Hyppää pääsisältöön

Kanakoira vesielementissä: Hopin tie räpiköivästä pennusta varmaksi vesityöläiseksi

Sanna ja Antti Kokon nuorin saksanseisoja Hopi nähdään Eränkävijöiden uusissa jaksoissa testaamassa taitojaan mannermaisten kanakoirien vesityökokeissa.

Saksanseisoja viihtyy luontaisesti yleensä hyvin vedessä ja on hyvä uimari. Jo pienestä pennusta saakka vesielementti tehdään tutuksi koiralle, eli se totutetaan veteen ja uimiseen mahdollisimman nuorena.

- Kun nouto maalta on kunnossa ja vesi elementtinä pennulle jo tuttu, alkavat myös vesityöt sujumaan tavallisesti hyvinkin helposti, Antti kertoo.

Hopin tie uimariksi

Hopi tuli Kokoille vasta alkusyksyksystä 2017, ja tuona syksynä vesi oli jo aikaisin kylmää. Tämän vuoksi se ei ehtinyt juurikaan tutustua veteen vielä pentuaikana. Uimaharjoitukset päästiin aloittamaan vasta kun Hopi oli jo yli vuoden vanha.

- Uimaan Hopi oppi huonoimmin meidän koiristamme, muistelee Antti.

Melko pitkään Hopin uiminen oli melkoista räpiköimistä, luultavasti juurikin siksi, ettei veteen päästy tutustumaan pikkupentuna.

Hopista on tullut hyvä ja innokas uimari vasta menneenä kesänä. Se syttyi siis myös vähän myöhään tekemään tosissaan noutotehtäviä vedestä. Nykyisin Hopin vesityöinnokkuudessa ei kuitenkaan ole moitteen sijaa.

Antti Kokko ja Hopi
Kesän vesityötreeneissä valmistaudutaan tulevaan metsästyskauteen. Antti Kokko ja Hopi Kuva: NTRNZ media Eränkävijät

Mitä vesityökokeessa tapahtuu?

Vesityökokeessa testataan koiran halukkuus ja into työskennellä, etsiä lintu ja tuoda se ohjaajalleen. Siinä katsotaan myös miten koira ui, ja miten se luovuttaa linnun.

Alle kaksivuotiaille koirille on oma Nuorten luokkansa. Siinä ei vielä ammuta, ja lintu heitetään veteen samalta rannalta, jolla koira ja ohjaaja ovat.

Avoimen luokan kokeessa simuloidaan aitoa metsästystilannetta: avustaja heittää treenilinnun ilmaan, ja toinen ampuu haulikolla laukauksen. Koiran on istuttava rauhallisesti paikallaan ammuttaessa ja lähdettävä noutamaan lintua innokkaasti luvan saatuaan.

Lintua ei saa purra eikä pudottaa, ja se pitää luovuttaa istuen.

- Koira ei myöskään saa ravistaa turkkiaan tullessaan rannalle, ennen kuin se on luovuttanut linnun, Antti kertoo.

Vaativimmassa Voittaja-luokassa koira ja ohjaaja eivät tiedä minne lintu on vastarannalla piilotettu. Tässä luokassa ei myöskään ammuta, vaan koiran on uitava vesistön yli kehotuksesta ja etsittävä lintu.

- Tässä luokassa kiinnitetään vielä enemmän huomiota ohjaajan ja koiran yhteistyöhön, eli koiran on kuunneltava ohjaajan ohjausta ja perattava annettu hakualue hyvin, kuvailee Antti.

Hopi on startannut avoimen luokan kokeissa muutaman kerran, ja sillä on nyt AVO2-tulos sekä pellolta että metsästä. Antti tavoittelee Hopin kanssa AVO1-palkintoa vielä tänä syksynä.

Koirat harjoittelevat treeniriistalla

Niin seisojien kuin noutajienkin koulutuksessa tärkeässä roolissa on treeniriista: varikset, rauhoittamattomat lokit ja vesilinnut. Riistanhoidollisista syistä ammuttavat varikset tulevat treeniriistana siten myös hyötykäyttöön.

- Syystä tai toisesta syömäkelvottomat linnut päätyvät myös treenilinnuiksi. Esimerkiksi auton alle jääneet linnut kerätään kohdalle sattuessa talteen, Antti kertoo.

Riistaa käytetään sen vuoksi, että koira oppii hakemaan ja noutamaan sitä ja etsimään riistan hajua. Riistan noutaminen on metsästykoirille luontaista, eivätkä dummyt ja muut noutovälineet sytytä koiraa hakemaan samalla tavalla.

Eränkävijät sunnuntaisin klo 18:15 YLE TV1. Kaikki jaksot katsottavissa myös Yle Areenasta.