Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Diplomaatista anarkisti – Toimivatko kansalaiset paremmin ilman instituutioita?

Brittidokumentissa entinen diplomaatti Carne Ross tekee henkilökohtaisen matkan ja keskustelee anarkismin mahdollisuuksista.
Entinen diplomaatti Carne Ross kutsuu itseään anarkistiksi. Brittidokumentissa entinen diplomaatti Carne Ross tekee henkilökohtaisen matkan ja keskustelee anarkismin mahdollisuuksista. Yle TV1,Carne Ross,Dokumenttiprojekti: Diplomaatista anarkisti

TV1 torstaina 26.9.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 29.9. klo 11.15, Areenassa

Menestynyt diplomaatti Carne Ross loi uraa Britannian ulkoministeriössä ja YK:ssa. Hän uskoi länsimaiseen edustukselliseen demokratiaan ja sen mahdollisuuksiin muuttaa maailmaa.

Nykyään Ross kutsuu itseään anarkistiksi.

Systeemin valheet

Ross joutui kansainvälisessä työssään kohtaamaan vastoinkäymisiä, petosta ja salaisia motiiveja. Hän huomasi, miten valta korruptoi. Irakin sodan jälkeen Ross sai tarpeekseen systeemin valheista ja jätti työnsä.

Entinen diplomaatti etsii vastauksia kuten niin monet kansalaiset eri puolilla maailmaa. Onko valtakoneistolle vaihtoehtoja? Miten kansalaiset pääsevät vaikuttamaan asioihin, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä?

Rossin mielestä kapitalismin ja demokratian ongelmiin on ratkaisu – anarkismi. Yhteiskunnallista kaaosta ei Rossin mielestä kannata pelätä, sillä ihmiskunta elää jo nyt keskellä sekasortoa. Hän uskoo maailmaan, jossa ihmiset yhdessä ottavat vastuun.

Mitä miettii Noam Chomsky?

Brittidokumentissa Ross tekee henkilökohtaisen matkan ja keskustelee eri puolilla maailmaa anarkismin mahdollisuuksista.

Hän tapaa muun muassa Occupy Wall Street -liikkeen edustajan Michael Premon ja professori Noam Chomskyn sekä tutustuu anarkismiin Espanjassa.

Anarkismia käytännössä

Miten anarkismi toimii käytännössä? Sitä Carne Ross lähtee selvittämään Syyrian Kurdistaniin, vain kahdeksan kilometrin päähän Isisin rintamasta. Tälle Rojavan autonomiselle alueelle on syntynyt ainutlaatuinen anarkistinen yhteisö.

Rojavan asukkaat todistavat Rossin mielestä sen, miten asiat voi hoitaa paremmin. ”Maailma ei vain kuuntele heitä”, hän sanoo.

Entinen huippuvirkamies on perustanut Riippumaton diplomaatti -nimisen järjestön. Se auttaa muun muassa pienten maiden demokraattisia hallituksia, joilla ei muutoin ole voimavaroja osallistua kansainväliseen päätöksentekoon.

Accidental Anarchist. Ohjaus: John Archer ja Clara Glynn. Käsikirjoitus: Carne Ross. Tuotanto: Hopscotch Films, Britannia, 2017. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.