Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Kätfishin musiikissa pidetään hauskaa eikä pidätellä tunteita, koska myös itkeminen on ihanaa

Pop punkia soittava Kätfish-yhtyeen promokuva.
Kätfish-yhtye on viikon Nosteessa-artisti. Pop punkia soittava Kätfish-yhtyeen promokuva. YleX,Nosteessa (YleX),pop-punk

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Kätfish.

Kätfish on Kuopio/Iisalmi -akselilta kotoisin oleva pop-punk-yhtye.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– 2000-luvun alun trendikäs skeittipunk kuulostaa jälleen vuosien jälkeen raikkaalta kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kätfishin soundissa kuuluu musiikin tekemisen ilo, hauskanpito ja huumori. Tätä musiikkityyliä ei ikinä olla otettu turhan tosissaan ja on hyvä, että yhtye pysyy menneisyydelle uskollisena. Itkeminen on ihanaa -biisi on kepeydessään ajankohtainen kaikessa, ja sen sanoma on myös tärkeä.

Missä bändin perustamisesta sovittiin?

– Se oli torstainen saunavuoro muutaman vissyn kera, jolloin Riko ja Petu asuivat kämppiksinä. Riko halusi tehdä Petun kanssa biisin, mutta Petu ei pitänyt kämppistään ”juurikaan musikaalisena kaverina”. Ennakkoluuloista huolimatta Riko sävelsi omia biisejä. Rikon esiteltyä matskujaan Petulle tämä muutti mielensä, Kätfish-bändi kommentoi.

Mistä bändin nimi tulee?

– Bändin ensimmäinen kappale on nimikkobiisi Kätfish, joka kertoo laulaja Rikon Tinder-treffikuvioista. Nimestä voi jo päätellä, menivätkö treffit hyvin vai vihkoon. Biisi oli menossa jo julkaisuun, mutta bändiltä puuttui nimi. Kekseliäinä nuorina ristimme bändin ensimmäisen sinkun mukaan. Nyt kannamme tarkoin harkittua nimeä hautaan saakka.

Mitä keikkaa jännititte eniten?

– Ensimmäinen kerta on ensimmäinen kerta, ja se on jännittänyt eniten. Lisäjännitystä hommaan toi se, että basisti-Rene opetteli vielä bassokuvioita noin vartti ennen lavalle menoa. Se oli myös ensimmäinen keikka Petulle rumpalina, ja suurin osa biiseistä taisi mennä lähemmäs tuplatempoa. Oli sen verran hätäinen meininki.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään?

Pää kii ja Ursus Factory tulevat ensimmäisinä mieleen, koska kummallakin porukalla arvostettava "maailmanlopun meininki".

Miten Itkeminen on ihanaa syntyi?

– Riko oli kirjoitellut töissä sanoituksia ylös puhelimen muistioon ja myöhemmin kotona soitellut neljää osaamaansa sointua. Tällä kertaa vähän eri järjestyksessä. Lopulliseen muotoon biisi päätyi yhdessä treenikämpällä jammaillessa, bändi kommentoi.

– Olen tosi tunteellinen ihminen. Välillä tulee nyyhkytettyä ilosta, välillä surusta ja milloin mistäkin. Mun mielestä itkeminen tuntuu tosi hyvältä ja siksi halusin kirjoittaa siitä biisin. Jos naurattaa, nauran. Jos itkettää, itken. Ei tunteita tarvitse peitellä, Riko jatkaa.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia teillä on?

– Haluaisimme päästä tekemään täyspitkän levykäisen. Keikkoja olisi myös kiva olla sen verran, ettei tarvitsisi aina kesäksi mennä porukoille ajamaan nurmikkoa. Mitä tulevaisuuden suunnitelmiin tulee, tarkoitus on jatkaa tasaiseen tahtiin biisien julkaisua. Keikkailun suhteen katseet ovat jo ensi keväässä ja kesässä.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!