Tästä löydät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää omien nauhapirralla tehtävien mallien suunnittelusta ja kutomisesta. Nauhaa voi käyttää avainnauhana, henkseleinä, vyönä, koruina, hiusnauhoina, laukuissa tai missä vain haluat.
Tarjoan ihan uuden mallin, jota voit vapaasti käyttää tai josta voit saada inspiraation omaan malliin.
Mallini on sopeutettu erityisesti nauhapirralle, jossa on 9 lyhyttä rakoa kuviolangoille. Kuvassa, jossa näkyy kaikki pirtanauhan kutomistarvikkeet, on myös tavallinen puinen nauhapirta.
Olen siis kutonut sydännauhan valkoisella nauhapirralla, jossa on 9 lisärakoa.
Nauhapirtoja on erikokoisia. Niissä on usein pariton määrä rakoja kuviolangoille. Varmista, että mallisi soveltuu nauhapirtaasi.
Kuviollista nauhaa voi kutoa ihan tavallisellakin nauhapirralla (kuvassa näkyvä puinen), mutta se on vaikeampaa.
Tässä artikkelissa on kolme ohjevideota:
Nro 1: Näin luot loimen
Nro 2: Näin pistelet loimen pirtaan
Nro 3: Näin kudot ja poimit kuvion
Näitä tarvikkeita tarvitset
- nauhapirta, jossa on 9 lyhyttä rakoa kuviolangoille
- kalastajalankaa kuteisiin
- villalankaa kuvioon – harmaata sydämiin (käytin Drops Nord 50 g /170 m)
- villalankaa reunalankoihin – mustaa (käytin Drops Nord 50 g / 170 m)
- hiukan paksumpaa puuvillalankaa kuteeksi (käytin luonnonvalkoista 010 Novita Cotton Soft 50 g / 120 m, samaa väriä kuin kalastajalanka)
- sukkula/käpy, johon kudelanka kierretään
- pussinsulkija
- kiinnitystuki, pirtanauhan kudonnan apuväline, joka kiinnitetään vyölle ja pitää loimen paikoillaan
- vyö, joka solmitaan selän ympäri (olen ommellut omani, joka on vyötärömittani mukainen)
- kuvio, jonka mukaan kudot
- ruuvipuristin
- pujotusneula (hengetön) loimien pistelyn helpottamiseen
- tiuhtavarvat tai kaksi pahvinpalaa noin 3 x 12 cm, pitämään langat ja viriö järjestyksessä pistelyn aikana
Loimi = pitkät langat, jotka liikkuvat pystysuunnassa kudoksessa.Sanastoa
Kude = se lanka, jolla kudot vaakasuoraan ja joka on kiinni sukkulassa.
Sukkula eli käpy = litteä pitkulainen puunpala, johon lanka kierretään, muoto voi vaihdella.
Viriö = lankojen välinen aukko, kun osa langoista laskee alas tai nousee ylös, kun nostat tai lasket nauhapirtaa. Koska kuviolangoilla on lyhyemmät raot, ne pysyvät aina viriön keskellä. Se tekee niiden poimimisesta kudoksesta helpompaa.
Loimien pistelykaavio ja sydänkuvio pdf-tiedostona, jonka voit halutessasi tulostaa. Ne ovat myös kuvina tässä artikkelissa.
Piirrä kuvio
Olen piirtänyt sydämen, jota käytin omassa kudoksessani. Suosittelen kuviota, joka ei ole kovin korkea, jos olet aloittelija. Tämä kuvio on 10 kerrosta korkea. Se on sopiva aloittelijalle.

Jos haluat piirtää oman kuvion, muista, ettei tule liian pitkiä langanjuoksuja. Valkoiset ruudut keskellä sydäntäni sitovat harmaat langat yhteen. Niin on tehtävä, jotta lopputuloksesta tulee hyvää.
Näin luot loimen
Videolta näet, miten loimme nauhani loimen. Loimen voi tehdä monella eri tavalla. Meistä oli yksinkertaisinta ja selkeintä luoda ensin kalastajalanka ja sitten villalanka.
Loimen luominen niin, että syntyy viriö, helpottaa lankojen pistelyä nauhapirtaan oikeassa järjestyksessä niin, etteivät ne mene takkuun.
Sijoita kaksi tuolia ylösalaisin pöydälle ja kiinnitä ne pöytään ruuvipuristimilla. Vedä kalastajalankaa tuolinjalkojen ympäri ja mittaa, miten pitkälle pitää vetää, että saat langoista riittävän pitkät.
Lisää lopullisen nauhan pituuteen vähintään metri, koska osa loimesta menee hukkaan. Lyhyeen vyöhöni tarvittiin 3 metrin loimet.

Solmi kalastajalanka kiinni yhteen tuolinjalkaan ja vedä se seuraavan tuolinjalan ulkopuolelta. Näin muodostuu viriö, kun vedät joka toinen kerta kalastajalangan tämän jalan sisäpuolelta ja joka toinen kerta ulkopuolelta. Viriö muodostuu siis kahden tuolijalan väliin kohtaan, jossa langat menevät ristiin.
Pidä kalastajalanka yhtä kireällä koko ajan ja lisää niin monta lankaa kuin tarvitset. Viriöstä katsoen kauimmainen tuolinjalka, ja se jalka, jota siis langalla kierretään, on langan päätepiste.
Yksi kierros alusta takaisin antaa kaksi loimilankaa, toinen on viriön vasemmalla puolella (tuolinjalkojen välissä) ja toinen oikealla puolella.
Katso kuvat ja video. Nauhaani tarvitaan 30 kalastajalankaa. Kiinnitä loppupää tilapäisesti.
Leikkaa kaksi lankaa, jotka solmit kummallekin puolelle viriötä helpottaaksesi nauhapirtaan pistelyä.

Irrota langat toisesta päästä, jossa ei ole viriötä ja virkkaa käden avulla langoista löysiä ketjusilmukoita, niin että langat eivät mene takkuun. Jätä langat pöydälle.
Luo nyt samalla tavalla ensin viisi mustaa villalankaa, sitten yhdeksän harmaata ja sitten vielä viisi mustaa lankaa.
Näin pistelet loimen pirtaan
Ota kaksi paksua kirjaa ja sijoita ne niin, että ne pitävät nauhapirtaa pystyssä.
Leikkaa kaksi suorakaiteenmuotoista pahvinpalaa. Tee molempien palojen lyhyille sivuille reikä. Solmi pahvinpalat yhteen yhdeltä sivulta, niin että ne ovat vaakasuorassa rinnakkain.
Pujota pahvinpalat loimeen, jonka olet tehnyt kalastajalangasta. Solmi pahvinpalat toisesta päästä, niin että langat/loimi pysyy paikoillaan pahvinpalojen välissä. Katso kuvaa alempana.
Leikkaa aloituspään langat, siis sen, joka on lähempänä viriötä. Loimen toisen pään voi hyvin kiinnittää tuolinjalkaan.
Pistele nyt kalastajalangat vuorotellen nauhapirtaan lanka kerrallaan. Noudata yläpuolella olevaa kaaviota.
Voit käyttää avuksi pientä pujotusneulaa. Jokaisen pyöreän reiän läpi pitää pistää kalastajalanka ja samoin jokaiseen pitkään rakoon.
Tee samoin villalangalle. Viiteen ensimmäiseen pitkään rakoon tulee musta lanka kuhunkin, sitten pistellään kaikki harmaat langat rakoihin ja lopuksi viisi mustaa lankaa viimeisiin rakoihin.
Kokoa pisteltyjen lankojen päät ja tee niistä solmu, etteivät ne pääse luiskahtamaan pois pirrasta.
Tee kalastajalangasta ja villalangasta löysiä ketjusilmukoita käden avulla.
Jos käytät koko nauhapirtaa, kuten me teemme, on helpompi aloittaa pistely toisesta reunasta ja ottaa silloin se lanka, joka odottaa vuoroaan pahvinpalalla.
Jos sen sijaan käytät vähemmän lankoja kapeamman nauhan kutomiseen leveässä pirrassa, silloin on huomioitava, että langat tulevat keskelle pirtaa.
Kierrä kudelanka sukkulaan/käpyyn.
Varaudu istumaan hyvän aikaa
Kiinnitä loimi tukevasti noin 120 cm:n korkeuteen. Pura virkattuja ketjusilmukoita niin, että vapautuu noin 1,5 metriä lankoja.
Toisesta päästä kiinnität langat kudontatukeen (katso tarvikekuvasta).
Tavallinen pussisulkija on mainio lisäapu.
Kudontatuen metallikoukut kiinnität sitten vyöhön, joka kulkee selkäsi takaa. Olen ommellut vyön villakankaasta ja laittanut päihin pienet silmukat metallikoukkuja varten.
Anna käyttää vyönä vain punosta, johon nauha kiinnitetään, ja se toimii yhtä hyvin.
Laita kuvion malli tuolille viereesi, kuten myös kaikki muu, mitä saatat tarvita. Kun istut kutomaan, kannattaa kutoa muutama tunti putkeen, sillä jokainen keskeytys näkyy lopputuloksessa.
Istu niin, että loimi on kireällä. Säätele kireyttä omalla asennollasi. Yritä löytää ergonominen asento niin, ettet istu kumarassa.
Aika alkaa kutoa
Ennen kuin aloitat itse kuvion, täytyy kutoa ainakin kolme senttiä poimimatta kuviolankoja. Näin siksi, että langat löytävät ikään kuin paikkansa ja pääset hyvään alkuun.
- Nosta nauhapirtaa ja sujauta sukkula lankojen väliin (muodostuvaa aukkoa kutsutaan viriöksi) mutta kaikkien kuviolankojen yläpuolelta.
- Jätä vähintään 10 cm kudelankaa roikkumaan reunaan.
- Laske nauhapirta ja sujauta sukkula toiseen suuntaan.
- Kiristä kude.
- Tarkista kudelanka peukalolla ja etusormella joka kerta.
- Käytä sukkulaa painaaksesi kudelangan itseäsi vasten niin, että se pakkautuu tiiviisti.
Katso seuraava video tai video artikkelista Anna kutoo perinteistä pohjalaista nauhaa nykyaikaiseen käyttöön, niin näet selkeästi, miten pitää istua kutomassa.
Nyt voit aloittaa kuviolankojen poimimisen
Kun olet kutonut alun ja löytänyt rytmin ja nauhassa on sopiva leveys, voit aloittaa kuvion kutomisen.
Kuviolankoja poimitaan jokaisella kerroksella sekä silloin kuin viedään sukkulaa vasemmalle että silloin kun se tuodaan oikealle.
Värillinen ruutu kuviossa tarkoittaa poimittavaa lankaa. Minun kuviossani se tarkoittaa, että keskimmäinen lanka poimitaan ensimmäisellä kerroksella ja toisella kerroksella poimitaan kolme keskimmäistä lankaa.
Valkoinen ruutu kuviossa tarkoittaa, että kuviolankaa ei poimita. Muuten kudotaan ihan tavallisesti. Katso seuraavassa oleva video.
Näin kudot ja poimit kuvion
Lankoja ei voi kutoa ihan loppuun asti. Kun loimilankoja on jäljellä noin 40 cm, voit kutoa muutaman kerroksen ilman kuviota. Niin saat lopusta samanlaisen kuin alusta.
Leikkaa sitten kudelanka ja vapauta kaikki välineet. Päättele kudelankojen päät (ja mahdolliset jatkoskohdat) ompelemalla ne nauhaan.
Tee hapsut tai pienet letit nauhan päihin. Inspiraatiota löydät artikkelista Anna kutoo pohjalaisia nauhoja nykyaikaiseen käyttöön.
Artikkelista näet myös, miten kudon yhdessä Anna Nordströmin kanssa sekä monia kuvia hänen upeista kudotuista nauhoistaan, joissa on erilaisia kuvioita.