Hyppää pääsisältöön

Viikon 43 vinkit: tarjolla uutta pariisilaisdraamaa ja USA:n ensimmäisiä naisia sekä uusi viihdesarja Härölä!

Jackie ja John F. Kennedy.
Historia: Ensimmäiset naiset -ohjelmassa tutustutaan USA:n presidenttien puolisoihin. Jackie ja John F. Kennedy. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Historia: ensimmäiset naiset

Hämärtyvän syksyn iloksi viikko 43 tuo mukanaan muun muassa Härölän, sitcomia ja sketsiä yhdistelevän viihdesarjan, jonka kaikki hahmot asuvat samassa kerrostalossa ja elävät omaa supermarket-unelmaansa keskellä suomalaista arkea. Koko Suomi yhdellä pihalla – kaikki yhtä pihalla! Aurinkoisiin tunnelmiin pääsee lähes reaaliaikaisessa Away - Bali -sarjassa, jossa seurataan pari-kolmekymppisten suomalaisten arkea ja elämänmenoa trooppisella Balin saarella Indonesiassa.

Ranskalaisen elämäntyylin rakastajia hemmotellaan puolestaan uudella draamasarjalla Paris etc., joka kuvaa viiden pariisilaisnaisen värikästä elämää ylä- ja alamäkineen.

Historia: Ensimmäiset naiset sarja nostaa esiin Yhdysvaltain ensimmäiset naiset ja piirtää kuvaa siitä, millaisen jäljen he jättivät Valkoiseen taloon ja sen ulkopuolelle. Ensimmäiset naiset ovat olleet seurattuja hahmoja tyylistään riippumatta. Barbara Bush oli kansakunnan isoäiti, Michelle Obama kaikenlaisten naisten ikoni. Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Jackie Kennedyyn, Nancy Reaganin ja Dolley Madisoniin, jotka kaikki muistetaan tyylikkyydestään.

Urheilun ja erityisesti talviurheilun faneja hellitään tällä kaudella erityisen paljon, sillä talvilajien maailmacupit palaavat Ylen kanaville ennennäkemättömällä laajuudella. Luvassa on 400 kilpailua ja 600 tuntia talviurheilun juhlaa. Kausi starttaa Vuokatista hiihdon Suomen cupista sekä Itävallan Söldenin alppihiihdon maailmancupista.

Musafaneille on tiedossa timanttisia keikkoja, kun uusi Timanttinen keikka -sarja alkaa. Musiikkiohjelmassa nähdään kotimaisia artisteja ainutlaatuisella klubikeikalla. Keikan ohella kuulemme artistien puhetta musiikista ja omasta urastaan. Ensimmäiseksi timanttisen keikan vetää Yona.

Lisäksi jälleen tarjolla on teemalauantaita, runsas kattaaus elokuvia ja dokumenttiohjelmia sekä mielenkiintoisia radio-ohjelmia! Katso viikon tärpit alta.

MAANANTAI 22.10.

Away - Bali

Yle Areena ja 28.10. klo 21.25 Yle TV2
Away - Bali seuraa pari-kolmekymppisten suomalaisten erilaista arkea ja elämänmenoa trooppisella Balin saarella. Ayu, Tiiu, Jeppe ja Kati elävät unelmaansa siellä, missä sinäkin haluaisit olla, kun syksy koittaa ja elohopea tippuu miinuksen puolelle. Rento elämäntyyli ja vaihtoehtoiset ammatit mahdollistavat itsensä elättämisen out of office. Miten käy, kun kaikki on auki ja horisontissa loputtomat mahdollisuudet? Viekö maailma mukanaan vai onko vihdoin aika asettua aloilleen, kun kaverit koto-Suomessa perustavat jo perheitä? Missä koti edes on?

Y-sukupolven kasvukipuja, itsensä etsimistä, elämän suuria kysymyksiä, vapauden kaipuuta, vastuunpakoilua ja unelmien tavoittelua paratiisissa, poissa Suomesta. Onko ruoho sittenkään vihreämpää lentomatkan päässä, maapallon toisella puolella? Away - Bali on lähes reaaliajassa kuvattava seurantareality. Sarjan noin kymmenminuuttiset jaksot julkaistaan Yle Areenassa yksi jakso kerrallaan maanantaista torstaihin. Jakson keskiössä on aina yksi sarjan päähenkilöistä. Balilla kuvatuista tapahtumista on kulunut noin vuorokausi, kun jakso julkaistaan Yle Areenassa.

Neljä nuorehkoa ihmistä seisoo rannalla, yhdellä surffilauta kädessä. Katsovat kameraan ja hymyilevät.
Away - Bali. Neljä nuorehkoa ihmistä seisoo rannalla, yhdellä surffilauta kädessä. Katsovat kameraan ja hymyilevät. Kuva: Yle Kuvapalvelu Reality,Away - Bali

Dok: Sielunmetsästäjät

Yle Fem klo 19.00
(Själägare) Metsästäjiä on monenlaisia. Yksi pyytää hylkeitä, toinen jahtaa täydellistä valokuvaa. Dokumentti matkasta harmaalle alueelle, missä mikään ei taivu luokiteltavaksi. Käsikirjoitus ja ohjaus: Johan Karrento, 2018. Yle Areena toistaiseksi

Härölä 1/10 - Uusi sarja alkaa

Yle Areena katalogina ja Yle TV2 klo 21.00
Härölä on sitcomia ja sketsiä yhdistelevä viihdesarja, jonka kaikki hahmot asuvat samassa kerrostalossa ja elävät omaa supermarket-unelmaansa keskellä suomalaista arkea. Koko Suomi yhdellä pihalla – kaikki yhtä pihalla.

Härölän asukkaat ovat arjen sankareita, jotka elävät omaa bauhaus-unelmaansa kuin me muutkin tavalliset suomalaiset. He painivat parisuhdeongelmien kanssa, kadehtivat naapurinsa menestystä, yrittävät tarjota lapsilleen parhaat mahdolliset eväät elämään, opettelevat miehen ja naisen muuttuvia rooleja ja esittävät kaiken aikaa somessa ihanaa ongelmavapaata elämäänsä. Seuraamme jokaisessa jaksossa yhden pidemmän juonikuvion kautta Härölän päähenkilöiden Janikan (Pilvi Hämäläinen) ja Markon (Jussi Puhakka), Ellun (Anna-Riikka Rajanen) ja Abdin (Matti Leino) arkea.

Marko on kiltti työterveyslääkäri, joka yrittää välttää konflikteja aina liiallisuuteen asti, ja Janika taas on temperamenttinen ja itsepäinen perheenäiti, jonka elämän suuri unelma on nousta joku päivä ylempään keskiluokkaan. Serafina-tyttären lisäksi perheeseen kuuluu myös virolainen aupair Pirita (Pihla Maalismaa), jota somettaminen kiinnostaa enemmän kuin lastenhoito.

Heidän naapurinsa Ellu on hengelliseen kasvuun ja maailmanparannukseen keskittynyt opettaja, kun taas hänen miehensä Abdi raavas rakennusmies sekä tosiäijä, jonka miehinen arvomaailma ja lapsenkasvatusmetodit saavat idealistisen Ellun välillä ylikierroksille. Sarjan ohjaaja on Teemu Niukkanen. Sarjan konseptista vastaavat Melli Maikkula, joka on myös sarjan pääkäsikirjoittaja. Yle Areena toistaiseksi

Kuvassa: Abdi (Matti Leino), Ellu (Anna-Riikka Rajanen), Janika (Pilvi Hämäläinen) ja Marko (Jussi Puhakka).
Härölä. Kuvassa: Abdi (Matti Leino), Ellu (Anna-Riikka Rajanen), Janika (Pilvi Hämäläinen) ja Marko (Jussi Puhakka). Pilvi Hämäläinen,Härölä

Dokumenttiprojekti: Diplomaatista anarkisti

Yle TV1 klo 21.30 ja Yle Areena Dokkarimaanantai 22.10.
(Accidental Anarchist) Menestynyt brittidiplomaatti Carne Ross loi uraa mm. YK:ssa. Syyrian sota pysäytti Rossin. Hän jätti uransa ja ryhtyi anarkistiksi, joka haluaa tasa-arvoa ja itsemääräämisoikeuden kaikkialle maailmaan. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Mies seisoo ison seinäpiirroksen edessä ja katsoo kameraan.
Dokumenttiprojekti: Diplomaatista anarkisti. Mies seisoo ison seinäpiirroksen edessä ja katsoo kameraan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,Dokumenttiprojekti: Diplomaatista anarkisti

TIISTAI 23.10.

Mozart Lontoossa

Yle Teema klo 20.00
(Mozart in London) Mozart teki läpimurtonsa ja sävelsi ensimmäisen sinfoniansa Lontoossa. Alku uudella maaperällä ei kuitenkaan ollut 8-vuotiaalle helppo - kuninkaallisten vaatimukset ja hengenvaarallinen sairaus varjostivat lapsen elämää. Yle Areena 90 päivää

Historia: Ensimmäiset naiset 1/4 - Uusi sarja alkaa

Yle Teema klo 21.00
(First Ladies) Sarjassa tutustutaan Yhdysvaltojen ensimmäisiin naisiin ja siihen, millaisen jäljen he jättivät Valkoiseen taloon ja sen ulkopuolelle. Ensimmäiset naiset ovat olleet seurattuja hahmoja tyylistään riippumatta. Barbara Bush oli kansakunnan isoäiti, Michelle Obama kaikenlaisten naisten ikoni.

Ensimmäisen naisen imago luodaan ensiesiiintymisessä ehdokkaaksi asettuvan puolison kanssa. Sen jälkeen lehdistön ja yleisön kiinnostus onkin herkeämätöntä. Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Jackie Kennedyyn, Nancy Reaganin ja Dolley Madisoniin, jotka kaikki muistetaan tyylikkyydestään. Yle Areena 93 päivää

Nancy Reagan.
Historia: Ensimmäiset naiset. Nancy Reagan. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Historia: ensimmäiset naiset

Timanttinen keikka 1/10 - Uusi sarja alkaa

Yle Teema klo 22.00 ja Yle Areenassa 5 ensimmäistä jaksoa, loput viisi 27.11.
Timanttinen keikka -musiikkiohjelmassa nähdään kotimaisia artisteja ainutlaatuisella klubikeikalla. Keikan ohella kuulemme artistien puhetta musiikista ja omasta urastaan. Klubi-isäntänä ja artistien jututtajana toimii Sami Kuoppamäki. Sarja on kunnianosoitus suomalaiselle musiikkimaailmalle ja tarjoaa elämyksiä, joita ei muuten voi kokea. Artistit esiintyvät akustisesti tai puoliakustisesti ja yllättävilläkin kokoonpanoilla. Kymmenen Timanttisen keikan artistit ovat Yona, Von Hertzen Brothers, Laura Sippola, Dumari ja Spuget (Tuomari Nurmio), Jonna Tervomaa, VIRTA, Anna Puu, Mikko Joensuu, Egotrippi ja Samuli Edelmann.

Viisi ensimmäistä keikkaa ovat:
Yona: Timanttisella keikalla nähdään Yona duetoimassa kitaristinsa Leissin kanssa. Ainutlaatuisella keikalla kuullaan Yonan tuotantoa tämän uran varrelta ja nähdään hänet ensimmäistä kertaa esiintymässä pianon ääressä.

Von Hertzen Brothers: VHB:n Timanttisella keikalla nähdään bändi mm. puoliakustisissa tunnelmissa ja kuullaan veljesten bändin historian käännekohdat heidän itsensä kertomana. Keikan tiivis ja hikinen tunnelma on käsin kosketeltava.

Laura Sippola: Laulaja, lauluntekijä Laura Sippola esiintyy Timanttisella keikalla Tuki-nimisen bändinsä kanssa. Hyväntuulinen kesäillan keikka täydentyy Lauran ja Sami Kuoppamäen keskusteluilla musiikista ja sen merkityksistä.

Dumari ja Spuget (Tuomari Nurmio): Timanttisen keikan lavalle nousee Tuomari Nurmio, Dumari ja Spuget -kokoonpanonsa kanssa. Pumppu tuuttaa suoraviivaiseen tyyliinsä versioita Nurmion vanhoista klassikoista ja sotkee joukkoon myös uudempaa materiaalia.

Jonna Tervomaa: Jonna on Timanttisella keikalla Sähkö-duonsa kanssa, jonka jäsenet Jussi Jaakonaho ja Niko Votkin loihtivat lavalle maagista tunnelmaa. Jonna kertoo urastaan ja elämänsä musiikillisista käännekohdista ja valinnoista.

Yle Areena toistaiseksi

Yona esiintymässä.
Timanttinen keikka: Yona. Yona esiintymässä. Kuva: Taina Värri / Femkanten Media / Yle musiikkiohjelmat,Yona,Timanttinen keikka

KESKIVIIKKO 24.10.

Paris etc. (12) - Uusi sarja alkaa

Yle Teema klo 20.00 keskiviikosta perjantaihin 2 jaksoa illassa
(Paris etc, S1) Uusi viehättävän arkinen sarja kuvaa viiden pariisilaisnaisen värikästä elämää huippuineen ja laaksoineen, joita on kosolti heistä jokaisella. Rakkauden kaupunkiin on saapunut syys. Ihanan lomakauden jälkeen koulut avaavat ovensa, aikuiset palaavat työn pariin, ja kadut ja katukahvilat täyttyvät hyörinästä. On palattava taas rutiineihin, ja tämä tietää erityisesti perheen naisille pieniä paineita. Pitää hoitaa oma työ, lähettää kasvavat lapset koulutielle, hoitaa koti ja ihmissuhde sekä huolehtia siitä, että saa omatkin tarpeensa tyydytettyä.

Onneksi ranskalainen nainen on oma rotunsa – moderni, vahva, itsenäinen ja rohkea, iästä ja syntyperästä riippumatta. Sarja seuraa viiden eri-ikäisen ja erilaisessa elämäntilanteessa olevan pariisittaren elämää. Nelikymppinen lääkäri Marianne on tavallaan yksinhuoltaja omasta halustaan. Mathilde on Mariannen pikkusisar, kiertävä hieroja, joka terapoi paitsi asiakkaitaan myös itseään. Mariannen paras ystävä, tunisialaistaustainen Nora, on kääntäjä ja tulkki, jota elämä ei myöskään ole kohdellut silkkihansikkain. Nuori ja viaton maalaistyttö Allison saapuu Pariisiin työharjoitteluun hotellikeittiöön, ja hänelle tuo kokemus tulee olemaan avartava. Viides sarjan naisista on viisikymppinen Gil, joka asuu ulkomailla, mutta jonka juuret ovat tiukasti Pariisissa. Nyt hän kuitenkin saapuu niitä kitkemään, mutta onnistuuko se?

Näiden erilaisten naisten edesottamuksia on riemastuttavaa seurata. Jos kaikki ei menekään putkeen tänään, ehkä huomenna onnistuu paremmin. Vastoinkäymisistä huolimatta elämä kantaa – jokaista omalla tavallaan. Pääosissa: Valeria Bruni Tedeschi, Anaïs Demoustier, Naidra Ayadi, Lou Roy-Lecollinet, Zabou Breitman. Idea ja käsikirjoitus: Maïwenn, Zabou Breitman, Anne Berest. Ohjaus: Zabou Breitman. Tuotanto: Les Films du Kiosque, Studiocanal, Ranska, 2017. Yle Areena 30 päivää

Viisi naista pariisilaisella kadulla.
Paris etc. Viisi naista pariisilaisella kadulla. Kuva: Yle Kuvapalvelu draamasarjat,Paris etc

Akuutti: Suoliston armoilla

Yle TV1 klo 20.00
Mikrobistomme köyhtyy, siinäkö syy yleistyviin suolistosairauksiin? 19-vuotias Maija Hietto sairastaa tulehduksellista suolistosairautta, Crohnin tautia. Sauli Suominen totuttelee avanneleikkauksen jälkeiseen elämään. Ulosteensiirroista kakkakapseleihin - hoidot kehittyvät. Yle Areena toistaiseksi

Kaksi päivää, yksi yö

Yle Teema 22.05
(Deux jours, une nuit, Belgia 2014) Marion Cotillardin tähdittämässä elokuvassa Sandralla on viikonloppu aikaa tavata työkaverinsa ja vakuuttaa heidät uhraamaan bonuksensa, jotta hän saisi pitää työpaikkansa. Pääosa: Marion Cotillard. Ohjaus: J-P & Luc Dardenne. Yle Areena 8 päivää. Uusinta

Marion Cotillard ja Fabrizio Rongione elokuvassa Kaksi päivää, yksi yö
Kaksi päivää, yksi yö. Marion Cotillard ja Fabrizio Rongione elokuvassa Kaksi päivää, yksi yö Kaksi päivää, yksi yö,teeman elokuvat

TORSTAI 25.10.

Pikku Kakkosen satuaarteet

Yle Areena
Pikku Kakkonen julkaisee neljänkymmentä äänisatua Yle Areenaan. Kokoelmassa on mukana vanhoja klassikkosatuja, mm. Kultakutri ja kolme karhua, Bremenin soittoniekat ja Keisarin uudet vaatteet, sekä uusia, moderneja kertomuksia. Sadut sopivat niin iltasaduiksi kuin perheen tai päiväkodin yhteisiin kuunteluhetkiin. Satujen lukijoina ovat näyttelijät Emilia Pokkinen ja Sampo Sarkola.

Metsien kätkemä 1/6 - uusi, 2. tuotantokausi alkaa

Yle TV1 klo 20.00
Ensimmäisella kaudellaan Yle TV1:ssä nähty ja yli puoli miljoonaa viikkokatsojaa tavoittanut Metsien kätkemä jatkuu uusin, haltioittavin jaksoin lokakuussa 2018. Luontomatkailusarjan toisen tuotantokauden teemana on eri aikakausien kulkuväylät: kuljemme mm. Hämeen Härkätiellä, Kuninkaantiellä ja Saimaan pyhillä vesireiteillä. Uusia jaksoja on yhteensä kuusi, joissa kussakin kolme pääkohdetta eli sarjassa tutustutaan yhteensä 18 upeaan luontokohteeseen.

Oppaina sarjassa ovat ensimmäiseltä kaudelta tutut juontajat Antti Huttunen ja Reetta Ranta. Eläkeikään ehtinyt Luna-koira siirtää vainuasiantuntijan roolinsa ensimmäisen jakson jälkeen pirteälle Pietu-koiralle. Metsien kätkemä on uudenlainen luonto-tv-formaatti, jossa retkipaikkojen mielenkiintoiset tarinat saavat rinnalleen syvemmän pohdinnan ikiaikaisesta viisaudesta, aiheiden mytologisesta ulottuvuudesta sekä luonnon ja ihmisen suhteesta. Metsien kätkemä -tv-formaatin ovat luoneet Power Animals United, Retkipaikka ja Flatlight Creative House. Yle Areena toistaiseksi

Lue lisää tästä

Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Metsien kätkemä. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä

Kino Klassikko: Seitsemän samuraita (12)

Yle Teema klo 21.10
(Shichinin no samurai, Japani 1954) Maailmankuulu seikkailuelokuva ja Akira Kurosawan pääteos kylästä, joka palkkaa muutaman samurain turvakseen kiertelevää rosvojoukkiota vastaan. Pääosissa Toshiro Mifune, Takashi Shimura. Yle Areena 15 päivää

Kuva elokuvasta Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita. Kuva elokuvasta Seitsemän samuraita Seitsemän samuraita

Ulkolinja: Saudi-Arabia ja Iran, viholliset (12)

Yle TV1 klo 22.00
(Bitter Rivals: Iran And Saudi-Arabia) Iranin ja Saudi-Arabian valtataistelu on vaaraksi koko Lähi-idälle. Pitkään jatkunut ristiriita shiia- ja sunnimuslimien välillä on valjastettu poliittiseksi aseeksi. Levottomuus on levinnyt Irakiin, Syyriaan, Jemeniin ja Libanoniin. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

PERJANTAI 26.10.

Helsingin kirjamessut Ylen kanavilla 26.-27.10.

pe 26.10. klo 11.30-17.25 Yle Areena ja klo 13.30-17.25 Yle Teema
la 27.10. klo 11.30-17.25 Yle Areena ja klo 13.40-16.00 Yle Teema

Yle Teema ja Yle Areena seuraavat Helsingin kirjamessujen tapahtumia kahden päivän ajan. Uusia ajatuksia kirjoista ja maailmasta kertovat mm. Kari Hotakainen, Riikka Pulkkinen, Saara Turunen, Anna Kortelainen ja Antti Tuuri. Kallion ilmaisutaidon lukiolaisten näkökulmat kauniisiin ja kipeisiin aiheisiin avaavat perjantaina kirjamessut Yle Areenassa. Teeman iltapäivissä toimittajat JP Pulkkinen, Aleksis Salusjärvi ja Anna Tulusto johdattavat katsojat kolmen eri messulavan ja Ylen omien keskustelujen pariin.

Kohtaamisten aiheita ovat mm. ilmasto, identiteetti ja rauha. Käsittelyssä ovat myös kirjailijaksi tuleminen ja kirjailijana oleminen. Kirjamessuilla kysytään: Mistä ei voi kirjoittaa? Kirjoittaisivatko kirjailijat vanhat teoksensa toisin, jos olisi tilaisuus? Ovatko naiset tarinoidensa pää- vai sivuhenkilöitä? Entä miten syntyy elämäkerta vaiteliaasta miehestä.

Piikkejä paratiisissa 1/16 (7) - Uusi, 3. tuotantokausi alkaa

Yle TV1 klo 17.10
(800 Words, S3) Ihastuttavan australialaisdraaman uusissa jaksoissa palaamme jälleen paratiisimaiseen Uuteen-Seelantiin. Weldin pikkukaupungissa kaikki tuntevat toisensa, ja uusien tulokkaiden on lunastettava paikkansa yhteisössä. Mutta kun siinä onnistuu, kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä.

Kolumnisti George ja hänen lapsensa, Shay ja Arlo, ovat nyt sulautuneet täydellisesti osaksi yhteisöä. Ketä ikinä tragedia kohtaakaan, kaikki tukevat toisiaan. Kuten nytkin kun traaginen veneonnettomuus käynnistää laajan pelastusoperaation, jossa jokainen kantaa kortensa kekoon, ja kaikki ovat sankareita, kukin tavallaan. Päättyykö kadonneiden etsintä onnellisesti vai syvään suruun?

Vaikka kuolema käy lähellä, samaan aikaan synnytyssairaalassa luodaan uutta elämää poikkeusoloissa - Janin odottamilla kaksosilla kun on isäkandidaatteja enemmän kuin laki sallii, mutta vain osa heistä pääsee itse paikalle. Weldissä jaetaan surut ja ilot, rakastumiset ja erot, ja myös syntymä ja kuolema kulkevat käsi kädessä. Vaikka George itse kokeekin kotiutuneensa Weldiin täydellisesti ja voivansa jäädä tänne vaikka loppuelämäksi, Shayn ja Arlon on löydettävä itse oma tiensä. Kasvukipujen ohella Lauran kuolema häilyy vielä kipeänä kaikkien muistoissa. Sarjaan on tiettävästi tulossa vielä yksi uusi kausi, joka jäänee viimeiseksi. Tuotanto: South Pacific Pictures, Australia, 2017-18. Yle Areena 30 päivää

Mies ja nuorehko nainen katsovat toista naista, joka selin kameraan.
Piikkejä paratiisissa. Mies ja nuorehko nainen katsovat toista naista, joka selin kameraan. Kuva: Seven Network / Yle Piikkejä paratiisissa

Kolme väriä: Sininen (12)

Yle Teema klo 21.05
(Trois couleurs: Bleu, Ranska 1993) Krzysztof Kieslowskin ohjaaman Kolme väriä -trilogian avauselokuva on kertomus naisesta, joka menetettyään perheensä yrittää aloittaa elämäänsä uudelleen. Pääosa: Juliette Binoche. Yle Areena 31 päivää. Uusinta

Juliette Binoche elokuvassa Kolme väriä: Sininen
Kolme väriä: Sininen. Juliette Binoche elokuvassa Kolme väriä: Sininen Krzysztof Kieslowski,Kolme väriä: Sininen,teeman elokuvat

LAUANTAI 27.10.

7 lajia, 400 kisaa, 600 tuntia – talvilajit palaavat Ylelle maailman laajimmalla talviurheilutarjonnalla

Suomalaisten rakastamat talvilajit palaavat Ylelle ennennäkemättömällä laajuudella, kun maastohiihdon, lumilautailun, yhdistetyn, mäkihypyn, alppihiihdon ja freestylen maailmancupit siirtyvät kolmen vuoden sopimuksella Ylen kanaville. Myös ampumahiihdon maailmancupit nähdään tuttuun tapaan Kakkosella ja Areenassa.

Talven aikana Ylen kanavilla nähdään 400 kilpailua: eri lajien maailmancupit, MM-kisat sekä hiihdon SM-kisat ja Suomen cupit – yhteensä 600 tuntia talviurheilua TV2:ssa ja Yle Areenassa. Startti talveen otetaan 27. lokakuuta, jolloin Kakkosella ja Areenassa nähdään muun muassa maastohiihdon Suomen cupin avaus Vuokatista sekä alppihiihton maailmancup Itävallan Söldenistä.

Alppihiihdon MC
Yle TV2 ja Areena
la 27.10. klo 10.45 ja klo 13.50
su 28.10. klo 10.45 ja klo 13.35

Alppihiihdon maailmancup pyörähtää käyntiin Ylen kanavilla Itävallan Söldenin kisaviikonlopulla. Lauantain ja sunnuntain ohjelmassa on naisten ja miesten suurpujottelu. Selostus Nina Vanhatalo.

Hiihdon Suomen cup
Yle TV2 ja Areenaa
la 27.10. klo 11.50
su 28.10. klo 10.00 ja klo 11.55

Hiihdon Suomen cup -kausi startataan perinteisesti Vuokatissa 27. ja 28. lokakuuta. Ohjelmassa on sprinttikilpailu ja naisten 3x4 km:n viesti sekä miesten 3x6 km:n viesti. Sprinttikisat nähdään lauantaina ja viestit sunnuntaina.

Kuvakollaasi eri talvilajien urheilusuorituksista.
Talvilajien maailmancupit palaavat Ylelle. Kuvakollaasi eri talvilajien urheilusuorituksista. talviurheilu,Talvilajien maailmancupit

Prix Italia 2018 -voittaja: Kylmän maan kuningatar

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 19.02
Riikka Talvitien ja Tommi Kinnusen radio-ooppera voitti Prix Italia 2018 -kilpailun radion musiikkisarjan syyskuussa ja kuullaan nyt uusintana. Ylen Suomi 100 -ohjelmistoon kuulunut teos lähetettiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2017. Kylmän maan kuningatar on radiota varten tehty ooppera, jossa kymmenet kansallishymnit, kalevalaiset myytit, erilaiset normit ja yritykset vapautua niistä sekoittuvat tarinaksi, jossa jokainen yrittää saada oman äänensä kuuluviin.

Palkintoperusteluissa teosta kiitettiin erityisesti kansallisten myyttien käsittelystä nykypäivän näkökulmasta. Tuomariston mukaan Kylmän maan kuningatar on nokkela, nopeatempoinen, tuore ja tyylikäs nykyajan “opera buffa”, koominen ooppera, joka on taitavasti muotoiltu radiolle. Teoksen on toteuttanut Radioteatteri yhteistyössä Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Tuottaja: Pekka Savolainen.

Barely Lethal (12)

Yle TV2 klo 21.00
(USA 2015) Salainen teiniagentti alkaa kaivata normaalia elämää ja lavastaa oman kuolemansa - mutta onko lukiolaistytön elämä vielä petollisempaa kuin kansainvälisten salamurhien maailma? Pääosissa Hailee Steinfeld, Jessica Alba, Sophie Turner ja Samuel L. Jackson. Ohjaus: Kyle Newman. Yle Areena 15 päivää

Nainen istuu ja mies nojaa pöytään huoneessa, joka näyttää kuulusteluhuoneelta.
Barely lethal. Nainen istuu ja mies nojaa pöytään huoneessa, joka näyttää kuulusteluhuoneelta. Kuva: Scanbox Entertainment / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Barely lethal

Teemalauantai: Ghiblin paluu

Yle Teema klo 21.40
Toiveuusintana ilta unten, hulluuden ja lentävän sian seurassa.

Porco Rosso (7)
(Kurenai no buta, Japani 1992) Hayao Miyazakin palkittu piirroselokuva on sankarillinen kertomus lentäjäveteraanista, joka siaksi muuttuneena taistelee ilmojen rosvoja vastaan. Alkuperäinen japaninkielinen versio. Uusinta

Unten ja hulluuden valtakunta
Dokumentti legendaarisesta japanilaisesta Ghibli-animaatiostudiosta ja sen kokoavasta voimasta, animaatiotaiteilija Hayao Miyazakista. Ohjaus: Mami Sunada, 2013. Uusinta

Kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Porco Rosso.
Porco Rosso. Kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Porco Rosso. Porco Rosso,Hayao Miyazaki,Studio Ghibli,animaatioelokuvat

SUNNUNTAI 28.10.

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 16.30
62-osainen luenta- ja keskustelusarja. Yle Radio 1:ssä alkoi sunnuntaina 21.10. pyhiä juutalaisia kirjoituksia käsittelevä luenta- ja keskustelusarja. Yli vuoden kestävä, sunnuntaisin kuultava sarja on vastaavanlainen ja -laajuinen kuin vuonna 2015 lähetetty Koraani. Kyseessä on yleissivistävä kulttuurisarja.

Sarjassa luetaan tekstejä juutalaisuuden merkittävistä kirjoista, kuten Vanhasta testamentista ja Talmudista, ja luentaa taustoittavissa keskusteluissa ne asetetaan kulttuuriseen, uskonnolliseen ja historialliseen asiayhteyteen. Lukijana on Pekka Savolainen. Asiantuntijoina ovat seemiläisten kielten emeritusprofessori Tapani Harviainen, Lähi-idän tutkimuksen yliopistolehtori, FT Riikka Tuori ja Helsingin juutalaisen seurakunnan johtaja, ylirabbiini Simon Livson.

Radio Variaatio: Lähde - surma menee suota myöten

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 18.00
Kritiikin kannuksilla 2018 palkittu taiteilijaryhmä Honkasalo-Niemi-Virtanen käsittelee radioesseessään Pohjanmaan Isossakyrössä sijaitsevaa Leväluhdan lähdettä, joka on ikiajat kätkenyt sisäänsä rauta-ajalla eläneitä vainajia. Teos pohtii, mitä tapahtuu kulttuurille ja rituaaleille, kun elinsiirtojen ja raporttien aikakaudella kuolemaa ei voi enää kiinnittää yksittäiseen tapahtumaan. Binauraalinen teos tuo erilaiset kuoleman näyttämöt kuten vesikalmiston ja krematorion lähelle kuulijaa. Konsepti, käsikirjoitus ja ohjaus: taiteilijakollektiivi Honkasalo-Niemi-Virtanen. Äänisuunnittelu: Tatu Nenonen. Teos on kolmas ja viimeinen ohjelma Kummia kaikuja -kokonaisuudesta. Kuraattori: Saara Kanerva Tamminen Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen.

Operaatio Storuman 1/5 - Uusi sarja alkaa

Yle Fem klo 18.30
Huoli ilmastonmuutoksesta ja sen seurauksista kasvaa jokaisen hälyttävän raportin myötä. Moni kysyy nykyään itseltään, mitä konkreettista voisi tehdä asialle ja kuinka saisi muutkin sitoutumaan ilmastonmuutoksen torjuntaan. Pohjoisruotsalaiset urheilusankarit Björn Ferry ja Heidi Andersson ovat päättäneet jo aiemmin elää kokonaan ilman fossiilisia polttoaineita vuoteen 2025 mennessä. Nyt he haluavat vetää mukaan hankkeeseen koko kotikuntansa Storumanin.

Se on kunnianhimoinen tavoite. Onko edes mahdollista muuttaa kokonaisen kunnan suhtautumista ilmastonmuutokseen vain kolmessa kuukaudessa? Ruotsalainen sarja täysin ilman fossiilisia polttoaineita elävästä pariskunnasta, joka yrittää saada kotikuntansa mukaan ilmastonmuutostalkoisiin. Yle Areena 91 päivää

Nainen istuu auton päällä, miehen nojaavat siihen. Paljon lunta.
Operaatio Storuman. Nainen istuu auton päällä, miehen nojaavat siihen. Paljon lunta. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Janne Danielsson dokumenttiohjelmat,Operaatio Storuman

Dok: Maria ja demoni

Yle Fem klo 22.00
(Dok: Maria och demonen, Suomi, 2017) Anoreksia, bulimia ja muut syömishäiriöt ovat vakavia sairauksia, jotka ovat raskaita niin potilaalle itselleen kuin hänen lähiympäristölleen. Ne yhdistetään usein teini-ikään ja nuoruuteen, mutta Maria on jo 46-vuotias ja hoitoalan koulutuksen saanut. Ohjelmassa seurataan hänen kamppailuaan syömisen ja oman itsensä kanssa. Ohjaaja: Jan-Olov Svarvar.

Professor Green: Köyhät lapset (7)

Yle TV2 klo 22.10
(Professor Green: The Truth About Child Poverty, 2017) Brittiläinen muusikko ja dokumentaristi Professor Green perehtyy kotimaansa häpeäpilkkuun eli lukemattomien lapsiperheiden äärimmäiseen köyhyyteen. Vaikka Iso-Britannia on yksi maailman vauraimmista kansakunnista, sosiaaliturvan surkea taso uhkaa pilata monen lapsen elämän ja tulevaisuuden. Jatkuvat muutot tilapäisasunnosta toiseen, suoranainen nälkä ja vanhempien mielenterveysongelmat altistavat lapset myös rikollisuudelle. Yle Areena 31 päivää

Tyttö istumass yksin lattialla, nojaa seinää vasten ja puristaa pehmolelua.
Professor Green: Köyhät lapset. Tyttö istumass yksin lattialla, nojaa seinää vasten ja puristaa pehmolelua. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Professor Green: Köyhät lapset

Lue myös - yle.fi:stä poimittua