Hyppää pääsisältöön

Kun yleisö lähtee kotiin, sirkustaiteilija peseytyy suihkurekassa ja menee rekkapunkkaansa nukkumaan

Linnea Purontaus seisoo punkkansa ovensuussa.
Seitsemän kuukauden ajan tämä rekka on ollut Linnea Purontauksen koti. Linnea Purontaus seisoo punkkansa ovensuussa. Kuva: Iiris Arjanne / Yle sirkus

Jotkut taiteilijat asuvat kiertueilla hotelleissa ja tilaavat backstagelle samppanjaa. Toiset taas käyvät tarpeillaan vessarekassa, pesevät pyykkinsä pyykkirekassa, eivätkä välttämättä mahdu samaan aikaan seisomaan kotiinsa. Jälkimmäistä taiteilijakuntaa edustavat Sirkus Finlandian nuoret sirkusammattilaiset Pihla Ojala ja Linnea Purontaus.

Ikkunoissa roikkuu valkoiset, vanhanaikaiset pitsiverhot ja ne ovat rutussa. Valkoinen maali on rapissut karmeista ja saumat ovat mustuneet. Ilmassa haisee märkä hiekka ja hevosen lanta. Seinää vasten nojaa muutama polkupyörä, yksikään ei ole lukossa. Sadevesi valuu seinää pitkin isoihin renkaisiin, jotka kiiltävät mustina.

Seuraavan kerran, kun renkaat lähtevät liikkeelle, Linnea Purontaus ei herää enää varttia vaille kuusi nostamaan etuovensa rappusia sisään rekan kyytiin. Vielä hetken tämä on kuitenkin 21-vuotiaan sirkustaiteilijan koti.

Purontaus seisoo oviaukossa ja viittoo peremmälle yksiöönsä, joka sijaitsee nyt Helsingin keskustassa, Kaisaniemessä. Toinen sirkuslainen, Pihla Ojala, antaa minun mennä ensin ja jää itse rappusille seisomaan. Hän taitaa tietää, että “peremmälle” on aika nopeasti koettu.

Neljän metallirappusen yläpäässä on eteistä muistuttava tila eli kapean ihmisen levyinen pikkuinen käytävä, jossa on neljän ihmisen kengät. Käytävän päädyistä nousevat metallireunaiset ovet, jotka kätkevät taakseen kaksi erittäin kompaktia kotia. Toisessa asuu Purontaus poikaystävänsä ja kollegansa Armas Lintusaaren kanssa.

Järkytyn tilanpuutteesta jo ovella. Ojala ja Purontaus puolestaan huvittuvat järkytyksestäni.

Tämä asunto on alle kymmenen neliön huone, jossa on kerrossänky, kaappi, pöytä ja keittiö, joka tarkoittaa tiskiallasta ja keittolevyä. Keskelle jää kaistale lattiaa, joka toimii olohuoneena. Noin 160-senttinen Purontaus mahtuu nostamaan siellä kädet ylös ylvääseen asentoon, jolla sirkustaiteilija kiittää yleisöä esityksen päätteeksi. Samaa ei voi sanoa Armas Lintusaaresta. Hän on 185 senttimetriä pitkä, joten katto tulee vastaan.

Linnea Purontaus istuu punkkansa lattialla.
Linnea Purontauksen sirkuskodissa ei ole tuoleja, koska sinne ei sellaisia mahdu. Linnea Purontaus istuu punkkansa lattialla. Kuva: Ippi Arjanne / Yle sirkus

Vessaa tai suihkua asunnossa ei ole. Kaappitilaa on niukasti, mutta tarpeeksi säilyttämään seitsemän kuukauden tarpeet, jos on pakko. Nyt on.

Huhtikuussa Pihla Ojala ja Linnea Purontaus pakkasivat kaiken, mitä tulevana seitsemänä kuukautena tulisivat tarvitsemaan. Hyvästi pitkät, lämpimät suihkut, hyvästi sosiaalinen elämä ja hyvästi yksityisyys. Tervetuloa työ sirkuksessa.

Molemmille nuorille taiteilijoille tämä on ensimmäinen kiertue. Kumpikin on valmistunut lahtelaisen Koulutuskeskus Salpauksen kolmivuotiselta sirkusartistilinjalta, 26-vuotias Ojala keväällä ja Purontaus vuotta aiemmin. He esiintyvät Sirkus Finlandiassa ryhmässä nimeltä Arctic Ensemble, jonka muodostavat kaksitoista nuorta taiteilijaa.

Tulevasta työpaikasta Ojala ja Purontaus saivat tietää jo lähes vuotta ennen kiertuetta, mikä on alalle poikkeuksellista. Alkavasta talvesta ja keväästä he eivät vielä tiedä mitään.

Linnea Purontaus esittää sirkusnumeroaan eli nuorallatanssia ja makaa selällään nuoralla.
Soolonumeroaan Linnea Purontaus harjoitteli melkein vuoden ajan. Linnea Purontaus esittää sirkusnumeroaan eli nuorallatanssia ja makaa selällään nuoralla. Kuva: Ippi Arjanne / Yle sirkus

Asuntovaunun sängyn vieressä on pieni lavuaari ja peili.
Pihla Ojalan esiintymismeikki syntyy tämän peilin edessä. Linnea Purontaus meikkaa käsipeilin avulla. Asuntovaunun sängyn vieressä on pieni lavuaari ja peili. Kuva: Iiris Arjanne / Yle sirkus

– Me tehdään paljon uuniruokia, kun niistä riittää useammaksi päiväksi, kertoo Pihla Ojala, kun kävelemme kohti hänen asuntovaunuaan.

Kengät jätetään ovelle, ja ovi vedetään kiinni. Kylmenevän sään tuomaa lisäetua, patteria, täytyy kunnioittaa. Meitä on nyt sisällä viisi: asunnon toinen asukas, Ojalan poikaystävä ja yhtä lailla kollega Ilkka Kemppinen sekä kyläilijä toisesta asuntovaunusta, Anselmi Kaisanlahti. Jo valmiiksi pienessä tilassa on ahdasta.

– Tämähän on vielä tilava! Tehän kävitte siellä Linnean luona? Kemppinen naurahtaa.

Niin, kesä on mielentila, sää on pukeutumiskysymys ja auhtauskin vaikuttaa olevan katsojan silmässä.

– Alkukiertueesta pidimme täällä palavereita. Meitä oli silloin kaksitoista tämän pöydän ääressä, Ojala selventää mittasuhteita ja jatkaa:

– Tässä vaunussa on se hyvä puoli, että tässä on tilaa ohittaa toisensa. Joillakin on se ongelma, se vaatii sellaista järjestäytymistä.

Noin seitsemän tunnin päästä nämä samat ihmiset säihkyvät parrasvaloissa yleisön edessä. Ensin he pukevat puna-musta-valkoiset, hieman burleskihenkiset asut päälleen ja seisovat toistensa käsillä ja heittelevät toisiaan. Sitten Linnea Purontaus laittaa nahkaiset tossut jalkaan, tulee lavalle yksin ja tanssii nuoralla tummat kiharat hulmuten. Puoliajan jälkeen koko ryhmä vaihtaa ylleen vaaleat, glitterein ja nyörein koristellut asut ja kiipeää metallihäkkyröiden päälle kollegoidensa keinuteltaviksi ja heiteltäviksi.

Nyt taiteilijoilla on päällään verkkarit. He röhnöttävät asuntovaunun toisessa päässä olevalla sohvantyyppisellä. Kun he nauravat, heidän hymynsä tunnistaa estradilta, vaikka kasvoilla ei ole meikkiä sitä korostamassa. He nojaavat sohvan keskellä olevaan pöytään, jolla on läppäreitä, kertakäyttölautasia, banaaneja ja mökeiltä tuttu vesipönikkä. Sen nokkaa on entisöity ilmastointiteipillä.

Ilkka Kemppinen, Anselmi Kaisanlahti ja Pihla Ojala istuvat asuntovaunun pöydän ääressä.
Pihla Ojalan ja Ilkka Kemppisen asuntovaunussa on tilaa vieraillekin. Ilkka Kemppinen, Anselmi Kaisanlahti ja Pihla Ojala istuvat asuntovaunun pöydän ääressä. Kuva: Iiris Arjanne / Yle sirkus

Arctic Ensemble -ryhmä on lavalla dramaattisten esiintymisvalojen hämyssä.
Ojalalla on telinevoimistelutausta, kuten myös Purontauksella. Arctic Ensemble -ryhmä on lavalla dramaattisten esiintymisvalojen hämyssä. Kuva: Ippi Arjanne / Yle sirkus

Tällaista rentoa hengailua ei ole kiertue-elämään liiemmin mahtunut, vaikka vapaapäivistä pidetäänkin kiinni. Näytöspäivinä varsinaisen työpäivän pituus ei ole muutamaa tuntia pidempi, mutta kotiin tai kaverin synttäreille voi olla vaikea ehtiä, jos ollaan esimerkiksi Kempeleessä tai Ivalossa. Vapaapäivän käsite on siis ainakin konttorityöntekijän näkökulmasta kohtalaisen laaja. Virallisesti kiertueen pisin yhtäjaksoinen työputki on ollut yhdeksän päivää.

– Onhan tämä ollut aika rankkaa, mutta ei itse asiassa ihan niin rankkaa, kuin mitä kuvitteli, Ojala selittää.

Pienillä paikkakunnilla ollaan lisäksi useimmiten vain päivä tai pari, joten arki on yhtä muuttamista – ja muutto voi sattua myös vapaapäivälle. Suuremmilla paikkakunnilla ollaan pidempään, ja silloin maanantait ovat vapaita. Esimerkiksi Oulussa ollessa Ojala ehti käydä kotona ja vaihtaa vaatevarastojaan.

Purkamista, meikkaamista, vedenhakureissuja ja erivärisiä spottivaloja. Jos arki on yhtä extremeä sanan molemmissa ääripäissä, mitä vapaapäivänä haluaa tehdä? Tuntuuko mikään enää miltään?

– Ensimmäisenä vapaapäivänä kävimme leffassa ja syömässä. Hierojallakin on tullut käytyä, Purontaus kertoo.

Linnea Purontaus ja Pihla Ojala kävelevät sirkusrekkojen välissä.
Tämä pieni rekkakylä on purettu ja pystytetty tänä kiertuekautena monta kertaa. Linnea Purontaus ja Pihla Ojala kävelevät sirkusrekkojen välissä. Kuva: Ippi Arjanne / Yle sirkus

– Niitä tavaroita saa kyllä potkia siitä sivuun, sanoo Ojala ja osoittaa lattialla olevia vaatteita ja juomapulloja. Hän ei selittele eikä kiroa säilytystilan puutetta.

Asuntovaunussa on parisänky, josta yltää sekä keittiöön että spa-osastolle. Lavuaarin yläpuolella on suuri, hieman hammastahnan tahrima peili. Sen edessä syntyy lähes joka ilta juhlava kampaus ja esiintymismeikki, sillä maskeeraajia ei kiertueella ole.

Hanavesi on kaiketi puhdasta, mutta letkuista tulee välillä paljon hiekkaa. Tankkeja on myös vaikea puhdistaa. Ruoanlaittoon vettä voi käyttää, mutta juomavesi pitää joko ostaa kaupasta tai ottaa take-awayna omaan kanisteriin huoltoasemalla.

Sirkuksen "eteisessä" on kioskeja, joissa myydään karkkia ja virvokkeita.
Sirkuksen väliajalla teltasta voi ostaa karkkia, virvokkeita ja popcornia. Sirkuksen "eteisessä" on kioskeja, joissa myydään karkkia ja virvokkeita. Kuva: Iiris Arjanne / Yle sirkus

Siivoustarvikkeet ovat linjassa muun minimalismin kanssa. Siivousrekkaa ei ole, vaan jokainen talous hoitaa itse omat välineensä. Kemppisen ja Ojalan huvilassa on pieni käsi-imuri, mutta Purontauksen punkassa siivotaan rikkalapiolla ja harjalla. Ojalan kotiin verrattuna siellä oli todella siistiä, mutta siihen on syy.

– Meillä on Helsingissä asunto, jota voimme käyttää. Siellä voi ottaa pitkiä suihkuja, Purontaus huokaa.

Astioita näissä kalustetuissa asunnoissa oli valmiiksi muutamia. Kertakäyttölautaset tulivat Ojalan ja Kemppisen kotiin loppukiertueesta, kun motivaatio tiskaamiseen alkoi laimentua. Pariskunta kävi vastikään kirpputorilla ostoksilla täydentämässä astiastoa.

– Tai siis meillä oli kaksi lasia, joista toinen hajosi, Kemppinen tarkentaa.

Kauhistelen taas. Olen kamala vieras. Ainoa, joka on valittanut olosuhteista koko päivän aikana, olen minä.

– Kaikkeen tottuu, tiivistää Kaisanlahti.

Hänen asuntovaunussaan on ihmisten lisäksi kaksi koiraa. Ne ovat vielä melko pentuja, ja sisäsiistiksi opettaminen on osittain vielä työn alla. Sirkusalueelta löytyy kivoja herkkuja, kuten esityksen jälkeen teltan penkkien alle tippuneita popcorneja, mutta koirien vatsat eivät tahdo kestää niitä.

Sirkus Finlandian väliajalla pihalla on aasiratsastusta. Jonossa lapsi ja äiti katsovat, kun on seuraavan lapsen vuoro ja lapsi lähestyy aasia.
Ihmistaiteilijoiden lisäksi kiertueen mukana kulkevat aasit, hevoset ja näytöksissä käytettävät linnut. Sirkus Finlandian väliajalla pihalla on aasiratsastusta. Jonossa lapsi ja äiti katsovat, kun on seuraavan lapsen vuoro ja lapsi lähestyy aasia. Kuva: Ippi Arjanne / Yle sirkus

Arctic Emsemble esiintyy, lajina on korealainen kehto. Yhtä taiteilijaa heitetään juuri toiselle puolelle rakennelmaa.
Arctic Ensemble pitää näytösten loputtua parin viikon loman. Ryhmä on esiintynyt kahdessa lajissa: banguinessa ja korealaisessa kehdossa (kuvassa). Arctic Emsemble esiintyy, lajina on korealainen kehto. Yhtä taiteilijaa heitetään juuri toiselle puolelle rakennelmaa. Kuva: Ippi Arjanne / Yle sirkus

Viimeiseen näytökseen ei ole enää kauaa, se on 28. lokakuuta. Kun sirkuskupla kohta puhkeaa ja kiertue päättyy, näistä kiertolaisista tulee taas lähestulkoon tavallisia kansalaisia. Pienen yhteisön palaset hajaantuvat kukin tahoillensa.

– Kyllä tätä ikävä tulee, Ojala myöntää hymyillen.

– Mutta ei tämä meidän viimeinen kiertueemme varmasti ole, Purontaus lisää.

Voisi kuvitella, että sirkustaiteilijoilla olisi valmiina lista niistä kaikista asioista, mitä haluaa tehdä, kun saa taas itse päättää omasta arjestaan. Kumpikaan ei kuitenkaan oikein keksi mitään.

– Kivaa päästä syömään äidin ruokia, sanoo Ojala.

– Ja nukkua, lisää Purontaus.

Onko vastavalmistuneiden sirkustaiteilijoiden vaikea saada töitä? Entä millainen käsitys ihmisillä on sirkuksesta, onko se ajan tasalla? Kuuntele Linnea Purontauksen ja Pihla Ojalan mietteitä Radio Suomen haastattelussa:

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi