Hyppää pääsisältöön

Rouvali turvaa svengin

Latvialainen viulisti Baiba Skride on kerännyt uudelle levylleen amerikkalaisia konserttoja, ja koska Bernstein, Korngold ja Rozsa eivät mahdu yhdelle levylle, siitä tuli tupla. Kaikkihan tietävät, että kansainvälinen tähtiviulisti vetelee näitä 1900-luvun mehevimpiä show-konserttoja isolla äänellä, virheettömällä tekniikalla ja imevillä linjoilla, joten huomio kiinnittyy Santtu-Matias Rouvaliin, joka levyllä johtaa Tampereen ja Göteborgin orkestereita.

Baiba Skride / American Concertos
Baiba Skride / American Concertos Uudet levyt

Paras ja pahin mitä Baiba Skriden soitosta voi sanoa, on että se vastaa tarkasti nykyaikaisen viulusolistin kansainvälistä ihannetta. Bernsteinin Serenadia Skride muotoilee sävykkäästi ja elegantisti, vähemmän turpeasti kuin vaikkapa Anne-Sophie Mutter. Korngoldissa ja Rozsassa Skride tavoittaa tiiviillä vibratolla, suurella soinnilla ja pitkillä linjoilla saman solistisen särmän kuin Hilary Hahn.

Mutta kuinka pärjää Santtu-Matias Rouvali, levyn kahden orkesterin nuori ylikapellimestari? Hän pärjää hienosti. Ensinnäkin hän on lakannut laulamasta musiikin mukana, tai se on saatu levytyksestä muuten piiloon, mikä on hyvä - Glenn Gouldin lied-esityksissä on kyllin. Ja toisekseen Rouvali on saanut tartutettua elastisen napakan lyömäsoittajasvenginsä molempiin orkestereihin, samoin herkän väriaistinsa - ja tämän ohjelmiston parissa ne tulevat tarpeeseen.

Bernsteinissa Rouvali innostaa göteborgilaiset rohkeaan, tarkkaan ja tanssilliseen soittoon, ja Korngoldissa hän houkuttelee kuuluville elokuvamusiikillista muhevuutta. Korngoldin finaalin alkurytmeissä on pientä klappia, mutta se taitaa mennä solistin pizzicato-räpistelyn piikkiin.

Tamperelaisten kanssa Rouvali on työstänyt Rozsan konserton ääriosat tehokkaiksi ja iskeviksi. Hitaan osan sointikentät ovat täyteläisiä ja puut soivat puhtaasti. Rouvalin soolo koittaa Bernsteinin West Side storyn sinfonisissa tansseissa. Niiden napakka ja tiivis svengi päihittää jopa parhaat yhdysvaltalaisorkesterit. Rouvalin johdolla muusikot kai tuntevat olonsa niin turvalliseksi, että uskaltavat tarvittaessa heittäytyä iskulle tasan tarkasti, ja toisaalta muusikot tietävät, että svengi pysyy ylikapellimestarin hyppysissä, vaikka itse ottaisi asiaan kuuluvaa vapautta.

Göteborgin ja Tampereen orkesterien vertailua hankaloittaa äänitysten erilaisuus. Göteborgin äänitys on kaikuisa mutta intensiivinen, ja jotkut soolot hyppäävät nenälle. Tampere-talosta on taltioitu tasapainoisempi mutta verhoutuneempi sointi, joka ei palvele solistia. Äänitysten välistä löytyisi hyvä kompromissi, mutta kelpaa sekin, että ne on eroteltu kahdelle levylle.

"American Concertos". Leonard Bernstein: Serenade "Symposium"; West Side stroy, sinfonisia tansseja musikaalista. Viulukonsertto D-duuri. Miklos Rozsa: Viulukonsertto. - Baiba Skride, viulu, ja Göreborgin SO ja Tampere Filharmonia/Santtu-Matias Rouvali. (Orfeo, C 932182 A)

Kuuntele Uudet levyt 23.10.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua