Asennemuija Jenni Janakka pelmahtaa Radio Suomen studioon kuin maailman omistaja. Tila haltuun, tuolille istumaan ja haastattelu alkakoon.
– No nyt oli sisääntulo, hehkuttaa Radio Suomen iltapäivälähetyksen juontaja Paavo Häikiö heti alkuun.
– Tulin sisään koko kroppa-auki, kun jännitti niin perkeleesti, vastaa Jenni.
Kukaan ei ole täydellinen
Freelancekirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka pitää naisille röyhkeyskoulutuksia. Niissä opetellaan olemaan röyhkeä, positiivisesti röyhkeä.
– Kymppityttö ajattelu täytyy lopettaa, ja tämä muuten koskee muitakin kuin naisia, tokaisee Jenni.
Tällä hän tarkoittaa muun muassa sitä, että kun työpaikkaa hakiessa ei täytäkään 100 prosenttisesti kaikkia vaatimuksia, niin hakemus jätetään tekemättä. Tätä tapahtuu useimmin naisille kuin miehille.
– Ei ole sinun tehtävä arvioida oletko pätevä tehtävään, sen tekevät muut ihmiset, kertoo Jenni.
Kaikki ”virheet” tapahtuu jo varhaisessa vaiheessa, lapsena. Meidät kasvatetaan tiettyyn muottiin.
Vähättelevän kielen kulttuuri hidastaa naisia
– Röyhkeys on lääke itsensä vähättelyyn ja pienentämiseen. Röyhkeys on sisältä kumpuavaa tahtoa tehdä jotain vaikka jännittää, kertoo Jenni.
Röhkeyskoulussa käydään niitä asioita läpi, jotka jarruttavat naisia. Esimerkkinä Jenni mainitsee mm. kulttuurin, erilaiset roolit ja vakiintuneet toimintatavat.
– Näitä meidän naisten pitää jatkuvasti kyseenalaistaa, hän toteaa.

Niin kauan kun naisia on tullut työelämään, on siellä liuta ihmisiä jotka kertovat heille mitä he tekevät väärin, miten heidän pitää toimia ja miten pitää pukeutua.
Lisää ohjelmasta
- Kierrätysmuodin ammattilainen Outi Pyy vihaa elastaania, mutta 60 vuotta vanhaa polyesteripaitaa hän ihailee
- 16 vuotta koodannut Suvi Syrjäläinen kritisoi kiirettä saada huippukoodareita hetkessä: "Mistä ne tuhannet koodaajat revitään, jos ei aloittelijoista?"
- Lähihoitajaopiskelijat korostavat oman motivaation tärkeyttä: “Kaikista kouluista löytyy niitä, jotka opiskelevat rimaa hipoen”