Hyppää pääsisältöön

Eetu jätti Kauniit ja Uhkarohkeat taakseen ja tekee nyt kaiken itse, koska moderni musiikkibisnes pakottaa artisteista moniosaajia

Laulaja Eeti katsoo kameraan syksyisen punaisten lehtien edessä
Laulaja Eeti katsoo kameraan syksyisen punaisten lehtien edessä Kuva: Juuli Aschan, YleX KAUNIIT JA UHKAROHKEAT - Kuningatar

Itse musiikkinsa säveltävä, sanoittava ja tuottava Eetu kokee, että nykyartistit joutuvat jatkuvasti monipuolistamaan osaamistaan pysyäkseen relevantteina.

Mitä tehdä, jos bändin ympärillä on innostunut hype, kaikki suuret levy-yhtiöt kilpailevat sen kiinnittämisestä ja debyyttisinkku striimaa kultaa ennen ensimmäistä Tavastian keikkaa? Entä silloin, jos kaikesta tästä huolimatta bändin jäsenten välinen kemia toimii vapaa-ajalla, mutta ei musiikkia tehdessä?

Kauniiden ja Uhkarohkeiden ratkaisu oli perua koko bändi.

– Korkeat odotukset saivat ajattelemaan, ettei tällaisia tilaisuuksia tule toiste. Mutta sitten tuli sellainen olo, että fuck it, eihän, bändin entinen laulaja ja nykyisin musiikkia sooloartisti Eetuna tekevä Eetu Kalavainen huudahtaa.

Kaunarit sai jäädä, ja bändin entiset jäsenet alkoivat kukin tehdä musiikkia omilla tahoillaan. Eetun kohdalla se tarkoitti soolouraa.

Eetun tänään julkaistu Mä en menis takas -kakkossinkku on muusikon tsemppibiisi itselle muistuttamaan, että eteenpäin meneminen on ollut kaikin puolin järkevä ratkaisu, oli kyse sitten bändin taakse jättämisestä tai muista elämänvalinnoista.

– Turha nostalgisointi on kuitenkin yleensä hyvin energiaa vievää eikä hirveän tehokasta, hän toteaa.

Mä en menis takas on Eetun mukaan perinteisempi pop-biisi kuin toukokuussa julkaistu Bae, jonka kunnianhimoinen tuotanto ja rakkaudesta kuoleman kautta kertovat sanoitukset saivat odottamaan artistin seuraavaa siirtoa.

Pakottaako nykyaika artistit renessanssi-ihmisiksi?

Kuluneen vuoden aikana suomalaiselle musiikkikentälle on noussut nuoria soolouraa tekeviä miesartisteja, jotka ovat tulleet alun perin tutuksi osana bändiä. Eetun lisäksi Satin Circuksesta tuttu Paul Elias käynnisti soolouransa Mitä sil on välii -sinkullaan syyskuussa, ja Olli Antonio keskittyy nyt Negatiivisia nuoria vahvemmin soolona räppäämiseen.

Laulaja Eetu poseeraa syksyisten lehtien äärellä.
Kauniiden ja Uhkarohkeiden jäsenet jatkavat kukin omilla tahoillaan uusissa musiikkiprojekteissa. Eetun valinta oli sooloura. Laulaja Eetu poseeraa syksyisten lehtien äärellä. Kuva: Juuli Aschan, YleX KAUNIIT JA UHKAROHKEAT - Kuningatar

Onko Eetun mielestä nuoren mieslaulajan helpompi lyödä läpi osana bändiä kuin yksin?

– Breikkaaminen artistina on supervaikeaa joka tapauksessa, mutta ehkä siinä on joillekin taustalla joku uskottavuusaspekti, kun tehdään yhdessä “joukkueena”, Eetu pohtii.

Nykypäivänä käytännössä kuka tahansa, jolla on kannettava tietokone, voi alkaa tehdä musiikkia, ja uusia artisteja tutustutetaan yleisölle huomattavasti nopeampaan tahtiin kuin fyysisten albumien valtakautena.

Toisaalta kilpailun kovetessa myös pinnalla pysyminen vaikeutuu.

– Alkaa uusi kamppailu, kuinka pysyä relevanttina. Se myös pakottaa artisteja monipuolistamaan osaamistaan, olemaan vielä enemmän renessanssi-ihmisiä, Eetu toteaa, ja lisää:

– Se on positiivista, koska joissain jutuissa musiikin tekeminen on mennyt vähän liiankin helpoksi.

Monilahjakkuutta arvostavassa maailmassa Eetu on onnekkaassa asemassa, sillä artisti paitsi kirjoittaa, säveltää ja tuottaa oman musiikkinsa, hän myös kirjoittaa kappaleita muille suomalaisartisteille, kuten Abreulle ja Iltalle.

Hän on mukana myös tuottaja Hank Solon vuoden 2016 soolobiisillä Söpö, jolla kuullaan hänen lisäkseen Sannia ja Kasmiria.

Laulaja Eetu poseeraa syksyisten lehtien äärellä.
Eetu tekee musiikkia mielellään yhdessä muiden kanssa, sillä silloin sitä syntyy rennosti, ikään kuin hengailun sivutuotteena. Laulaja Eetu poseeraa syksyisten lehtien äärellä. Kuva: Juuli Aschan, YleX KAUNIIT JA UHKAROHKEAT - Kuningatar

Yksin kaiken tekevällä Eetulla on päätäntävalta sen suhteen, minkälaista musiikkia hänen artistinimensä alla syntyy. Hän toteaa ajatelleensa aina tekevänsä musiikkia yksin, ja nyt siihen viimein tuli mahdollisuus.

– Nyt tässä on kyse pelkästään minusta. Musiikkiin tulee erilainen henkilökohtainen syvyys, joka toivottavasti myös välittyy, Eetu pohtii.

Eetu ei pidä itseisarvona, että hän tekisi tulevaisuudessakin musiikkinsa yksin. Hän uskoo, että seuraavalla levyllä voi olla mukana useampiakin tekijöitä.

Silloin tekeminen ei välttämättä mene mailan puristamiseksi ja sen miettimiseksi, ymmärtävätkö kuulijat, mitä jollakin sanamuodolla yritetään viestiä.

Debyyttilevy ilman kiirettä

Eetu esitti ensimmäisen virallisen soolokeikkansa viime viikonloppuna Ida Paulin & Kalle Lindrothin lämmittelijänä Helsingin The Circuksessa. Ensimmäisillä keikoillaan Eetu tullaan näkemään yksin lavalla läppärinsä kanssa, mutta tulevaisuudessa luvassa on esiintymisiä myös bändin säestämänä.

Aluksi ajatus pelkän kannettavan tietokoneen kanssa esiintymisestä tuntui oudolta, mutta Eetu paljastaa, ettei ollut ehtinyt miettiä show’ta lainkaan.

– Keikan jälkeen jengi tuli kehumaan, että toimi tosi hyvin sellaisenaan, joten päätin kokeilla vetää tulevillakin keikoilla niin.

Laulaja Eetu poseeraa syksyisten lehtien äärellä.
Tulevana vuonna Eetu aikoo keskittyä vahvemmin myös keikkailuun. Laulaja Eetu poseeraa syksyisten lehtien äärellä. Kuva: Juuli Aschan, YleX KAUNIIT JA UHKAROHKEAT - Kuningatar

Bae-sinkun julkaisun yhteydessä puhuttiin, että debyytti julkaistaisiin tämän vuoden puolella. Kun 2018 päättyy alle kahden kuukauden päästä, on Eetun mukaan selvää, että esikoislevyä saadaan vielä odotella ensi vuoteen.

Eetun mukaan levyn viivästymiseen on muitakin syitä kuin se, ettei se ole vielä valmis. Kesällä julkaistu Ellinooran kanssa tehdyn Bäng bäng typerä sydän -hitin suosiosta on nautiskeltu rauhassa, eikä kappaleita olla haluttu julkaista liian tiuhaan peräkkäin.

– Jos puskisi kaikki hyvät sinkut pihalle heti, joutuisi sen jälkeen pureskelemaan kynsiä seuraavat puolitoista vuotta ja pohtimaan, oliko siinä järkeä.

Vaikka Eetu on itse tullut tutummaksi myös suurelle yleisölle Ellinooran kanssa tehdyn yhteisbiisin myötä, hänen omalla albumillaan tullaan tuskin vierailijoita kuulemaan. Trendikkäiden biisivierailujen aikakaudella ratkaisu on epätyypillinen, mutta tietoisesti tehty.

– Ne ovat tosi henkilökohtaisia biisejä ja aihepiirejä. Jotenkin se olisi aika freshiä, jos se levy olisikin vain minua, Eetu pohtii ja lisää naureskellen:

– Luonnollisesti tasapainotan asiaa seuraavalla albumilla ja teen koko albumillisen duettoja.

Laulaja Eetu poseeraa syksyisten lehtien äärellä.
Eetu on ajatellut, ettei hänen ensimmäisellä albumillaan kuultaisi yhtään vierailijaa. Laulaja Eetu poseeraa syksyisten lehtien äärellä. Kuva: Juuli Aschan, YleX KAUNIIT JA UHKAROHKEAT - Kuningatar

Tulevaisuuden J. Karjalainen vai seuraava kansainvälinen vientitoivo?

28-vuotias Eetu ei haaveile elämänmittaisesta urasta esiintyvänä muusikkona. Suomeksi keikkailevan artistin sijaan Eetu näkee itsensä 20 vuoden päästä kirjoittamassa musiikkia muille ja kertomassa junnuille, kuinka asiat pitää hoitaa.

Toisaalta häntä kiehtoo tulevaisuus “jiikarjalaismaisena" grand old manina, joka tekee mitä itse haluaa.

– Tein koko teini-ikäni musiikkia englanniksi, ja se minulle on edelleen musiikillisesti luonnollisempi kieli. Suomeksi on tosi vaikeaa kirjoittaa järkevää pop-laulua!

Eetu ei pidä muille englanniksi kirjoittamista poissuljettuna vaihtoehtona, vaikka menestyksen saavuttaminen kansainvälisellä tasolla voikin olla työlästä saavuttaa.

– Mutta toisaalta… kyllähän mä tähänkin asti olen päässyt, Eetu hymyilee.