Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Saudi-Arabia ja Iran, viholliset

Iranin ja Saudi-Arabian valtataistelu on vaaraksi koko Lähi-idälle.
Toimittaja Martin Smith vierailee Libanonissa, jossa vietettiin Hizbollahin jokavuotista vapautuksen juhlapäivää. Iranin ja Saudi-Arabian valtataistelu on vaaraksi koko Lähi-idälle. Yle TV1,Ulkolinja: Saudi-Arabia ja Iran, viholliset

TV1 torstaina 25.10.2018 klo 22.00 - 23.30, uusinta sunnuntaina 28.10. klo 22.50
Katsottavissa Areenassa

Iranin islamilainen tasavalta ja Saudi-Arabian kuningaskunta käyvät taistelua Lähi-idän ja muslimimaailman valta-asemasta.

Pitkään jatkunut ristiriita shiia- ja sunnimuslimien välillä on valjastettu poliittiseksi aseeksi. Valtataistelu on vaaraksi koko alueelle. Levottomuudet ovat levinneet Afganistaniin, Irakiin, Syyriaan, Jemeniin ja Libanoniin.

Länsimaissa nykyistä konfliktia on luonnehdittu osaksi ikiaikaista islamin sisäistä sotaa. Todellisuus on mutkikkaampi.

Amerikkalais-brittiläinen dokumentti (12) taustoittaa tuhoisaa kriisiä alkaen Iranin islamilaisesta vallankumouksesta 1979 aina nykypäivään saakka.

Bitter Rivals: Iran and Saudi Arabia. Käsikirjoitus ja tuotanto: Linda Hirsch, Martin Smith ja David Fanning. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.