Hyppää pääsisältöön

Lajitteletko jätteesi vai heitätkö kaiken samaan roskiin? Vastaa kierrätyskyselyyn!

muoviesineitä ja teksti Kierrätyskysely
muoviesineitä ja teksti Kierrätyskysely Kuva: Yle / Anne Mäittälä Yle Tiede,I love muovi

Keskiverto suomalainen tuottaa joka vuosi reilut 500 kiloa jätettä. Siitä jopa 80 prosenttia voitaisiin kierrättää. Kerro meille, miten sinä lajittelet roskia. Vastaaminen vie vain hetken.

Suomalaisen roskapussin sisällöstä vain viidennes on oikeasti sinne kuuluvaa sekajätettä. Jopa puolet pussin sisällöstä on kierrätyskelpoista muovia ja biojätettä.

Suomi haluaa olla mallimaa muovijäteongelman ratkaisemisessa ja julkaisi tällä viikolla maailman ensimmäisenä kansallisen muovitiekartan. Tiekarttaan on koottu tehokkaimmat keinot, joilla voidaan vähentää muoveista aiheutuvia haittoja, välttää turhaa kulutusta ja tehostaa muovien kierrätystä. Joko sinä kierrätät muovia?

Kierrätyskysely

 • Suomessa poltetaan päivittäin 800 rekallista jätettä – mutta tämäkään ei riitä. Jätettä kuskataan myös naapurimaihin poltettavaksi.

  Suomalaisten jätettä kuskataan naapurimaihin poltettavaksi

  Kaatopaikkojen sulkeuduttua jätevoimaloiden lastausporteilla on ruuhkaa. Jätettä poltetaan yötä päivää, mutta silti sekajätekuormia joudutaan lähettämään jatkuvasti myös naapurimaihin poltettavaksi. Suomeen tarvitaan lisää jäteuuneja ja myös lisää kierrätystä. Mutta olisiko jätteen määrää mahdollista vähentää?

 • Mitä tiedät kuulennoista - testaa tietosi!

  Kuulentotesti

  Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 laskeutui Kuuhun ja ensimmäinen ihminen astui Kuun pinnalle. Tuo lento tapahtui heinäkuussa, mutta Apollo-ohjelma, jolla kuulentoa harjoiteltiin, oli ollut käynnissä jo 1960-luvun alusta alkaen.

 • Avaruuden tilannekuva - avaruusjärjestöt panostavat taivaalta tulevien uhkien ennakoimiseen

  Maapallo on aina kosmisen hyökkäyksen uhkaamana

  Onneksi avaruus uhkaa meitä erittäin harvoin, mutta silti pahimmat maailmanlaajuiset katastrofit ovat peräisin maapallon ulkopuolelta. Kosmiset törmäykset ja aurinkomyrskyt ovat todellinen vaara meille, ja siksi avaruusjärjestöt ja tähtitieteilijät ovat panostaneet viime aikoina yhä enemmän resursseja niin sanottuun avaruuden tilannekuvaan

 • Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

  Vehnän monimuotoiset lajikkeet - vastaus ilmastonmuutokseen.

  Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede