Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Hullujenhautausmaa pääkuva

Koe lobotomia, sähköshokki ja kestonarkoosi – virtuaalielokuva Hullujen hautausmaa vie sinut 1900-luvun alun hourujenhoitolaan

Katso kännykällä VR-lasien kanssa tai ilman

Onko äitisi säikähtänyt tai oletko kuunnellut liikaa poliittisia puheita? Jos vastasit kyllä, saatat olla hourujenhoidon tarpeessa. Mitä sanoisit ajatuksesta, että sinua hoidettaisiin 1900-luvun alun uusimmilla hourujenhoitomenetelmillä? Nyt se on mahdollista!

“Hullujen hautausmaa” on 360-tekniikalla toteutettu dokumentaarinen VR-elokuva, jonka maailma on rakennettu yhdistämällä oikeaa rekvisiittaa ja 3D-mallinnoksia.

Näin katsot Hullujen Hautausmaa -elokuvaa

Suosittelemme uppoutumaan elokuvaan virtuaalilaseilla. Niillä saat kolmiulotteisen katseluelämyksen.

VR-lasien skaala on laaja, omilla näytöillä varustetuista välineistä edullisiin, pahvista taiteltuihin kännykänpidikkeisiin, joissa on linsseillä varustetut silmänreiät. Käsistään kätevät askartelevat niitä jopa itse.

Kannattaa tarkistaa, että VR-lasit ja siihen asetettava kännykkä ovat yhteensopivat. Toimivuus voi riippua puhelimen mallista tai näytön koosta.

Elokuvan katsominen kännykällä VR-laseista:

  • Avaa puhelimella Hullujen hautausmaa.
  • Paina videonäytön oikeasta alalaidasta katselulasien näköistä kuvaketta. Nyt kuva jakautuu kahdeksi, mikä mahdollistaa 3D-katselun.
  • Laita äänet päälle tai käytä kuulokkeita.
  • Aseta älypuhelin VR-laseihin.
  • Kääntele kuvaa ja katso kiinnostavia yksityiskohtia.

Ei virtuaalilaseja? Ei hätää! Voit katsoa Hullujen hautausmaata myös sellaisenaan kännykältä, tabletilta ja tietokoneelta.

Pahvista rakennetut virtuaalitodellisuuslasit.
Edullisimmat VR-lasit ovat pahvisia kehyksiä, joiden sisälle asetetaan älypuhelin. Pahvista rakennetut virtuaalitodellisuuslasit. Kuva: YLE/Aki Kuukasjärvi Kuningaskuluttaja,virtuaalitodellisuus
Gustav esittelee sähköshokkia
Gustav esittelee sähköshokkia Kuva: Tomi Paijo, Heidi Grönroos/Yle mielisairaanhoito,Sähköšokki

Oppaaksesi lähtee Gustav, joka tuntee hoidot oltuaan hourujenhoitolaitoksessa lähes viisikymmentä vuotta. Gustav voi vaikuttaa aluksi hieman "mielikuvitukselliselta", mutta hänen esikuvansa on Pitkäniemen sairaalaan 1900 passitettu ja siellä kuollut kappalainen Gustav Willehad Hermo.

Tipahdat suoraan 1900-luvun alun hourujenhoitolaitokseen, jossa koet uusimmat hourujenhoitomenetelmät! Tutustut aikansa uusimpiin psykokirurgisiin hoitomuotoihin, lobotomiaan, sähköshokkiin, kestonarkoosiin jne. Varaudu siihen, että hoidot ovat vielä uusia ja hieman "kokeiluvaiheessa".

Suosittelemme, että ennen hourujenhoitoa teet oireittesi pohjalta testin, josta saat henkilökohtaisen hoitopäätöksen. Ja sitten ei muuta kuin 1900-luvun alun lääkärin vastaanotolle!

Gustav kuljettaa höyrykaappihoidon ohi
Gustav kuljettaa höyrykaappihoidon ohi Kuva: Tomi Paijo, Heidi Grönroos/Yle mielisairaanhoito
Potilas Gustav Hermo on uppoutunut kirjoittamaan mielisairasoppikirjaa, jossa käyttää omaa kieltänsä: "Silmä, siihen monikon i, tulee: silmäi, siihen sitten partitiivin pääte, tulee silmäinsä, joten on sanottava: hän saa suojella silmäiänsä."
Hermo Gustav Willehadin potilaskansio
Hermo Gustav Willehadin potilaskansio Kuva: Pitkäniemen sairaalan arkisto mielisairaanhoito,mielenterveys,Pitkäniemen sairaala

Hoitojen tarkoitus oli rauhoittaa potilas. Järeillä toimenpiteillä oli kuitenkin sivuvaikutuksensa. Älä ihmettele, jos alat tämän hoitokokemuksen jälkeen kertoa huonoja vitsejä. Se oli yleinen sivuvaikutus lobotomian jälkeen. Aina hoidot eivät tehonneet ja levottomat potilaat pantiin eristykseen, minne Gustavkin aika ajoin joutui erinäisten tempausten takia.

Pitkäniemen mielisairaala 1900-luvun alku.
Pitkäniemen mielisairaala 1900-luvun alku. Kuva: Museokeskus Vapriikki mielisairaalat,mielisairaanhoito,Pitkäniemen sairaala

Tuomiokapituli oli maksanut Gustaville elinikäisen hourujenhoidon. Mielisairaala olikin monen potilaan "lopullinen sijoituspaikka". Yli neljäsataa potilasta päätyi lopulta unohdettuna Pitkäniemen sairaalan hautausmaalle vuosina 1902–1964.

13.9.48 On poiminut sairaalan omenia ja myynyt niitä potilaille. Puolustukseksi sanoo, että puutarhuri on luvannut hänelle sairaalan puutarhan. Siirretään os. XV:een.

Hullujen hautausmaan tekijät

Käsikirjoitus, ohjaus ja VR-toteutus: Tomi Paijo, Tuottaja, käsikirjoitus: Seija Aunila, Vastaava tuottaja, käsikirjoitus: Jukka-Pekka Heiskanen, Dramaturgi: Esko Salervo, Graafikko: Heidi Grönroos, 3D-artisti: Alvari Juhola, Äänisuunnittelija: Teemu Tanskanen, Äänittäjät: Tomi Dahlman, Ari-Pekka Heikkinen, Kuvaaja: Hannu Kettunen, Kamera-assistentti: Eero Poskela, Valaisija: J-P Leskinen, Tehostemestari: Esko Kares, Naamioinnin- ja peruukkityön suunnittelu: Zoe Burtsow, Tehostemaskeeraus ja naamiointi: Zoe Burtsow, Guy Hellström, Lisänaamioitsija: Tarja Nylander, Pukusuunnittelija: Outi Harjupatana, Puvustaja: Pirjo Valkeapää-Enbuske, Lavastussuunnittelija: Paula Salonen, Lavastetyöntekijä: Heikki Granström, Järjestäjät: Karina Savolainen, Harri Simolin, Apulaistuottaja: Katja Peltohaka, Tuotantokoordinaattori: Annastiina Paavola, Taustatoimittaja: Jasmina Kauta, Research ja ensimmäinen 360-testikuvaus: Airi Saastamoinen Verkkotoimittajat: Henna-Leena Kallio, Jenni Stammeier, Testin asiantuntija: Mika Rautanen,
Käsikirjoituksen ja tarinan kuljetuksen työstöön osallistunut työryhmä: Airi Saastamoinen, Tomi Paijo, Teemu Tanskanen, Heidi Grönroos, Katja Peltohaka, J-P Heiskanen, Seija Aunila.

Näyttelijät:

Gustav: Riku Kemppinen, Ylilääkäri: Jukka Lindfors, Ylihoitajatar: Leena Vanhamäki, Lobotomialääkäri: Simo Sipola, Lobotomiahoitaja: Anita Grönlund, Insuliinipotilas: Marko Pulkkinen, Lobotomiapotilas: Jukka-Pekka Heiskanen, Naispotilaat: Raili Löyttyniemi, Sari Veikkolainen, Kirsi Karpo, Vannahoitaja: Joni Nieminen, Vannapotilaat: Heidi Grönroos, Zoe Burtsow, Kirkkoherra: Johan Sundström, Kirkkokansa: Jenni Hynninen, Sandra Saulo, Miia Lahti, Jouni Frilander, Lauri Mäenpää, Ritva Huolman-Pitkänen, Kirsi Kukkurainen, Liisa Kähkönen, Leila Svanberg, Harto Hänninen, Jani Saikko, Pia Virtanen, Laura Karvinen, Katja Hilska-Keinänen, Ninna Porri, Linnea Lautiola, Hannamari Viitanen, Hannele Kurkela, Kiitos: Mathias Heinänen, Antti Kervinen, Sami Liljeblad, Marjo Salmi, Riikka Virtanen, Anne Vaihi

Keskustele