Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkosen Game Jamit

Pikku Kakkosen Game Jamien pelikehittäjät
Pikku Kakkosen Game Jamien pelikehittäjät Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,pikku kakkosen game jamit

Kolmisenkymmentä pelialan ammattilaista ja kasoittain lasten piirustuksia erilaisista pelihahmoista. Siinä oli Pikku Kakkosen Game Jamien lähtökohta 12.10.2018 perjantai-iltana. Kaksi vuorokautta myöhemmin kuusi tiimiä oli saanut kasaan kuusi lasten peliä, joita 5-7-vuotiaat olivat jo testailleetkin.

Pikku Kakkosen ensimmäiset Game Jamit järjestettiin Tampereen Mediapoliksessa 12.-14.10.2018. Aurinkoisen viikonlopun aikana innostunut joukko digitaalisten pelien tekijöitä vetäytyi Mediapoliksen studiolle suunnittelemaan, piirtämään, säveltämään ja ohjelmoimaan pelejä pienille lapsille. Lähtökohtana pelien suunnittelulle toimivat lasten piirtämät pelihahmot, joita Pikku Kakkoseen oli tullut kasoittain alkusyksyn aikana.

Pikku Kakkosen talon katveessa valmistui lopulta kuusi erilaista peliä. Viisi niistä oli suunniteltu toimivaksi kosketusnäytöllä, yksi Xbox Kinect-liiketunnistimen avulla. Varsinaista pelien tekoaikaa ei ollut kuin vaivaiset 20 tuntia, ja jo ennen jamien lopullista deadlinea, pelien piti olla siinä kunnossa, että niiden kohderyhmään kuuluva lapsi pystyi niitä testaamaan.

Lasten pelihetki

Jamien viimeisenä päivänä, sunnuntaina, kiivaan ohjelmoinnin keskelle oli kutsuttu 20 lasta vanhempineen. Alkuun lapset ja aikuiset saivat kuulla, miten digitaalisia pelejä tehdään. Krista Erkkilä kertoi graafikon työstä, Elie Abraham säveltämisestä ja Ilse Heino ohjelmoinnista.

Sen jälkeen lapset pääsivät testaamaan kehitteillä olleita pelejä. Tietokoneiden, tablettien ja puhelimien kosketusnäyttöjen pinnoilla ajettiin krokorallia, leikittiin piiloleikkiä, hyppyytettiin koiraa trampoliinilla ja kaivettiin myyränä timantteja. Kinectin edessä heiluttiin saippuakuplia poksauttelemassa.

Pelien kehittäjät näkivät näin omin silmin, mistä lapset innostuivat, mikä tuntui helpolta ja mikä taas hankalalta. Nämä huomiot vietiin mahdollisuuksien mukaan käytäntöön sunnuntai-iltapäivän viimeisten tuntien loppukirin aikana. Samalla peleihin liitettiin lasten ääninäyttelemiä ääniä aina saippuakuplista kikatuksiin asti.

Lisää Game Jameista ylipäätään KulttuuriCocktailin dokumentissa.

 • Ruskean pikkukarhun maailmassa pienet asiat tuovat suurta iloa

  Ruskea pikkukarhu seikkailee kodin lähipiirissä.

  Ruskea pikkukarhu seikkailee serkkunsa, punaisen karhun kanssa kodin lähipiirissä. Parhaiden kaverusten leikkejä ja kommelluksia ympäröivä maailma on värikäs ja naivistinen. Ruskea pikkukarhu nähdään Areenassa 20.12. alkaen ja Pikku Kakkosessa sunnuntaiaamuissa 20.1. alkaen.

 • Joulupukin Kuuma linja herättää jouluun

  Jouluaaton perinteinen ohjelma alkaa aina klo 8:00.

  Jos aattoaamuna jouluvalmistelut ovatkin kesken, Joulupukin Kuuma linja luo jouluisen tunnelman ja matkan joulun taikaan. Ohjelma on perinne, johon tehdään uudistuksia harkiten.

 • Pikku Kakkosen metsäneläinten jouluisat askartelut

  Pikku Kakkosen joulun riemukkaita askarteluideoita.

  Pikku Kakkosen askarteluideoihin on tänä vuonna haettu inspiraatiota Pikku Kakkosen sovelluksen eläinten leikkisästä maailmasta. Askarteluissa on käytetty kierrätysmateriaaleja, jokaisesta kodista löytyviä tai helposti hankittavia askartelutarvikkeita. Puuhakasta joulunodotusta Pikku Kakkosen parissa!