Hyppää pääsisältöön

Kymmenen timanttista keikkaa, kymmenen artistia

Von Hertzen Brothers konsertissa Timanttinen keikka -ohjelmassa
Von Hertzen Brothers timanttisella keikalla Von Hertzen Brothers konsertissa Timanttinen keikka -ohjelmassa Kuva: Femkanten Media/Taina Värri Von Hertzen Brothers,teeman musiikki

Timanttinen keikka -musiikkiohjelmassa nähdään kotimaisia artisteja ainutlaatuisella klubikeikalla.
Teema tiistaisin 23.10. alkaen klo 22, Areenassa pysyvästi

Timanttinen keikka -sarja on kunnianosoitus suomalaiselle musiikkimaailmalle ja tarjoaa elämyksiä, joita ei muuten voi kokea. Artistit esiintyvät akustisesti tai puoliakustisesti ja yllättävilläkin kokoonpanoilla. Keikan ohella kuulemme artistien puhetta musiikista ja omasta urastaan. Klubi-isäntänä ja artistien jututtajana toimii Sami Kuoppamäki. Esitykset on kuvattu Helsingissä G Livelabissa.

Kaikki keikat tulevat pysyvästi katsottaviksi Areenaan.

1/10: Yona

Timanttisella keikalla esiintyy laulaja-lauluntekijä Yona duona kitaristi Nicolas "Leissi" Rehnin kanssa. Juuri seitsemännen studioalbuminsa julkaissut artisti on monessa mielessä oman tiensä kulkija. Yonan monipuolisuus ja laaja-alaisuus on omaa luokkaansa, ja häntä on vaikea lokeroida vain yhteen genreen.

Taiteilijan tehtävä on avata ulottuvuuksia, mitä ihmiset ei välttämättä muuten ehtisi itse kokea.― Yona

Timanttisen keikan tunnelma vaihtuu hypnoottisen intiimistä eeppiiseen. Yonan musiikissa musiikilliset raja-aidat kaatuvat, sillä hänelle niillä ei ole merkitystä. Ohjelmassa kuullaan, miksi hän usein kuitenkin sanoo olevansa jazzmuusikko.

"Mä rakastan viihdettä ja rentoutta haluan saada ihmiset ajattelemaan. Koen että taiteilijan tehtävä on avata ulottuvuuksia ihmisille mitä ne ei välttämättä ehtisi itse kokea ilman taiteilijan avustusta", Yona sanoo.

Ainutlaatuisella keikalla kuullaan Yonan tuotantoa tämän uran varrelta ja nähdään hänet ensimmäistä kertaa esiintymässä pianon ääressä.

Sami Kuoppamäki ja Yona juttelevat mm. siitä, miten Yonan oma tyyli on kehittynyt vuosien varrella, kuinka hän kuvailee musiikillista kasvuaan ja millaisia ihmisiä ja vaikuttajia vaikuttajia Yonan musiikillisen matkan varrelta löytyy. Keikka on taltioitu kesäkuussa 2018.

2/10: Von Hertzen Brothers

Von Hertzen Brothers nähdään Timanttisella keikalla mm. puoliakustisissa tunnelmissa. Timanttisen keikan isäntä Sami Kuoppamäki on itse nykyään bändin rumpali ja sisällä veljesten maailmassa. Orkesterissa on Jonnen, Mikon, Kien ja Samin lisäksi myös ruotsalainen kosketinsoittaja Robert "Bob" Engstrand.

Ohjelmassa kuullaan bändin historian käännekohdat veljesten itsensä kertomana. Kuinka kaukaa lapsuudesta veljeskolmikko ammentaa aineksia yhteissoittoonsa ja kuinka bändin tarina on vuosien aikana kehittynyt.

Mikko toteaakin kysyttäessä veljesten lapsuudesta:

"Musa oli meille hyvin pitkään leikkiä, me oltiin ruotsinkielisessä musiikkileikkikoulussa, jossa kaikki leikit jollain lailla nivottiin musiikkiin. Ja kotona sama juttu, leikittiin että piano, rummut ja kattilat, tennismailat ja kaikki oli instrumentteja ja aina tehtiin mökää ja laulettiin jotain rockia. Ja se on sellainen, mitä miettii aika usein tällaisena vastuullisena nelikymppisenä kansalaisena, että miten saisi vielä pidettyä sen leikkimielisyyden siellä musiikissa. Ja että se lapsenkaltaisuus kaiken sen vakavuuden, artin ja tämän työn keskellä on jollain lailla mukana. Meillä on onneksi tää veljessuhde ja voidaan miettiä yhdessä, et 'muistatteks te, me tehtiin tälleen', ja siten saadaan siitä tunteesta edes pieniä murusia tuotua tähän hetkeen, ja se tekee asioista kevyempiä ja kivoja."

Leikittiin, että piano, rummut, kattilat, tennismailat ja kaikki oli instrumentteja, tehtiin mökää ja laulettiin jotain rockia.― Mikko Von Hertzen

Von Hertzen Brothers on myös tunnettu uskollisista faneistaan. "Aina joskus sitä miettii, et minkä takia tätä tekee ammatikseen, et maailma on täynnä asioita joita vois tehdä et minkä takia vieläkin tekee 20 vuoden jälkeen tätä. Niin kyllä se on ne muut ihmiset minkä takia. Ja se palaute mikä niiltä ihmisiltä tulee. Se että musiikin vaikutus johonkin ihmiseen voi olla niin kova, että ollaan pelastettu ihmisen, ei nyt henki, mutta saatu pois syvistä vesistä meidän musiikin avulla, niin tommoset asiat on minkä takia musiikia tehdään", Jonne kertoo.

Siinä missä yhtye valloittaa progemaailmaa festarilavoilla, näyttää pieni ja intiimi Timanttinen keikka intensiivisyydessään ja hikisyydessään bändistä toisen, kotoisen puolen. Keikan tiivis ja hikinen tunnelma välittyy myös kotikatsomoihin.

3/10: Laura Sippola

Laura Sippola on laaja-alainen laulaja ja lauluntekijä. Hän on työskennellyt lukuisten suomalaisten muusikoiden kanssa ja tehnyt biisejä monille artisteille. Sooloalbumeja Lauralla on takanaan kuusi.

Timanttisella keikalla Laura esiintyy Tuki-bändinsä kanssa. Bändiin kuuluvat Peter Engberg (kitara), Kepa Kettunen (rummut) ja Tuure Koski (basso). Bändi on ollut yhdessä jo toistakymmentä vuotta ja kemia näkyy ja kuuluu myös Timanttisen keikan tunnelmassa.

Lavalla mukana on aina jotain mystistä.― Laura Sippola

"Hirveen usein huomaa, että se mitä lavalla tapahtuu, on yhdessä tehty toimitus ja se on ihan mahtavaa ja huikeeta", Laura kertoo keikkailusta, ja jatkaa:

"Lavalla mukana on aina jotain mystistä, kun jotain syntyy hetkessä. Ja toisaalta taas keikkailu on mutkatonta perusduunia ja logistiikkaa, aikatauluja, keikkakamojen säätöä, mitä syödään ja niin edelleen."

Laura jakaa lisää kiitosta bändilleen:

"Musta musiikin tekeminen on vähän niinku parisuhdetoimintaa. Että löytää oikeita tyyppejä ympärilleen. Aika usein tulee mieletön kiitollisuus: minä voin rauhassa tehdä omia biisejäni ja saan laulaa niin kuin haluan ja olla se kuin haluan ja ympärillä on niin mahtavia tyyppejä jotka kirkastaa sitä ajatusta!"

Ohjelmassa Laura kertoo omasta henkilöhistoriastaan musiikin tekemisen saralla, suhteestaan taiteen tekemiseen ja säveltämisen ja pohtii Sami Kuoppamäen kanssa musiikin merkityksiä. laajemminkin. Hyväntuulinen kesäillan keikka on taltioitu kesäkuussa 2018.

4/10: Dumari ja Spuget

Timanttisen keikan lavalle nousee Tuomari Nurmio, Dumari ja Spuget -kokoonpanonsa kanssa.

Spuget on Nurmion pitkäaikaisin kokoonpano ja siinä soittavat Mitja Tuurala (basso), Miikka Paatelainen ( kitara) ja Markku Hillilä (rummut).

On miljoona soittajaa, jotka soittaa paremmin kuin minä, mutta asian ydin on, että tekee sen itse.― Tuomari Nurmio

Pumppu tuuttaa suoraviivaiseen tyyliinsä rokkiversioita Nurmion vanhoista klassikoista ja sotkee joukkoon myös uudempaa materiaalia.

Tuomari kertoo keikkoihin valmistautumisesta, että kun setti on treenattu aikaisemmin ja soitettu keikoilla "niin sithän sitä ei tarvitse paljoa treenata, ellei ole ollut jotain pitkiä breikkejä". Sillä "kylhän se vanha totuus on, et treenikämpällä oppii treenamaan ja keikoilla oppii soittamaan yleisölle. Mä oon ollu aika laiska treenamaan. Kaikki Spuget on laiskoja treenamaan."

Dumari ja Spuget -keikka on taltioitu kesäkuussa 2018.

Tuomari Nurmion pitkän uran salaisuutta valotetaan keskusteluissa Sami Kuoppamäen kanssa. Yksi selittävä tekijä useamman vuosikymmenen kestävään uraan ja musiikintekemiseen on asenne:

"Mieluummin vaikka huonompaa, kunhan se on omaa", sanoo Nurmio. "Se on minusta tavallaan tän asian ydin, että on miljoona soittajaa, jotka soittaa paremmin kun minä ja miljoona biisintekijää, jotka tekee parempia biisejä, mutta tän asian ydin on et tekee ite sen. Se on omissa käsissä. Mieluummin sitten soittaa vaikka yhellä kepillä himassa ja äänittä sen, jos ei muu auta. Sil on pärjänny."

5/10: Jonna Tervomaa

Jonna Tervomaa on Timanttisella keikalla sähköduosta laajenneen kokoonpanonsa kanssa. Trion jäsenet. Jussi Jaakonaho (kitara ja laulu) ja Niko Votkin (lyömäsoittimet, kitara, koskettimet ja laulu) ovat olleet keskeisiä henkilöitä Jonnan nykyisen soundimaailman luomisessa.

Kun me ollaan kahdestaan, pystytään lennosta sovittamaan ja improvisoimaan.― Jonna Tervomaa

Jonna muodosti Sähkö-duon Jussi Jaakonahon kanssa, ja kertoo sen synnystä ja laajenemisesta trioksi seuraavaa: "Mä olen kauan Jaakonahon Jussin kanssa tehnyt sähköduokeikkoja, ja kun me ollaan kahdestaan me pystytään eläytymään ja lennosta sovittamaan ja improvisoimaan, ja hengittäminen on tosi vapaata koko ajan. Sitten mulle tuli semmonen suuruudenhulluus ja rupesin miettimään, et mitä siihen voisi tuoda, ilman että se yksikkö tavallaan liikaa hajoo. Aloin miettimään, et jos siihen sen duon ympärille alkaisikin tekemään sellasta äänikollaasin tyyppistä asiaa, josta saa avaruutta ja sävyjä. Ja kun tykkään myös kaikenmaailman perkussiivisista elementeistä ja kaikenmaailman rytmikudoksista, niin sitten siitä johdin ajatukset tämmöiseen trioon. Votkinin Nikon kanssa oltiin tehty yhteistyötä aiemmin, ja ajattelin et olisi mahtavaa hyödyntää sitä tässä triossa. Se on mahtavaa, kun tulee uudet korvat ja uusi näkemys mukaan!"

Jonna jutustelee Sami Kuoppamäen kanssa urastaan, elämänsä musiikillisista käännekohdista ja valinnoistaan. Itse keikka koostuu biiseistä Jonnan uran varrelta. Jonnan ja Sähkö-duon Timanttinen keikka on taltioitu elokuussa 2018.

Loput viisi Timanttista keikkaa julkaistaan Areenaan 27.11.2018!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa