Hyppää pääsisältöön

"En tiedä näenkö mä unta vai kahminko mä lunta" – Studio Julmahuvi uhkaavien pashaistien jäljillä

Raportti julmasta ja koukuttavasta kultista, jonka väkeviin toimintamalleihin pureudutaan liikkeestä pelastuneen haastattelun avulla. Julmahuvin studiossa Pashaistien uhrit ry:n tiedotuspäällikkö Pentti Mutanen kertoo tarjotusta aputoiminnasta.

Suomen poliisi pidätti Helsingin Kaivopuistossa yhteensä kuusitoista pashaistia, joiden tarkoituksena oli suorittaa joukkolento Kyöpelinvuorelle. Tähtitorninmäelle kokoontuneen joukon suurpidätys herätti kysymyksiä arveluttavan lahkon toiminnasta. Lahkon johtajaa ei pidätyspaikalta tavattu.

Ei kukaan palannut näiltä lennoilta takaisin. Koko Kyöpelinvuori oli ihan huuhaata.― Entinen pashaisti "Pekka" kertoo radikaalin lahkon vaarallisista tempauksista

Suoran toiminnan nimeen vannovat pashaistit eivät olleet ensimmäistä kertaa uutisotsikoissa. Esimerkiksi jo vuonna 1995 lahko levitti metrovaunuihin suklaamunia aiheuttaen lukuisia sokerihumalakohtauksia. Lahkolaisten uskomus pohjautuu siihen käsitykseen, että ihminen on alkujaan muna. Rekisteröityneenä yhdistyksenä toimiva lahko kuitenkin kielsi toimintansa olevan millään tavalla uskonnollista.

Raportissa kuultiin lahkon kynsistä selvinneen "Pekan" sydäntäsärkevä tarina. Studiossa puheenvuoro annettiin Pashaistien uhrit ry:n tiedotuspäällikölle Pentti Mutaselle, joka esitteli yhdistyksensä tarjoamia aputoimia. Vakavaa keskustelua saapui keventämään Studio Julmahuvin maskotti Hermanni Hiiri.

Studio Julmahuvit Areenassa 12.8.2019 saakka

Pieni ja kiireinen "umpilisäkestudio" lähettää kerran viikossa oman, lyhyiden ohjelmien pakettinsa. Kaikki kahdeksan jaksoa nyt katsottavissa Areenassa.

Keskustele
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto