Hyppää pääsisältöön

"En tiedä näenkö mä unta vai kahminko mä lunta" – Studio Julmahuvi uhkaavien pashaistien jäljillä

Raportti julmasta ja koukuttavasta kultista, jonka väkeviin toimintamalleihin pureudutaan liikkeestä pelastuneen haastattelun avulla. Julmahuvin studiossa Pashaistien uhrit ry:n tiedotuspäällikkö Pentti Mutanen kertoo tarjotusta aputoiminnasta.

Suomen poliisi pidätti Helsingin Kaivopuistossa yhteensä kuusitoista pashaistia, joiden tarkoituksena oli suorittaa joukkolento Kyöpelinvuorelle. Tähtitorninmäelle kokoontuneen joukon suurpidätys herätti kysymyksiä arveluttavan lahkon toiminnasta. Lahkon johtajaa ei pidätyspaikalta tavattu.

Ei kukaan palannut näiltä lennoilta takaisin. Koko Kyöpelinvuori oli ihan huuhaata.― Entinen pashaisti "Pekka" kertoo radikaalin lahkon vaarallisista tempauksista

Suoran toiminnan nimeen vannovat pashaistit eivät olleet ensimmäistä kertaa uutisotsikoissa. Esimerkiksi jo vuonna 1995 lahko levitti metrovaunuihin suklaamunia aiheuttaen lukuisia sokerihumalakohtauksia. Lahkolaisten uskomus pohjautuu siihen käsitykseen, että ihminen on alkujaan muna. Rekisteröityneenä yhdistyksenä toimiva lahko kuitenkin kielsi toimintansa olevan millään tavalla uskonnollista.

Raportissa kuultiin lahkon kynsistä selvinneen "Pekan" sydäntäsärkevä tarina. Studiossa puheenvuoro annettiin Pashaistien uhrit ry:n tiedotuspäällikölle Pentti Mutaselle, joka esitteli yhdistyksensä tarjoamia aputoimia. Vakavaa keskustelua saapui keventämään Studio Julmahuvin maskotti Hermanni Hiiri.

Studio Julmahuvit Areenassa 12.8.2019 saakka

Pieni ja kiireinen "umpilisäkestudio" lähettää kerran viikossa oman, lyhyiden ohjelmien pakettinsa. Kaikki kahdeksan jaksoa nyt katsottavissa Areenassa.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto