Hyppää pääsisältöön

Kenen arvoilla humanitaarista arkkitehtuuria tehdään?

Saija Hollmén KulttuuriCocktailin artikkelikuvassa.
Saija Hollmén KulttuuriCocktailin artikkelikuvassa. Kuva: Johanna Aulen/YLE arkkitehtuuri,Kehitysapu,saija hollmén

Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijat ovat jo 25 vuoden ajan perehtyneet humanitaariseen arkkitehtuurin kenttäolosuhteissa. KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä oli haastateltavana arkkitehti, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun varadekaani Saija Hollmén, joka on itsekin aikanaan opiskelijana tutustunut humanitaariseen arkkitehtuurin koulun kursseilla.

Humanitaarinen arkkitehtuuri tarkoittaa voittoa tavoittelematonta arkkitehtuuriosaamisen viemistä esimerkiksi köyhyydestä kärsiviin maihin ja katastrofialueille. Tavoitteena on globaalin tasa-arvoisuuden lisääminen ja köyhyyden vähentäminen arkkitehtuurin keinoin. Mutta sitä koskevat samankaltaiset eettiset ja kulttuuriset ristiriitaisuudet kuin muitakin auttamisen muotoja: millainen valtasuhde auttajan ja autettavan välille muodostuu, miten paikalliset toimijat otetaan mukaan toimintaan ja kenen arvoilla yhteistyötä tehdään?

KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä oli haastateltavana arkkitehti, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun varadekaani Saija Hollmén, joka on itsekin aikanaan opiskelijana tutustunut humanitaariseen arkkitehtuurin koulun kursseilla.

– Ihmisten kohtaaminen silmästä silmään, tasavertaisesti, sanoo Saija Hollmén kysyttäessä, mitä pitkä ura humanitaarisen arkkitehtuurin piirissä on hänelle opettanut.

– Törmäämme kovin helposti omiin etnosentrisiin näkemyksiimme, ja huomaamme, ettemme ollenkaan tajua millaista muiden elämä on, hän sanoo.

Hollmén teki yhdessä Jenni Reuterin ja Helena Sandmanin kanssa vuonna 2001 Senegaliin, Länsi Afrikkaan Naisten keskuksen. Se on sittemmin saanut paljon julkisuutta esimerkkinä onnistuneesta humanitaarisesta hankkeesta. Sama porukka pitää nykyisin yllä omaa arkkitehtuuritoimistoaan sekä perustamaansa Ukumbi-nimistä yhdistystä.

Juuri ennen haastattelua Hollmén saapui Tansaniasta, jossa hän oli valmistelemasta Aalto-yliopiston tulevaa kurssia. Edellisten kurssien työn jälkeen voi tutustua Arkkitehtuurimuseon Interplay of Cultures -näyttelyssä, jossa on mm. Tansaniaan, Kambodzaan ja Ruandaan tehtyjä arkkitehtuurihankkeita.

– Ihmiset ovat loppujen lopuksi kaikkialla samanlaisia. Ihan kaikilla on haasteita elämässään, ja ei voi sanoa, että jonkun toisen ongelmat ovat suurempia kuin toisen.

Lataa KulttuuriCocktailin keskustelu humanitaarisesta arkkitehtuurista.

Keskustele