Hyppää pääsisältöön

Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

Muovikelmuun kyllästyneelle on kestävä vaihtoehto, joka on lisäksi helppo ja hauska tehdä itse, nimittäin mehiläisvahaliina.

Mehiläisvaha on mielenkiintoinen raaka-aine ruoka-asioissa. Monet luulevat, että mehiläiset hakevat vahan jostakin luonnossa, mutta itse asiassa ne tuottavat ne vatsansa vaharauhasissa.

Vaha tulee ulos pieninä valkoisina suomuina, jotka mehiläiset työstävät suussaan pehmeiksi. Silloin ne joutuvat kosketuksiin siitepölyn kanssa, joka antaa vahalle keltaisen värin.

Mehiläiset käyttävät vahaa rakentaakseen vahakakkuja, joissa ne säilyttävät hunajaa, siitepölyä ja kaikkia toukkiaan. Vaha on siis alun perin tarkoitettu ruoan säilömiseen.

Mehiläisvahaa käytetään elintarviketeollisuudessa sakeuttamisaineena ja hedelmien ja suklaan pintakäsittelyyn ja sen nimi on silloin E901.

Alexandra de Paoli mehiläisvahapala kädessä
Alexandra de Paoli mehiläisvahapala kädessä Kuva: Yle/Esa Saari Strömsö,Alexandra De Paoli,Mehiläisvaha

Mehiläisvaha pitää ruoan tuoreena

Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalla ja josta tulee täysin vesitiivis.

Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

Mehiläisvaha on bakteereja tappavaa ja siten liina auttaa pitämään ruoan tuoreena pidempään.

Liina puhdistetaan haalealla vedellä, jossa on hiukan astianpesuainetta. On tärkeää, ettei käytä liian kuumaa vettä, ettei mehiläisvaha sula. Liinaa ei voi laittaa tiskikoneeseen.

Mehiäisvahaliinaa voi käyttää yhä uudelleen monia vuosia.

Tarvitset mehiläisvahaa ja puuvillakangasta:

Pala siistiä puuvillakangasta. Kangas saa olla tiiviskuteista, mutta ei liian paksua, sillä silloin liinasta tulee kömpelö käyttää. Lakanakangas tai jokin ohuempi kangas toimii parhaiten.

Muista, että puuvillaa käsitellään suurilla määrillä erilaisia kemikaaleja valmistusprosessin aikana, joten valitse luomukangas tai vanha, pesussa kulunut kangas.

Mehiläisvahaa, jossa ei ole torjunta-aineita ja lääkeaineita, mielellään luomua. Kysy paikalliselta mehiläistarhurilta (paikallisten mehiläistarhureiden osoitelistoja löytyy netistä). Älä käytä askarteluliikkeestä ostettua mehiläisvahaa, se on liian huonolaatuista.

Näin teet vahakangasliinan:

  1. Laita voipaperi kuumuutta kestävälle pinnalle, esimerkiksi puiselle leikkuulaudalle.
  2. Levitä kangas voipaperin päälle.
  3. Silitä kangas, niin että siitä tulee sileä ja hieno.
  4. Raasta mehiläisvaha pieniksi paloiksi ja sijoita palat tasaisin välein kankaalle. Mehiläisvahaa kuluu vähemmän kuin uskoisi.
  5. Peitä toisella voipaperilla ja silitä varovasti silitysraudalla. Vaha sulaa 62-65 asteen lämmössä, joten riittää, kun silitysrauta on keskilämmöllä. Kun vaha on sulanut, näkee selvästi, jos joistakin kohdista puuttuu vaha.
  6. Lisää vahaa ja silitä uudelleen. Tämän vaiheen voi joutua toistamaan muutaman kerran, ennen kuin liina on kokonaan kyllästetty vahalla.
  7. Jos vahaa on liikaa, niin että voipaperi on ihan tahmea, liinan voi peittää palalla talouspaperia ja silittää uudelleen, niin paperi imee ylimääräisen vahan.
  8. Kun olet valmis, voit pyyhkiä kuuman silitysraudan palalla talouspaperia. Paperi imee itseensä vahan, joka on tarttunut rautaan.
  9. Nyt liina on valmis käytettäväksi!

Vinkki!

Ompele pieni pussi ja kyllästä se mehiläisvahalla, niin saat turvallisen pussin hedelmille ja muulle tahmealle, jonka et halua valuvan kassiin.

Taittele mehiläisvahakankaasta origami-tekniikalla hieno leipäkori.

Tee useampia erikokoisia ja -muotoisia liinoja kulhoja, lasagnevuokia ja muita astioita varten, jotka peität usein muovikelmulla.

Kokeile lasten ruokalapun kyllästämistä mehiläisvahalla tai tee suuri vahakangas ja käytä sitä alustana vaipanvaihdossa.

Kun liina alkaa rypistyä ja näyttää rumalta, sitä voi elvyttää laittamalla sen leivinpaperin päällä uuniin 70 asteeseen muutamaksi minuutiksi. Silloin mehiläisvaha sulaa ja liinasta tulee taas sileä ja hieno.

Mehiläisvahaliinoja voi valmistaa myös 100-asteisessa uunissa. Ylimääräisen vahan saat parhaiten pois uunipelliltä talouspaperilla pyyhkimällä, kun pelti on vielä lämmin.