Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Yle tekee tasa-arvon eteen voitavansa

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on julkaistu Helsingin Sanomissa 19.10.2018.

HS:n #metoo-jutussa (15.10.) todettiin, että suurin osa elokuva-alan rahoituksesta menee miehille. Samassa jutussa kerrottiin myös, että Ylen vuosien 2011–2015 aikana tilaamien tv-sarjojen rahoituksesta 97 prosenttia meni miesohjaajien teoksille. Rahoitusosuudessa eivät kuitenkaan ole mukana kaikki Ylen rahoittamat sarjahankinnat. Oikea luku on 86 prosenttia, mikä sekin on aivan liian suuri.

Suunta on kuitenkin aiempaa parempi. Vuonna 2017 Ylen sarjahankintojen rahoituksesta 54 prosenttia meni miesten ohjaamille sarjoille, 28 prosenttia sellaisille, joissa oli sekä nais- että miesohjaajia ja 17 prosenttia naisten ohjaamille tuotannoille.

Elokuvan puolella Ylen rahoitus vuonna 2017 jakautui ohjaajien sukupuolen mukaan seuraavasti: Pitkien elokuvien ohjaajista naisia oli 38 prosenttia, miehiä 62 prosenttia. Lyhytelokuvien ohjaajista naisia oli 66 prosenttia, miehiä 34 prosenttia.

Julkaisemme Yle Draaman tilastot vuosien 2016–2018 osalta tammikuussa 2019. Tasa-arvon edistämiseksi Yle tekee alalla sen, minkä voimme ja mikä meille kuuluu.

Jarmo Lampela
Yle Draaman päällikkö