Hullujen hautausmaa on virtuaalinen, huima sukellus sadan vuoden takaiseen mielisairaalamaailmaan ja hoitomenetelmien historiaan. Se on Ylen ensimmäinen käsikirjoitettu, arkistoaineistoon perustuva 360- ja 3D-tekniikalla tehty virtuaalielokuva.
VR-lasien avulla katsoja pääsee uppoutumaan täysin moniaistisen teokseen. Katsoja/kokija on sairaalassa itse ja elokuvan tapahtumat ympäröivät hänet. Elokuvassa katsoja tutustuu 1900-luvun alun uusimpiin hourujenhoitomenetelmiin kuten lobotomiaan, sähköshokkiin ja kestonarkoosiin.
Tarina on rakennettu Pitkäniemen sairaalan historiikin, potilasarkistojen sekä Ilkka Taipaleen ja Eero Elomaan toimittaman Psykiatrian hoitomuodot 1900-luvulla -kirjan pohjalta.
“Hullujen hautausmaassa kaikki – roolisuoritukset, lavastus, maskeeraus, kuvaus, tilaääni ja leikkaus on tehty uusin tavoin katsojan ja immersiivisen tarinankerronnan ehdoilla”, kertoo ohjauksesta ja VR-toteutuksesta vastaava Tomi Paijo.
Elokuvassa on yhdistetty draamakuvausta ja peliteknologiaa. Sen maailmassa on yhdistetty oikeaa rekvisiittaa ja 3D-mallinnoksia. Näyttelijät on kuvattu stereoskooppisesti ja autenttisen sairaalamiljöön rakentamisessa on käytetty Unreal Engine -pelimoottoria.
“Elokuva on tehty Ylessä kokeiluna ja esimerkiksi mukana oli myös talkoohengessä näyttelemään lähteneitä yleläisiä. Silti lyhyenkin VR-elokuvan materiaalin ja työn määrä on valtava”, Paijo kertoo.
Hullujen hautausmaan ensiesitykset koettiin LIFT Helsinki -tapahtumassa Kaapelitehtaallla lokakuun puolivälissä.
Yle on aiemmin tehnyt lyhyempiä VR-kokeiluja uutis-, kulttuuri- ja historia-aiheista. Esimerkiksi KulttuuriCocktailin 360-videosarja Luovat huoneet vie vierailuille taiteilijoiden työhuoneisiin