian mallimaa, mutta todellisuudessa se ei pidä paikkaansa. Puolueet ovat perinteisesti kanavoineet ihmisten yhteiskunnallista aktiivisuutta, mutta puolueisiin kuuluu yhä vähemmän ihmisiä eikä demokratian kehittämiseksi ole aikoihin tehty rohkeita avauksia. Eikä ongelma koske vain Suomea. Muualla maailmassa demokraattista järjestelmää haastavat autoritaariset johtajat ovat kasvattaneet suosiotaan ja erilaiset populistiset liikkeet ovat yhä houkuttelevampia.

Miten Suomi voisi konkreettisesti lunastaa paikkansa maana, jossa ihmiset voivat aidosti vaikuttaa yhteiskuntaan? Millaista demokratian pitäisi 2020-luvulla olla, jotta suomalainen yhteiskunta voi pärjätä maailmassa todellisena demokratiana? Toimittaja Kyösti Hagert ja tulevaisuus- ja demokratia-asiantuntija Elina Kiiski Kataja paneutuvat viikoittaisessa radiosarjassaan suomalaisen demokratian ongelmiin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Ohjelmissa ei haeta turhaa vastakkainasettelua, mutta jokaisesta aiheesta haetaan jakson teemaan useita näkökulmia ja etsitään konkreettisia näkemyksiä ja ratkaisuja.

Kyösti Hagert on koulutukseltaan filosofian maisteri ja on aiemmin työskennellyt toimittajana mm. Ylessä, Ilta-Sanomissa ja Keskisuomalaisessa. Hagert uskoo, että sanat ovat tekoja mitä suurimmassa määrin.

Elina Kiiski Kataja on valtiotieteiden maisteri, joka on työskennellyt demokratia-aiheiden parissa niin Suomessa kuin maailmallakin. Tällä hetkellä hän on vanhempainvapaalla johtavan ennakointiasiantuntijan työstään Sitrasta.

 • Suomalaista jalkapallohistoriaa suorana Yle Puheessa

  Jalkapallohistoriaa Yle Puheessa

  Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa perjantaina 15.11. Helsingissä EM-karsintaottelussa Liechtensteinin. Voittamalla ottelun, Suomi pääsee ensimmäistä kertaa miesten jalkapallon arvokisojen lopputurnaukseen. Historiallinen ottelu kuullaan suorana Yle Puheessa klo 19 alkaen.

 • Yle Puheen Nenäpäivän Käsityömaraton - käsitöitä ja käkätystä kellon ympäri

  Yle Puheen Käsityömaraton Nenäkulmassa ma 4.11. klo 10-22

  Yle Puheen Nenäpäivän Käsityömaratonissa pannaan puikot viuhumaan ja koukut kihisemään maailman lasten hyväksi! Jenny “Puikko” Lehtisen ja Kati “Koukku” Keinosen seurassa yhdistetään kolme maailman parasta asiaa: käsityöt, hauskanpito ja hyvän tekeminen! Maanantaina 4.11. klo 10-22 Yle Puheen ompeluseura valtaa Nenäkulman (Aleksanterinkatu 19, Helsinki).

 • Puikko ja Koukku - Käsityöt valtaavat Yle Puheen!

  Puikko ja Koukku - keskusteluja käsitöiden äärellä.

  Käsityövallankumous on vihdoin rantautunut myös radioon! Suomen ensimmäinen käsitöihin keskittyvä radio-ohjelma Puikko ja Koukku starttaa torstaina 17.10. klo 15 Yle Puheessa ja Yle Areenassa.

 • Radio Y kertoo aikuistuneen sukupolven tarinaa

  Yle Puheen Radio Y kertoo Y-sukupolvesta

  Radio Y on Yle Puheen uusi 10-osainen ohjelmasarja ihmisistä, jotka ovat syntyneet vuosina 1980-95. He ovat suunnilleen kolmekymppisiä: analogisen lapsuuden, digitaalisen nuoruuden ja diginatiivitaitoja arvostavan aikuisuuden kokeneita. Tähän myös millenniaaleiksi kutsuttuun joukkoon kuuluu Suomessa yli miljoona ihmistä. Ohjelmaa toimittaa vuonna 1982 syntynyt toimittaja, tietokirjailija Aino-Mari Tuuri.