Hyppää pääsisältöön

Topelius-juhlintaa ja Goldbergejä Norjasta

Kaukana napapiirin tuolla puolen, Jäämeren rannalla, on pohjolan Pariisi, Tromssa, ja siellä pätevä ja mukava Arktinen filharmoninen kamariorkesteri. Uudella levyllään orkesteri pätevyyden todisteeksi vetäisee Bachin virtuoosiset Goldberg-muunnelmat, ja mukavuuden todisteeksi Henning Kraggerudin Topelius-muunnelmat, joilla juhlistetaan Topeliuksen 200-vuotisjuhlavuotta.

Topelius Variations / Goldberg Variations
Topelius Variations / Goldberg Variations Uudet levyt

Bachin Goldberg-muunnelmat ovat paitsi huikeaa sisällön ja muodon leikkiä myös pirullista kosketinsoitinmusiikkia, joka ei tuosta vain taivu jousille. Orkesterin konserttimestari Henning Kraggerud ja sellisti Bernt Simen Lund ovat kuitenkin tehneet Goldbergeistä uuden jousiorkesterisovituksen, joka on parempi kuin Dmitri Sitkovetskyn ongelmallinen, aiempi sovitus. Kraggerud ja Lund ratkaisevat tekstuurin ja tekniikan ongelmia soolosoittajien ja koko orkesterin monipuolisella vuorottelulla, ja lisäävät musiikkiin syvyyttä ja sävyjä esimerkiksi pizzicatoilla ja bassotuplauksilla.

Välillä sovitus pelkistää liikaa eikä tunnu luottavan orkesterin yhteissointiin. Esimerkiksi kuuluisa hidas muunnelma numero 25, Musta helmi, jää tromssalaisten soittamana jopa ohuemmaksi kuin cembalolla; kuulijaa voisi kelluttaa isolla, pehmeällä jousisoinnilla syvyyksien yllä, mutta tarjolla on vain pikkunättiä kuviointia.

Syy lienee myös orkesterin soinnissa, joka on etenkin spiccatoissa ja nopeassa yhteissoitossa karhea ja jopa oppilasmainen. Kirkkoakustiikkaa ja miesten suihkua yhdistelevä äänitys siistii hieman karheutta, muttei tuo lisää lämpöä.

Henning Kraggerudin omat Topelius-muunnelmat ovat kiitollisempaa soitettavaa jousiorkesterille, joten varttitunti uustopeliaanista, vapaatonaalista ja sointuisaa musisointia sujuu vapautuneesti. Kraggerud ei ole Skandinavian luovimpia säveltäjiä, ja laimeasti virtaileva mollitunnelma polkee välillä paikallaan. Topeliuksen idealistisen ja kiihkeän puolen kontrasti ei tule kovin väkevästi ilmi, mutta moniselitteinen, sadunomainen loppu virittää oivallisesti juhlavuoden tunnelmaan. Teoksen tilasi kotiseutunsa merkkimiehelle Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, ja olisi kiinnostava kuulla kappaleesta myös heidän versionsa.

J.S. Bach (sov. Bernt Simen Lund ja Henning Kraggerud): Goldberg-muunnelmat. Henning Kraggerud: Topelius Variations. - Arktinen filharmoninen kamariorkesteri/Henning Kraggerud. (Simax, PSC 1353)

Kuuntele Uudet levyt 23.10.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua