Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset viihtyvät rikostarinoiden ja katselumuistojen äärellä – Ylen Elävä arkisto vaalii suomalaista audiovisuaalista perintöä

Maailman audiovisuaalisen perinnön päivää vietetään 27.10. Lue, miten Elävä arkisto valitsee ikkunansa, joiden kautta voi kurkistaa elämään aiemmilla vuosikymmenillä.

Ylen Elävä arkisto sisältää suomalaista kulttuuriperintöä kuvina, videoina ja ääninä. Vastaava tuottaja Elina Yli-Ojanperä kertoo, mitä suomalaiset Elävästä arkistosta haluavat katsoa.

Millaista audiovisuaalista perintöä Elävä arkisto tarjoaa?

Elävä arkisto on verkkopalvelu, johon julkaistaan katsottavaa ja kuunneltavaa Ylen arkistoista. Elävästä arkistosta löytyy kokonaisia ohjelmia tai otteita niistä. Artikkeleissa tarkastellaan erilaisia teemoja ja sitä, millaisina ilmiöt ovat näyttäytyneet aiempina vuosikymmeninä. Esimerkiksi tuoreessa artikkelissa on selvitetty, miten istumisesta tuli tupakointiin verrattava pahe.

Elävä arkisto siis näyttää ihmisille, miten aika on muuttunut. Toisaalta arkistomateriaaleista selviää, mikä on säilynyt muuttumattomana. Elävän arkiston sisällöt eivät ole objektiivista historiankirjoitusta, vaan valintoja siitä, millaisista aiheista ohjelmia on tehty ja toisaalta siitä, mistä ohjelmia on jätetty tekemättä.

Iso osa ohjelmista on tarjolla myös Yle Areenassa. Elävän arkiston ohjelmilla on lisäksi viikoittainen ohjelmapaikka Yle Teema & Fem -kanavalla.

Millä perusteella sisältöjä valitaan?

Kuuntelemme Elävässä arkistossa toiveita ja haistelemme tämän ajan tuulia. Valikoimme julkaistavia ohjelmia ja näytteitä sekä ohjelma edellä että aihelähtöisesti. Ohjelmat ovat aikansa suosikkeja, paljon toivottuja, oivallisia aikansa kuvia tai harvinaisia löytöjä.

Aihe edellä voimme puolestaan koota yhteen ohjelmanäytteitä ilmiöistä, havainnoista ja tarttua ajankohtaisiin aiheisiin muutoksen kautta.

Millä kielillä audiovisuaalista perintöä on saatavissa?

Ylen ruotsinkielisiä ohjelma-arkistoja avataan Yle Arkivetissa. Lisäksi audiovisuaalista perintöä tehdään näkyväksi ja kuuluvaksi Ealli arkkiiva -sivuilla kolmella saamen kielellä (koltansaame, inarinsaame ja pohjoissaame). Se on tosi tärkeää työtä saamelaisten kulttuurihistorian kannalta.

Elävällä arkistolla on kätköissään myös piilotettu helmi: nettiradio, joka toimii ympäri vuorokauden. Millaista ohjelmaa siellä tarjotaan?

Nettiradio tarjoaa kuunneltavaa puheohjelmien ystäville. Siellä on henkilökuvia, reportaaseja, historiaohjelmia ja urheilua. Käytännössä se on kokoelma vanhoista radio-ohjelmista. Ohjelmia on koottu myös esimerkiksi teemapäivien ympärille.

Miten Elävään arkistoon voi toivoa sisältöjä?

Elävään arkistoon voi lähettää sähköpostia (elavaarkisto@yle.fi). Toiveita otetaan vastaan myös sosiaalisen median kautta. Elävä arkisto on Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Kerro vinkkejä sisällöistä, joiden parissa ihmiset ovat erityisesti viihtyneet?

Tällä viikolla uutisoitiin 1960-luvulla syntyneiden nousseen Suomen suurimmaksi ikäluokaksi. 60-lukulaisten katselu- ja kuuntelumuistot nousivat yhdeksi Elävän arkiston suosituimmista sisällöistä tällä viikolla.

Onnellinen mies -elokuva (1979) nousi jälleen katsotuimpien joukkoon Arto Paasilinnan elämäntyönä. Paasilinna menehtyi viime viikolla. Elokuva on osa toivottujen arkistodraamojen julkaisuja.

Rikostarinoita Suomesta -sarjan jaksoja on julkaistu yleisön toiveesta lisää. Suomessa on paljon nettidekkareita, jotka ratkovat verkossa selvittämättömiä rikoksia ja puivat vanhoja todisteita mm. näitä ohjelmia katsoen.

Suomi siirtyi kesäaikaan -artikkeli kiinnostaa ajankohtaisuutensa vuoksi. Tänä viikonloppuna Suomi saattaa palata viimeistä kertaa talviaikaan eli nykyiseen normaaliaikaan. Ensi vuonna näemme, kumpi aika muodostuu Suomen uudeksi pysyväksi normaaliksi.

Poplyriikka-testissä tulokset itsessään ovat oivaltavaa viihdettä ja testin yhteydestä pääsee kuuntelemaan myös suosikkibiisejä.