Hyppää pääsisältöön

Mitä tällä viikolla kuunnellaan? Viikon olennaisimmat biisit Gaselleilta, Robynilta ja Cardi B:ltä

Gasellit-bändi poseeraa kameralle
Gasellit-bändi poseeraa kameralle Kuva: Juuli Aschan, YleX Gasellit,YleX,Hätä-Miikka

Perjantaisen biisiähkyn ehkäisemiseksi tiivistimme viikon tärkeimmät uutuudet kuuden kappaleen paketiksi.

Gasellit – Sitten kun (feat. Paperi T)

Sitten kun on Gasellien uuden Jano-albumin avausraita, joka kietoutuu kiireisen nykyelämän tavanomaiseen ja myrkylliseen mantraan.

Kappaleella Hätä-Miikka, Thube Hefner, Päkä ja vierailijana oleva Paperi T toistavat tuttua itsepetosta siitä, millaista elämä on sitten, kun on aikaa, kun on tarpeeksi tyytyväinen itseensä ja kun on valmis liikkumaan eteenpäin.

Mutta sopivaa hetkeä tapaamiselle ei ehkä koskaan tule tai täydellisyyden tavoittelua ei saa koskaan päätökseen. Mitä jos “on kiire, mutta sitten, kun on aikaa” olisikin “on kiire, mutta sittenkin on aikaa”?

Gasellien teksteissä on aina kipuiltu aikuistumisen kanssa, ja se on ilahduttavasti yhdistelty bändin poikamaiseen ulosantiin. Se on resepti, joka yhtyeellä on toiminut ja toimii edelleen.

Robyn – Ever Again

Kahdeksan vuotta sitä saatiin odottaa, mutta nyt skandinaavisen sydänsurupopin kuningatar Robyn on taas täällä!

Uutuusalbumi Honey ottaa selvästi välimatkaa vuoden 2010 Body Talk -albumin kylmänviileään elektropoppiin, ja etenkin levyn päättävän Ever Againin kasarivaikutteet lämmittävät marraskuuhun kääntyvän syksyn synkkyydessä. Ja onhan kappaleen sanomakin aika lämmin: Robyn vakuuttaa, ettei aio särkeä sydäntään enää koskaan, sillä tästä lähin hän aikoo laulaa vain rakkauslauluja.

Aikoo hän tulevaisuudessa laulaa sitten sydänsuruista, pakahduttavasta rakkaudesta tai jostain ihan muusta, toivottavasti Honey-albumin ja seuraavan Robyn-julkaisun väli ei veny kahdeksaan vuoteen.

Cardi B – Money

Keväällä julkaistusta Invasion of Privacysta on vierähtänyt vasta reilu puolta vuotta, kun Cardi B on täällä jälleen tuoreen Money-singlensä kera.

Kappale on suoraviivainen bängeri, joka muutaman itseään toistavan bassolinjan ja pianosoinnun varaan. Tyylillisesti kappale on askel lähemmäs debyyttisingle Bodak Yellowia ja newyorkilaista boom bap -soundia.

Moneylla räppäri käsittelee nopeasti räjähtänyttä suosiotaan sekä tuoreita kokemuksiaan äitiydestä. Samalla hän työntää jauhoja suuhun kriitikoilleen, jotka ovat närkästyneet hänen julkaisemistaan popimmista kappaleista: “I heard that Cardi went pop, Yeah, I did go pop (Pop), That's me bustin' they bubble“.

Sanni – Dracula

Sanni intoutui Halloween-tunnelmiin. Yllätyksenä hän julkaisi Dracula-nimisen kappaleen ja tiedotti tähdittävänsä samannimistä lyhytelokuvaa, joka julkaistaan 3. marraskuuta.

On virkistävää kuulla Sannin kappaleella muutakin miljöötä kuin arkikuvausta kauniin kodin sohvalta, kun jääkaapissa on olutta ja paidalla popkornia. Nyt ollaan sentään Draculan kartanossa jossain päin Transilvaniaa, mutta toisaalta sielläkin olisi “kiva tempparit kattoo kimpassa”.

Jurekin tuottamassa biisissä on teeman mukainen hyytävä tunnelma, kuin taustalla kaikuvat ujellukset tuovat kappaleeseen kauhuelokuvan maailman. Sannin ääntä käytetään instrumenttimaisena osana kappaletta, kun ääniefkteillä laulu muovataan paikoitellen epäinhimmilliseen ja aavemaiseen nuottiin.

Ellie Goulding x Diplo – Close to Me (feat. Swae Lee)

Love me like you don kaltaisen massiivisen rakkausballadin jälkeen voi olla vaikeaa enää ylittää itseään, ja ehkä siksi Ellie Goulding onkin ollut melko hiljaa musiikkirintamalla viime vuodet. Tällä viikolla julkaistu Close to me on laulajan ensimmäinen virallinen sinkku sitten vuoden 2016, jolloin Gouldingia kuultiin Bridget Jones’s baby -elokuvan soundtrackilla.

Yhdessä Diplon kanssa tehty Close to me ei valitettavasti ole kappale, jollaista brittiläisen elektropopin kärkinimiin lukeutuvalta Gouldingilta parin vuoden tauon jälkeen olisi toivonut.

Kappale ei varsinaisesti ole huono, mutta ei se myöskään erotu nykyisestä urbaanin popin massasta edukseen millään tavalla – ei, vaikka siihen on ilmeisesti “nuorisopisteet” mielessä otettu mukaan vierailijaksi myös esimerkiksi Post Malonen ja jo edesmenneen XXXTentacionin uutuuskappaleilla kuultava Swae Lee.

Nao – If You Ever (feat. 6LACK)

Brittiläinen soulia ja r’n’b:tä yhdistelevän Naon ja kesällä Flow Festivalilla vierailleen tuottaja Mura Masan yhteistyö selvästi toimii: elokuussa Mura Masa julkaisi Complicated-nimisen sinkun, jonka lauluosuuksista Nao vastaa. Nao puolestaan nappasi Mura Masan tuottamaan ja kirjoittamaan kanssaan tällä viikolla julkaistun kakkosalbuminsa Saturnin viimeisimmän sinkun If you ever.

If you ever on tyylikäs ja moderni r’n’b-kappale, jonka räppifeatista vastaa atlantalaisräppäri 6lack. Biisin tuotanto on takuuvarmaa Mura Masaa, ja Naon omaleimainen, jopa lapsenomainen ääni soi sulavasti yhteen 6lackin samettisten räppien kanssa. Nao on suurelle yleisölle toistaiseksi vielä tuntemattomampi nimi, mutta varsin onnistunut kakkosalbumi Saturn tuo hänet toivottavasti myös laajempien fanikuntien tietoisuuteen.

Lisää uutta ja tuoretta musiikkia löydät Anne Lainnon ja Ida Karimaan perjantaisin päivitettävältä Uuden musiikin X -soittolistalta sekä YleX:n soittolistalta.