Hyppää pääsisältöön

Tehtaantytöstä kapinalliseksi – KOM-teatterin Veriruusut kertoo Valkeakosken naiskaartin lyhyen ja karun tarinan

Maija (Oona Airola) ja Sigrid (Helmi-Leena Nummela) syleilevät KOM-teatterin näytelmässä Veriruusut
Maija (Oona Airola) ja Sigrid (Helmi-Leena Nummela) syleilevät Maija (Oona Airola) ja Sigrid (Helmi-Leena Nummela) syleilevät KOM-teatterin näytelmässä Veriruusut Kuva: Jyri Pitkänen Kom-teatteri,teeman kulttuuri

Vallankumouksen henki valtaa nuoret naiset, mutta heidän kohtalonsa on armoton.
Teema lauantaina 17.11. klo 20.00, dokumentti esityksen tekemisestä samana päivänä klo 15.00. Molemmat Areenassa kolme vuotta

KOM-teatterin Veriruusut kertoo riipaisevasti vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista punakaartiin kuuluneiden naisten näkökulmasta. Esitys perustuu Anneli Kannon 2008 julkaistuun samannimiseen romaaniin ja sen on dramatisoinut ja ohjannut Lauri Maijala.

KOM-teatterin esitys on taltioitu Tampereen Teatterikesässä 10.8.2018.

Viisitoistavuotias Sigrid on saanut kansakoulun päätökseen ja päässyt vastikään ripille. Isänsä kehotuksesta hän hakee töitä Valkeakosken paperitehtaalta ja pääseekin sinne aputytöksi.

Helmikuun alussa 1918 tehdas suljetaan ja punakaarti ottaa komennon. Sigrid lähtee ystävänsä kanssa työväentalolle vallankumouskomitean järjestämiin iltamiin. Agitaattori rohkaisee tyttöjä ottamaan paikkansa luokkataistelussa. Pian perustetaankin naiskaarti, johon myös Sigrid liittyy niin aatteen palosta kuin viidentoista markan päiväpalkan houkuttelemana.

Veriruusut oli näytelmä, joka jokaisen suomalaisen olisi hyvä nähdä – jos vain kyyneleiltään pystyy.― Riku Rantala
Foto från Veriruusut på KOM-teatern.
Tehtaan tytöt Foto från Veriruusut på KOM-teatern. Kuva: Marko Mäkinen Kom-teatteri,Anneli Kanto,Vilma Melasniemi,Lauri Maijala

Vallankumouksen henki rohkaisee nuoria naisia vaatimaan itselleen täysiä oikeuksia ja tasa-arvoista asemaa. Naiskaartiin liittyneet tytöt tekivät sen ajan mittapuulla erittäin radikaaleja tekoja; pukeutuivat housuihin ja leikkasivat hiuksensa.

Valkeakosken naiskaartin tarina oli lyhyt, se kesti vain kevään 1918, helmikuusta huhtikuuhun. Heidän kohtalonsa on kuitenkin armoton; he päätyvät vankileirille ja kuopan reunalle teloitettavaksi.

Veriruusut on koskettava tarina kahtia jakautuneesta kansasta ja sen ihmiskohtaloista, mutta myös rakkaudesta, aikuistumisesta ja itsenäistymisestä.

Samana päivänä Veriruusujen kanssa Teemalla nähdään ohjelma kulissien takaa. Mitä teatterin lavasteissa tapahtuu juuri ennen esitystä? Millaista on astella yleisön eteen? Miltä tuntuu kuolla joka ilta?

  • KOM-teatteri: Veriruusut. Ohjaus Lauri Maijala. Rooleissa: Oona Airola, Antti Autio, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff, Helmi-Leena Nummela, Inka Reyes, Niko Saarela, Ursula Salo, Saga Sarkola ja Eeva Soivio.
  • TV-tuotanto: Ohjaaja Matti Grönberg, kuvaussuunnittelija Henrik Häggblom, äänisuunnittelija Pasi Pihlaja, tuottaja Maria Kuisma. YLE Draama 2018

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa