Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Pär Stenbäck

Haastattelussa ministeri Pär Stenbäck, Koiviston presidenttikauden ensimmäinen ulkoministeri.
Ministeri Pär Stenbäck. Haastattelussa ministeri Pär Stenbäck, Koiviston presidenttikauden ensimmäinen ulkoministeri. Kuva: Ilmari Fabritius Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Pär Stenbäck

TV1 tiistaina 6.11.2018 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 10.11. klo 8.05
Katsottavissa Areenassa

Ministeri Pär Stenbäck oli Mauno Koiviston presidenttikauden ensimmäinen ulkoministeri. Myöhemmin hän teki näyttävän uran Punaisen Ristin palveluksessa.

Itse asiassa kuultuna -sarjassa Pär Stenbäckiä haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Kouluvuodet Porvoossa

Ministeri Pär Olav Mikael Stenbäck syntyi elokuussa vuonna 1941 liikemies Arne Stenbäckin ja kirjastovirkailija Rakel Stenbäckin perheeseen.

Kasvu- ja kouluvuodet sujuivat Porvoossa. Voitto radion tietokilpailussa nosti nuoren koulupojan kaupungissa yleiseen tietoisuuteen, jonka seurauksena ensimmäinen kesätoimittajan pesti löytyi heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Pär Stenbäck opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteitä 1960-luvulla ja teki samanaikaisesti toimittajan töitä Studentbladetin päätoimittajana ja free lance -toimittajana Ylen ruotsinkielisessä uutistoimituksessa.

Politiikka kutsuu

Nuorisopoliitikon ura alkoi Svensk Ungdom -järjestössä, jonka puheenjohtajana Stenbäck toimi 1960-luvun lopulla. Vuoden 1970 eduskuntavaaleissa tapahtui sitten läpimurto valtakunnan politiikkaan, kun ensikertalainen valittiin eduskuntaan 28-vuotiaana.

Ruotsalaisen kansapuolueen puheenjohtajaksi Stenbäck nousi vuonna 1977, toimittuaan sitä ennen pitkäaikaisena varapuheenjohtajana. Vuonna 1979 Stenbäckistä tuli opetusministeri Mauno Koiviston toiseen hallitukseen. Kun Koivisto valittiin tasavallan presidentiksi, hallituksen vaalikauden loppuajaksi muodosti Kalevi Sorsa. Tässä Sorsa kolmosessa Stenbäck toimi ulkoministerinä vuosina 1982 - 1983.

Kansainvälistä järjestötoimintaa

Viisitoista vuotta valtakunnan politiikassa riitti Pär Stenbäckille, joka 43-vuotiaan siirtyi Suomen Punaisen Ristin pääsihteeriksi. Järjestömaailmassa hän eteni kansainvälisen Punaisen Ristin johtoon vuoksi 1988 - 1992. Sen jälkeen Stenbäck toimi vielä neljä vuotta Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteerinä Kööpenhaminassa.

Hänellä on ollut lukuisia luottamustoimia muun muassa Svenska Kulturfondenissa, Suomen lasten ja nuorten säätiössä ja Maailman luonnonsäätiössä.

Ministerin arvonimen Stenbäck sai vuonna 1999. Hän ollut naimisissa Sissel Stenbäckin kanssa vuodesta 1970. Heillä on kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.

Keskustele