Hyppää pääsisältöön

Teema ja Areena Helsingin kirjamessuilla 2018

Helsingin kirjamessuilla esiintyviä kirjailijoita 2018
Helsingin kirjamessuilla esiintyviä kirjailijoita 2018 Helsingin kirjamessut,Kirjamessut 2018

Yle Teema ja Areena ovat läsnä Helsingin kirjamessuilla perjantaina ja lauantaina 26. ja 27.10.2018. Molempina päivinä suoraa lähetystä voi seurata sekä televisiossa että Areenassa. Toimittajina Anna Tulusto, Aleksis Salusjärvi ja JP Pulkkinen.
Kaikki keskustelut jäävät myös jälkikäteen katsottaviksi Areenaan. Muista myös Svenska Ylen ruotsinkieliset messulähetykset torstaista sunnuntaihin!

Keskusteluissa kuullaan nuoria näkemyksiä tärkeistä asioista. Suoran lähetyksen alkua vievät Helsingin Kallion ilmaisutaidon lukion nuoret. Myöhemmin lavoille astuu konkareita ja kiintotähtiä: Juha Hurme, Antti Tuuri, Saara Turunen ja kymmeniä muita. Puheenaiheina mm. sivistys ja totuudenjälkeinen aika, johtajat kriiseissä, kirjailijoiden itsesensuuri ja kirjailijaksi ryhtyminen. Kustannustoimittajat kertovat työstään ja antavat neuvoja tekstin muokkaamiseen.

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia!

perjantai 26.10.

Areena klo 11.30–17.25
Teema klo 13.30–17.25

11.30–12.00 Näkymätön sukupuoli (suorana vain Areenassa!)
Näkymätön sukupuoli on ensimmäinen suomalainen tietokirja muunsukupuolisuudesta. Karoliina Ruohonen ja Pihla Tammisto Kallion lukiosta haastattelevat kirjan tekijöitä Pii Anttosta, Kimmo Lustia ja Kaisu Tervosta.

12.00–13.00 Kuka saa määritellä mut? (suorana vain Areenassa!)
Onko Suomi tasa-arvon mallimaa? Onko jokaisella oikeus olla oma itsensä? Paneelissa keskustelemassa mm. Jani Toivola ja Maiju Ristkari, keskustelua vetävät Kallion lukiolaiset Liina Huttunen ja Aslak Juss.

13.00–13.30 TAUKO

13.30–14.00 Juha Hurme: Karkaako sivistys?
Tulimme Virosta, opimme ruotsia – me juntit. Mutta miksi elämme kasvavien erojen maassa? Onko totuuden jälkeinen aika meille uhka? Kirjailija Juha Hurme Aleksis Salusjärven haastateltavana.

14.00–14.30 Sori – johtaja ja julkisuus kriisissä
Anna Soraisen kirjassa pohditaan, mitä johtaja tekee kriisin keskellä. Kirjassa käsitellään mm. Atte Jääskeläisen ja Risto Siilasmaan tapauksia. Soraista haastattelee Jussi Heikelä.

Väliajalla haastateltavana Ylen uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

14.30–15.00 Rakas ruma lähiöni
Miksi lähiö on myyttinen paikka – toiselle onnela, toiselle helvetti? Keskustelemassa lähiöistä kirjoittaneet Antti Tuuri ja Noora Vallinkoski. Keskustelua vetävät Anna Tulusto ja JP Pulkkinen.

Väliajalla haastateltavana KirjaKallion tuottaja Anri Väre.

15.00–15.30 Emilia Kent
Runotyttö-tarina sai jatkoa. Lavalla kirjailijat Vilja-Tuulia Huotarinen ja Satu Koskimies, haastattelijoina Karoliina Ruohonen ja Maija Tapio Kallion lukiosta.

Väliajalla haastateltavina kirjailijat Kaisa Haatanen ja Sanna-Mari Hovi.

15.30–16.00 Kirjailijan unelmia vai keskiluokan haaveita?
Kuka saa unelmoida kirjailijuudesta? Katja Lahti ja Henna Helmi kirjoittivat romaaneissaan luokkaeroista, rahasta ja haaveista.

Väliajalla haastateltavana kirjailija Marjo Niemi, joka luki amerikkalaisen Maggie Nelsonin kirjan Argonautit.

16.00–16.30 Yksi kevät
Laura Lähteenmäki kirjoitti punaisten tyttöjen tarinan. Vuodesta 1918 kirjailijan kanssa keskustelevat Kallion lukiolaiset Iiris Niittynen ja Rosa Muilu.

Väliajalla haastateltavana historiantutkija Anna Kortelainen.

16.30–17.00 Käsikirjoituksesta kirjaksi
Mitä on kustannustoimittajan ammattitaito? Mukana mm. Touko Siltala ja Sanna Pulli.

Väliajalla haastateltavana kirjailija Jukka Koskelainen.

17.00–17.25 Riikka Pulkkinen ja Saara Turunen, oletteko päähenkilöitä vai sivuhenkilöitä?
Saara Turunen kirjoitti romaanin nimeltä Sivuhenkilö. Riikka Pulkkisen Lasten planeetta -romaanissa mietitään, milloin ihminen on elämänsä päähenkilö. Kirjailijat keskustelevat naisen roolista tarinoissaan ja kirjallisuudessa yleensä. Anna Tulusto haastattelee.

lauantai 27.10.

Areena klo 11.30–17.00
Teema klo 13.40–16.00

11.30–12.00 Sammuta valot sytytä valot (suorana vain Areenassa!)
Salla Simukan kirja kertoo kauheimmista ja kauneimmista asioista nuoren elämässä. Haastattelijoina Veikko Pulkki ja Tiia-Maria Taattola Kallion lukiosta.

12.00–13.00 Jos teiniangsti ei lopu (suorana vain Areenassa!)
koomikko Iikka Kivi, bloggari Sita Salminen sekä Elina Marjamäki ja Marika Ketola Mielenterveysseurasta puhuvat nuorten mielenterveydestä ja siitä, mitä jos nuoruuden tuska ei lopukaan. Paneelin vetäjinä Saara Lampela ja Maria Kurki Kallion lukiosta.

13.00–13.40 TAUKO

13.40–14.00 Minna Rytisalo: 150 vuotta koulua – eli miten naiset saivat kansalaisoikeudet
Minna Canth kuului ensimmäiseen sukupolveen, jossa naiset saivat mahdollisuuden koulutukseen. Nyt kirjallisuus on naisvoittoista ja opettajista suurin osa on naisia, kuten romaanin Minna C. kirjoittaja Minna Rytisalo. Haastattelijana Aleksis Salusjärvi.

14.00–14.30 Suomen Kirjailijaliitto esittää: Kuinka kirjoittaisin sen nyt?
Millainen on kirjailijan suhde vanhoihin teoksiinsa? Keskustelemassa Juha Itkonen, Tomi Kontio ja Taina Haahti, keskustelua vetämässä kirjailija Paula Havaste.

Väliajalla haastateltavana käsikirjoittaja ja kirjailija Kirsikka Saari.

14.30–15.00 Rauhankone
Voiko kulttuurisia muureja murtaa tekoälyn avulla? Keskustelemassa Rauhankone-teoksen kirjoittaja professori Timo Honkela, kansanedustaja Pekka Haavisto ja rauhanvälittäjä Hussein Al-Taee.

Väliajalla haastateltavana kirjailija ja dokumentaristi Elina Hirvonen.

15.00–15.30 Suomen Kirjailijaliitto esittää: Sensuroitu! Mistä kirjailijat vaikenevat?
Mistä kirjailijat olisivat halunneet kirjoittaa mutta jättivät kirjoittamatta? Kirjailija Marjo Heiskasen haastateltavina Pirjo Hassinen ja Jukka Behm.

Väliajalla haastateltavana kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi.

15.30–16.00 Kari Hotakainen ja kuuluisat tuntemattomat
Kimi Räikkönen olisi vain halunnut ajaa autoa ja jäädä tuntemattomaksi. “Nyt se on liian myöhäistä”, kirjoittaa Kari Hotakainen kirjassa Tuntematon Kimi Räikkönen. Mikä kiinnostaa vaiteliaissa ja lakonisissa miehissä? Kirjailija Kari Hotakaista haastattelee JP Pulkkinen.

16.00–17.00 Haluatko kirjailijaksi?
Paneelissa kustannustoimittajat Jussi Tiihonen, Mari Mikkola ja Ville Rauvola antavat vinkkejä, miten saada teksti kustannettavaksi. Keskustelua vetää markkinointipäällikkö Reetta Miettinen.

Lue lisää:

Tarina on kerrottu, mysteeri jää eloon - millainen on kuuluisa tuntematon?

Kirjailijan työ ei pääty, kun kirja on kansissa. Kirjamessuilla yksinäinen puurtaja muuttuu julkiseksi eläimeksi. Hän voi joutua hetkeksi samaan asemaan kuin ne, joista hän on kirjoittanut. Ymmärtääkö Kari Hotakainen kirjamessuilla, miltä Kimi Räikkösestä tuntuu?

Vuoden myydyin kotimainen kirja on nimeltään Tuntematon Kimi Räikkönen.

Lue lisää:

Svenska Yles direktsändning från bokmässan i Helsingfors

Det är dags för den högljudda men ofta tankeväckande mässan där åsikter av olika slag möts. Vi tipsar om pärlorna på mässan!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa