Hyppää pääsisältöön

Kamera mukana salaisissa työmarkkinaneuvotteluissa - "Lopulta kyse on aina ihmisistä"

PAMin puheenjohtaja Ann Selin mietiskelevän näköisenä
PAMin puheenjohtaja Ann Selin PAMin puheenjohtaja Ann Selin mietiskelevän näköisenä Kuva: Yle Ann Selin,Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu

Julkinen kuva työmarkkinaneuvotteluista on yksipuolinen: kuvassa näkyvät neuvottelijoiden väsymyksestä verestävät silmät ja käsittämätöntä työmarkkinaslangia suoltavat suut. Neuvottelut eivät tunnu etenevän, työtä tekevä kansa turhautuu. Pitääkö kukaan lopulta pienen ihmisen puolta? Mitä tapahtuu neuvotteluhuoneessa suljettujen ovien takana? -Halusin viedä kamerat neuvotteluhuoneeseen ja kuvata sitä, mitä emme tavallisesti pääse näkemään, kertoo dokumentin ohjaaja Simo Sipola.

Sipolan tavoite ei aivan onnistunut. Työnantajapuoli eli Kaupan liitto veti pitkän harkinnan jälkeen oven kiinni eikä päästänyt neuvotteluhuoneeseen kuvaamaan.

Puoli vuotta PAMin kanssa

Sen sijaan työntekijäpuoli, Palvelualojen ammattiliitto PAM suostui siihen, että heidän valmistautumistaan työehtosopimusneuvotteluihin kuvataan. Puolen vuoden ajan Sipola kuvausryhmineen oli tiiviisti mukana taltioimassa neuvotteluihin valmistautumista. Sipolan dokumenttielokuva Viimeinen taistelu näyttää sellaisen palan suomalaista työmarkkinapolitiikan arkea, jota ei ole aiemmin tallennettu.

Kamera oli mukana pitkissä palavereissa ennen ja jälkeen neuvottelutapaamisten. Se seurasi tiiviisti nimenomaan PAMin puheenjohtajaa Ann Seliniä koko raskaan rupeaman ajan.

- Ajan kuluessa välillemme syntyi luottamus, kertoo puheenjohtaja Selin Ylellä järjestetyssä ennakkokatselussa.

- Välillä kameraryhmän läsnäolon unohti kokonaan, hän muistelee.

- Kokemus oli hieno, Sipola toteaa. Kokonaan uusi maailma avautui, kun pääsin kulissien takana seuraamaan työmarkkinaneuvotteluihin valmistautumista.

Kyse aina ihmisistä

Palavereissa ei päällisin puolin tapahdu juuri mitään. Ihmiset puhuvat, kuuntelevat ja välillä väittelevät kiivaasti. Välillä pidetään taukoja, käydään tupakalla ja pissalla. Ja sitten taas jatketaan.

Mutta se on vain pintaa. Kyse on lopulta ihmisistä. Neuvottelijat vääntävät kättä asioista, jotka vaikuttavat satojen tuhansien ihmisten arkeen.

- Neuvottelijana minulla on valtava vastuu, olen luottamustehtävässä. Tämä ei ole minulle vain leipätyö, vaan tässä on aina sydän mukana, Selin toteaa.

Neuvottelut eivät ole pelkkää näytelmää vaan totisinta totta. Se on intohimoa ja suuria tunteita. Turhautumista ja väsymystä, mutta lisäksi ne ovat älyllistä jumppaa ja peliä:

- Jos teemme näin, niin vastapuoli reagoi siihen noin. Mikä on seuraava siirtomme?

- Opin arvostamaan PAMin neuvottelijoita ja valmistelijoita, toteaa Sipola puolen vuoden seurantarupeaman jälkeen. Valmistelijat suhtautuvat työhönsä vakavasti ja intohimoisesti.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin hymyilee suoraan kameralle
PAMin puheenjohtaja Ann Selin PAMin puheenjohtaja Ann Selin hymyilee suoraan kameralle Kuva: Hannu Kettunen / Yle Ann Selin,Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu

Hyviä ja huonoja hetkiä

Dokumenttielokuva näyttää PAMin puheenjohtaja Ann Selinin hyvät ja huonot hetket. Selin ei pidättele eikä jarruttele, vaan elää joka solullaan neuvotteluissa. Ja niin tekevät myös hänen lähipiiriinsä kuuluvat pamilaiset.

- PAM on minulle kuin oma lapsi. Olen PAMin ensimmäinen vaaleilla valittu puheenjohtaja, ja olen tehnyt tätä työtä kohta 16 vuotta, Selin toteaa mietteliäänä.

Ann Selin on jättämässä PAMin kesällä 2019. Vaikka vaativasta tehtävästä pois jääminen on ajatuksena helpottava, tuntee Selin jo nyt haikeutta.

- En kuitenkaan aio jäädä eläkkeelle. Voisi olla kiinnostavaa tehdä muutama vuosi jotain aivan muuta, sanoo Selin hymyillen.

Jälleen uusi taistelu

Selinin viimeiseksi arveltu, vuonna 2017 alkanut työmarkkinataistelu, josta Sipolan dokumentti kertoo, ei kuitenkaan jäänyt hänen viimeisekseen.

Viime tiistaina PAM ilmoitti liittyvänsä muiden ammattiliittojen rintamaan. Liitot ovat aiemmin ilmoittaneet hallituksen vastaisista uusista työtaistelutoimista. Tulevien viikkojen aikana noin 50 000 PAMin jäsentä liittyy lakkorintamaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua