Hyppää pääsisältöön

Lau Nau livenä Poseidonin valtakunnassa – “Valo ja pimeys kohtaavat musiikissani”

Palkittu musiikintekijä saapui Ylen studiolle jouhikkotaiteilija Pekko Käpin, kosketinsoittaja Arttu Punkkisen ja 20-henkisen kuoron kanssa. Päivän päätteeksi nauhalla oli ennennäkemätön live-esitys vedenalaisessa fantasiamaailmassa.

Laura Naukkarisen nimi ei välttämättä soita kelloja kaikkein satunnaisimman musiikinkuluttajan päässä. Mutta kun nimeä hiukan tiivistää, jää jäljelle yksi arvostetuimmista musiikintekijöistämme.

Lau Nau -taiteilijanimellään Naukkarinen on julkaissut viisi albumia, joista viimeisin, Poseidon, ilmestyi vuonna 2017. Näiden lisäksi katalogista löytyy pitkä liuta julkaisuja ja tehtyjä keikkoja muiden kokoonpanojen kanssa.

Lau Naun musiikki risteilee artistin omien sanojen mukaan jossain kamarifolkin ja kokeellisen popin liepeillä. Persoonallinen äänimaailma ja koskettavat kappaleet ovat saaneet osakseen ylistäviä arvioita ja ystäviä ympäri maailmaa.

Suomessa Lau Nau on palkittu mm. Femma-palkinnolla sekä Emma-, Jussi- ja Teosto-palkintoehdokkuuksilla.

Lau Nau meren pohjalla eli studiossa musiikkivideossa Poseidon.
Lau Naun esiintymisasu on puvustaja Tiina Liljebladin luomus. Lau Nau meren pohjalla eli studiossa musiikkivideossa Poseidon. Kuva: Sami Hahtala/Yle Lau Nau,Teeman elokuvafestivaali,musiikkivideot,laura naukkarinen

Omaperäisen musiikkinsa lisäksi Lau Nau tunnetaan vahvasta visuaalisesta tyylistään, jota voisi kutsua myös elokuvalliseksi.

– Kyllähän se tyyli tulee siitä, mikä itseä kiinnostaa ja mikä lähtee värähtelemään. Juuri se elokuvallisuus tulee aika luonnostaan elokuvaharrastukseni myötä. Sellainen filmin maailma on jotenkin läsnä musiikissani.

Elokuvaharrastus on vienyt Naukkarisen myös säestämään mykkäelokuvia ja tekemään musiikkia elokuviin. Ja vaikka hän ei tekisikään musiikkia valkokangasta varten, saattaa hän silti ajatella kuvia säveltäessään.

– Ne saattavat olla aika abstrakteja tekstuurejakin, mitä mä näen edessäni. En ajattele mitään maisemia tai muita selkeitä kuvia. Mietin sitä, miltä se ääni näyttää. Valoa ja pimeyttä ja niiden sekoitusta.

Lau Nau
Jouhikkotaituri Pekko Käppi odottelee h-hetkeä. Lau Nau Kuva: Sami Hahtala/Yle Lau Nau

Mykkäelokuvasäestysten ja elokuvamusiikin lisäksi Laura Naukkarinen on tehnyt musiikkia myös erilaisiin teatteri- ja tanssiesityksiin sekä ääni-installaatioihin. Naukkarinen pitää tätä luonnollisena.

– Musiikki elää tosi monen taiteen kanssa. Sitä tarvitaan ja sillä on hirveän vahvakin rooli monen muun taiteenlajin kanssa. Ne tarvitsevat toisiaan, elävät symbioosissa.

– Oma tekemiseni tämän Lau Nau -jutun rinnalla on enemmän sellaista äänilähtöistä. Semmoista, että keskitytään enemmän siihen, miltä ääni kuulostaa ja mitä sillä voi tehdä. Onnekseni olen saanut tehdä sitä aika paljon.

Lau Nau
Yhteinen sävel löytyy ohjaaja Joonas Josefssonin kanssa. Lau Nau Kuva: Sami Hahtala/Yle Lau Nau

Erilaiset projektit ovat muokanneet myös Lau Naun äänimaailmaa ja tekemisen tapaa.

– Ainahan siitä tulee jotain mukana, kun tekee muiden ihmisten ja toisten taiteenlajien kanssa hommia. Suurin inspiraationlähteeni ovat kohtaamiset eri ihmisten kanssa.

Yhteistyö vaihtelevien ihmisten kanssa mahdollistaa myös erilaisen lopputuloksen itse musiikissa.

Kuvauspäivänä Lau Naun kokoonpanoon kuuluvat Laura Naukkarisen lisäksi jouhikonsoittaja Pekko Käppi, kosketinsoittaja Arttu Punkkinen sekä parikymmenpäinen Poseidon-kuoro.

Lau Nau
Poseidon-kuoro esiintyi ensimmäistä kertaa Lau Naun kanssa Flow Festivalin keikalla. Lau Nau Kuva: Sami Hahtala/Yle Lau Nau

Punkkiselle kyseessä on ensiesiintyminen Lau Naun kanssa, kuorolle toinen. Käppi ja Naukkarinen ovat puolestaan tehneet yhteistyötä eri kokoonpanoissa jo 13 vuotta.

– Lau Nau on semmoinen projekti, että lavalla olevat ihmiset vaihtuvat. Välillä mä soitan ihan soolona ja välillä meitä on isompi bändi. Se on elävä juttu. Ja vaikka en esiintyisikään soolona, niin se on silti aina Lau Nau.

Lau Nau
Kosketinsoittaja Arttu Punkkinen debytoi Lau Naun riveissä. Lau Nau Kuva: Sami Hahtala/Yle Lau Nau

Vaikka musiikkia tehdäänkin Naukkarisen pseudonyymin alla, hän jakaa mielellään vastuuta myös muille.

– Tykkään siitä, että soittajat päättävät yhdessä, minkälainen sovitus tehdään. Niin, että jokaisen taiteilijuus näkyy ja kuuluu siinä musiikissa. Sama juttu kuin tällaisessa kuvaussessiossa, jossa voi näkyä koko kuvausryhmän taiteilijuus. Jokainen voi laittaa oman leimansa mukaan. Minusta on mielenkiintoisinta tehdä töitä sillä tavalla.

Katso ja kuuntele lisää Lau Naun mietteitä kuvauksista:

Livenä

Keskustele