Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Lehmä on murhattu! Ajankohtainen vegaanidystopia nyt kuunneltavissa

Lihaa tiskissä
Kuunnelman maailmassa lihansyönti on rikos. Lihaa tiskissä Kuva: Touko Yrttimaa / Yle liha

Kuusitoista vuotta sitten ensimmäisen kerran lähetetty Täyttä herkkua eli Vegaanidystopia on nyt vuonna 2018 ajankohtaisempi kuin mitä sen tekijät osasivat aikanaan edes kuvitella saatikka pelätä.

Kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin raportin julkaisun jälkeen lehdistön sivut ovat täyttyneet erilaisista ilmastonmuutosta käsittelevistä artikkeleista. Kellekään mediaa seuranneelle ei liene jäänyt epäselväksi, että lihaa tulisi tulevaisuudessa syödä huomattavasti vähemmän.

"Lihansyönnin pitää vähentyä länsimaissa 90 prosenttia, jos haluamme välttää ilmaston vaarallisen lämpenemisen", uutisoi esimerkiksi Helsingin Sanomat 13.10. Nature-lehden artikkelin pohjalta. Docventuresin Riku Rantala oli kolumnissaan 12.10. valmis ottamaan vaikka ilmastofasistisen hallituksen, jos ei muut toimet ei auta päästöjen radikaaliksi vähentämiseksi.

Vauhdikas radiodraama Täyttä herkkua eli Vegaanidystopia vuodelta 2002 tarjoaa kuulijoille pääsyn tulevaisuuteen, joka on käynyt läpi vegaanisen vallankumouksen, jossa lihan syönti on kriminalisoitu ja jokaista eläinten hengiltä päästämistä tutkittaisiin poliisin toimesta murhana. Tarina alkaa, kun selviää, että Viola Takaniitty on murhattu. Uhri oli lehmä.

Kuunnelman on kirjoittanut kirjailija Sari Mikkonen ja ohjannut Pekka Ojalehto. Kuunnelmassa Petteri Summanen esittää Vascoa, “karnofiliaklinikan” nelikymppistä terapeuttia, jonka työnä on auttaa lihanhimoa tuntevat potilaansa takaisin kaidalle polulle. Miitta Sorvali esittää Johannaa, Vascon vaimoa. Mari Vainio antaa äänensä Marialle, Vascon ja Johannan tyttärelle, kun taas Juha Varis esittää Marian idealistista poikaystävää. Kari Sorvali taas on viisikymppinen erämies Tyge.

Vaan onko vegaanidystopia naureskelua aiheelle, joka ei enää vuonna 2018 naurata ketään? Varmasti vuonna 2002 kuunnelma on kuulostanut kaukaisemmalta tulevaisuudenkuvalta kuin nykyään.

Vegaanisella ruokavaliolla oli myös tuolloin varsin erílainen imago kuin nykyään. Siksi maailma, jossa syödään omalla pellolla kasvanutta paistettua lanttua ja sipulia sekä juodaan sokeritonta raparperiviiniä kuulostaa kirjahyllyni 1990-luvun kasviskeittokirjalta, joka sisältää ainoastaan kasvissosekeittojen reseptejä. Nykyään Suomen tuorein Michelin tähti -ravintolakin tarjoaa kasvisvoittoista sesonkiruokaa.

Toisaalta kuunnelma rakentaa tulevaisuudenkuvan niin hervottomasti yli, että se viihdyttää edelleen. Erityisesti satiirinen rikoskuunnelma tarjoaa auditiivisia silmäniskuja erilaisia utopiamalleja tunteville.

Täyttä herkkua eli Vegaanidystopia kuunneltavissa Yle Areenassa 24.10.2019 saakka.

 • Areenan kenties kasarein tapaus on Mummo

  Mummo-sarja nyt Areenassa.

  Mummo-sarjassa Annan rakas ystävä on mummi. Tämä mummi ei vain leivo pullaa tai kudo sukkaa, vaan hakkeroi pankkiin ja varastaa rahaa, maalaa graffiteja sekä eläytyy koiraksi niin vahvasti, että perhe unohtaa, että mummi on mummi. Mummo-sarja on nyt vuoden verran katsottavissa ja se on kenties eniten 1980-luvun loppua huokuva ohjelma, mitä Areenasta löytyy.

 • Muutoksia Areenan audiosisältöjen RSS-syötteissä

  Audiojaksot näyttäytyvät uusina podcast-sovelluksissa.

  Radion julkaisualustan muutos muuttaa myös Areenan RSS-syötteitä. Radion tallennesisältöjä ollaan parhaillaan siirtämässä uudelle suoratoistoalustalle, jossa Areenan videosisällöt ovat jo jonkin aikaa majailleet. Tällä hetkellä sisällöistä on siirretty vajaa viidennes. Siirron yhteydessä kunkin sisällön yksilöivä sisältö-ID muuttuu.

 • Arki on niin hassua, siksi tehtiin Kätevä emäntä – neljä kautta nyt Areenassa

  Kätevän emännän neljä kautta nyt Areenassa.

  Vaikka Kätevä emäntä oli ensimmäisiä pääasiassa naisten tekemiä sketsisarjoja, ei sen huumori ollut miesvastaista, muistuttaa tuottaja Sirpa Bertling. Päinvastoin, piikin saivat usein tuntea naiset itse. Monesta hahmosta, kuten toimiston Raijasta, tuli niin suosittu, että näyttelijä Minna Kivelä esittää erikoista hahmoa yhä edelleen.