Hyppää pääsisältöön

"En tiedä näenkö mä unta vai kahminko mä lunta" – Studio Julmahuvi uhkaavien pashaistien jäljillä

Raportti julmasta ja koukuttavasta kultista, jonka väkeviin toimintamalleihin pureudutaan liikkeestä pelastuneen haastattelun avulla. Julmahuvin studiossa Pashaistien uhrit ry:n tiedotuspäällikkö Pentti Mutanen kertoo tarjotusta aputoiminnasta.

Suomen poliisi pidätti Helsingin Kaivopuistossa yhteensä kuusitoista pashaistia, joiden tarkoituksena oli suorittaa joukkolento Kyöpelinvuorelle. Tähtitorninmäelle kokoontuneen joukon suurpidätys herätti kysymyksiä arveluttavan lahkon toiminnasta. Lahkon johtajaa ei pidätyspaikalta tavattu.

Ei kukaan palannut näiltä lennoilta takaisin. Koko Kyöpelinvuori oli ihan huuhaata.― Entinen pashaisti "Pekka" kertoo radikaalin lahkon vaarallisista tempauksista

Suoran toiminnan nimeen vannovat pashaistit eivät olleet ensimmäistä kertaa uutisotsikoissa. Esimerkiksi jo vuonna 1995 lahko levitti metrovaunuihin suklaamunia aiheuttaen lukuisia sokerihumalakohtauksia. Lahkolaisten uskomus pohjautuu siihen käsitykseen, että ihminen on alkujaan muna. Rekisteröityneenä yhdistyksenä toimiva lahko kuitenkin kielsi toimintansa olevan millään tavalla uskonnollista.

Raportissa kuultiin lahkon kynsistä selvinneen "Pekan" sydäntäsärkevä tarina. Studiossa puheenvuoro annettiin Pashaistien uhrit ry:n tiedotuspäällikölle Pentti Mutaselle, joka esitteli yhdistyksensä tarjoamia aputoimia. Vakavaa keskustelua saapui keventämään Studio Julmahuvin maskotti Hermanni Hiiri.

Studio Julmahuvit Areenassa 12.8.2019 saakka

Pieni ja kiireinen "umpilisäkestudio" lähettää kerran viikossa oman, lyhyiden ohjelmien pakettinsa. Kaikki kahdeksan jaksoa nyt katsottavissa Areenassa.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto