Hyppää pääsisältöön

Mielen diagnoosi – bugi vai ominaisuus? Jenny+ haluaa lopettaa mielen oireiden piilottelun

Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas ajavat polkupyörillä
Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas ajavat polkupyörillä Jenny Lehtinen,Jenny+

Jenny Lehtinen ei mahdu normaalin lokeroon, eikä sinne pyrikään – enää. Käytöksellään Jenny häiritsee ihmisten käsitystä normaalista, ja siitä hän on joutunut maksamaan kovan hinnan.

Eikö masentuneen kannattaisi reipastua, ottaa itseään niskasta kiinni? ADHD-oireisen rauhoittua, lopettaa häslääminen? Syömishäiriöisen syödä vähemmän ja liikkua enemmän? Vääränlaisen muuttua oikeanlaiseksi?

Kuten niin moni muukin neuroepätyypillinen, toimittaja Jenny Lehtinen on koko elämänsä kuullut olevansa huono ja vääränlainen. Kelpaavansa vasta sitten, jos muuttuu samanlaiseksi kuin muut.

Mielenterveyden häiriöt koskettavat meitä kaikkia.

Joka toinen suomalainen kohtaa elämänsä aikana jonkun mielenterveyden tai käyttäytymisen häiriön: sairastuu masennukseen, ahdistushäiriöön tai syömishäiriöön. Saa diagnoosin, kuten esimerkiksi ADHD tai autismikirjon häiriö – tai elää oireidensa kanssa koskaan saamatta niille nimeä.

Erilaiset mielenterveyden häiriöt koskettavat meitä kaikkia, joko oman tai läheisen kokemuksen kautta.

Tapasi olla, ajatella ja käyttäytyä on väärä.

Jenny sai aikuisena ADHD-diagnoosin ja sen myötä nimen ominaisuudelle, jonka kanssa hän on elänyt aina. Diagnoosin myötä alkoi purkautua myös masennuksen ja syömishäiriöiden umpisolmu, jonka taustalla on aina ollut ADHD ja erilaisuus.

Ympäristön viesti hänelle on ollut selkeä: tapasi olla, ajatella ja käyttäytyä on väärä.

– Kaikesta tästä huolimatta rakastan aivojani, rakastan sitä miten ne toimivat, millainen minä olen. Vaikka monesti tuntuu, ettei pitäisi, ettei tällaista olemista saa rakastaa.

Rakastan aivojani, rakastan sitä miten ne toimivat.

Enää ADHD ei ole Jennylle bugi vaan ominaisuus, joka venyttää aamutoimia ja vaatii keskittymiskikkoja palavereissa, mutta antaa myös rohkeutta, aloitekykyä ja muita supervoimia.

– Eläminen näiden asioiden kanssa olisi kuitenkin merkittävästi helpompaa, jos niitä ei joutuisi häpeämään ja piilottelemaan. Jos ei joutuisi pelkäämään hylätyksi tulemista ja epäonnistuneeksi leimaamista.

Jenny+-ohjelma on isojen kysymysten äärellä: Mitä tapahtuisi työelämässä, jos erilaisuus olisikin voimavara, ei uhka? Voisiko mielen oireiden salailun jo lopettaa, niihin liitetyn stigman poistaa? Saako Jenny ihmiset mukaan Mind Pride -marssille, kaikenlaisten mielten puolesta?

Jenny Lehtisen brunssipöytään istuvat diagnoosejaan piilottelematon sielunsisko Saara Sarvas, kirjailija, kuvataiteilija ja niskuroiva mielenterveyspotilas Katariina Souri sekä masennuksensa satojen tuhansien seuraajiensa kanssa jakanut tubettaja Mansikkka eli Maiju Voutilainen. Mukana jaksossa ovat myös aivotutkija Minna Huotilainen ja psykoterapeutti, tietokirjailija Katja Myllyviita.

Mitä siitäkin tulisi, jos jokainen saisi olla sellainen kuin on?

Onko käsitys normaalista jo liian kapea? Katso Jenny+: Diagnoosi on uusi normaali

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram