Hyppää pääsisältöön

Saksalaisen laulutaiteen mestari Matthias Goerne RSO:n solistina

baritoni Matthias Goerne
baritoni Matthias Goerne Matthias Goerne

Hienovaraisen liedlaulun mestarina tunnettu baritoni Matthias Goerne tulkitsee Šostakovitšin laulusarjan Michelangelon runoihin RSO:n solistina 31.10.–1.11. Musiikkitalossa. Konsertin kapellimestarina on Yhdysvaltojen ykkösorkestereihin kuuluvan Pittsburghin sinfoniaorkesterin taiteellinen johtaja Manfred Honeck, jonka johdolla ohjelmassa on myös Mahlerin 1. sinfonia "Titaani".

Matthias Goerne on pysynyt maailman merkittävimpien baritonien joukossa viimeiset parikymmentä vuotta. Poikkeuksellisen syvällisenä tulkitsijana tunnettu laulaja sai lied-oppinsa alan legendoilta, Dietrich Fischer-Diskaulta ja Elisabeth Schwarzkopfilta.

Niin Mahlerin, Schubertin kuin Brahmsinkin laulusarjojen lisäksi Goernen tarkoin valittuja oopperarooleja ovat mm. Wagnerin Tannhäuserin, Parsifalin ja Tristanin ja Isolden keskeiset hahmot sekä Bartókin Herttua Siniparran linnan ja Bergin Wozzeckin nimiroolit. Kuluvalla kaudella Matthias Goerne toimii myös New Yorkin filharmonikkojen nimikkotaiteilijana.

Goerne on levyttänyt laajasti keskeistä ohjelmistoaan. Hänen suurin levyhankkeensa on vuonna 2014 päätökseen saatu 12 CD:n valikoima Schubertin liedejä. Goernen levytykset ovat olleet neljästi Grammy-ehdokkaana, ja hän on saanut ICMA-palkinnon parhaasta lauluresitaalista ja 2014 arvostetun Diapason d'Or -palkinnon.

Kapellimestari Manfred Honeck on tuttu niin suomalaisyleisölle kuin Matthias Goernellekin. Yhdysvaltain parhaimpiin orkestereihin kuuluvan Pittsburghin sinfoniaorkesterin taiteellinen johtaja Honeck johti RSO:a Musiikkitalossa viimeksi 2016. Honeck ja Goerne taas ovat jo vuosia esiintyneet ja myös levyttäneet yhdessä. Ennen kapellimestarin uraansa Honeck työskenteli pitkään alttoviulistina Wienin filharmonikoissa. Pittsburghin lisäksi hän on vieraillut johtamassa monissa maailman arvostetuimmissa orkestereissa ja oopperataloissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Konsertti 31.10. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa. Konsertti nähdään Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa 9.12. ja 16.12. sekä uusintana Yle TV1:ssä 15.12. ja 22.12.

31.10. klo 19
Keskiviikkosarja 4
1.11. klo 19
Torstaisarja 3
Manfred Honeck, kapellimestari
Matthias Goerne, baritoni
Dmitri Šostakovitš: Sarja Michelangelo Buonarrotin runoihin op. 145a
Gustav Mahler: Sinfonia nro 1 D-duuri “Titaani”