Hyppää pääsisältöön

Viikon 44 vinkit: Judi Dench sukeltaa puiden maailmaan, Sekasin ja Jenny+ -sarjojen uudet kaudet alkavat!

Vuoden ajan kuvatussa brittidokumentissa näyttelijä Judi Dench elää puiden neljä vuodenaikaa alkaen talvesta ja päättyen syksyyn.
Judi Dench ja puiden neljä vuodenaikaa. Vuoden ajan kuvatussa brittidokumentissa näyttelijä Judi Dench elää puiden neljä vuodenaikaa alkaen talvesta ja päättyen syksyyn. Yle TV1,Judi Dench,Judi Dench ja puiden neljä vuodenaikaa

Lokakuu vaihtuu marraskuuksi värikkäissä merkeissä!

Maanantaina starttaa Kultaisella Venlalla palkitun Jenny+-sarjan kolmas ja viimeinen tuotantokausi, jossa sukelletaan yhä syvemmälle pään sisällä. Odotettavissa on naurua ja kyyneliä, mielenkiintoisia brunssivieraita sekä tiukkaa asiaa. Ensimmäisessä jaksossa kysytään, onko adhd bugi vai ominaisuus.

Parhaan lasten- ja nuortensarjan Kultaisella Venlalla vuonna 2017 palkittu Sekasin saa odotettu jatkoa. Rakastettu nelikko – Papillon, Lumikki, Satakieli ja Hyde – on jättänyt psykiatrisen sairaalan suljetun osaston taakseen ja edessä on loistava tulevaisuus. Vai onko sittenkään?

Teemalauantain puolestaan valtaa ikisuosikki Sting. Pyhäinpäivän illassa 3.11. nähdään uusi henkilökuva Sting, vapaa mies, viime vuonna taltioitu Pariisin-konsertti sekä David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

Lisäksi rakastetusta brittinäyttelijästä Judi Denchistä nähdään uudenlainen puoli: Dench on elänyt elämänsä lähellä Iso-Britannian vanhimpia metsiä ja oppinut arvostamaan puita jo lapsesta lähtien. Dokumentissa Judi Dench ja puiden neljä vuodenaikaa jututtaa puututkijoita ja vakuuttuu yhä enemmän puiden välttämättömyydestä koko maailman hyvinvoinnille.

Katso viikon tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 29.10.

Telinevoimistelun MM

Yle TV2 klo 14.55
Telinevoimistelun MM-kilpailut Dohasta Qatarista alkavat! Heti alkuun päästään seuraamaan huimaa ja näyttävää miesten joukkuekilpailua. Yle näyttää kisat 29.10.-3.11. Kakkosella ja Areenassa. Yle Areena 31 päivää

Lindan kaipuu 1/2

Yle Fem klo 19.00
Linda Raitiolla oli syntyessään alkoholimyrkytys, aivoverenvuoto ja sikiön alkoholioireyhtymä eli FAS. Lindan äiti oli alkoholisti, ja siksi Linda pakkohuostaanotettiin heti synnyttyään. Äiti ja tytär eivät ole sen jälkeen tavanneet, vaan Linda on kasvanut sijaiskodissa Paraisilla kolmen muun huostaanotetun tytön kanssa.Toimittaja: Kati Grönholm. Yle Areena 1 vuosi

Lindan kaipuu -dokumentti on osa "Neljä kasvattityttöä" -kokonaisuutta. Ruotsinkielisestä yle.fi:stä ja Arenanista löytyy kaikkien neljän tytön ja sijaisvanhempienkin tarina. Kokonaisuuteen kuuluu myös toinen Yle Femillä 5.11. esitettävä dokumentti.

Kolme lasta istuvat sylikkäin ja katsovat kameraan.
Lindan kaipuu. Kolme lasta istuvat sylikkäin ja katsovat kameraan. Kuva: Yle / Kati Grönholm dokumenttiohjelmat,Lindan kaipuu

Jenny + - 3. ja viimeinen tuotantokausi alkaa

Yle TV2 klo 21.25 ja Yle Areena
Kolmas, uljain ja viimeinen kausi porautuu syvälle pään sisäisiin asioihin! Nyt mennään entistä syvemmälle mielen sopukoihin ja puhutaan vaikeista aiheista kuten mielenterveysongelmat, normaalin kapeat rajat, diagnoosien kanssa eläminen, lapsettomuus tai ongelmallinen ruokasuhde.

Sielunsiskot Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas hyppäävät tunteiden vuoristoradalle - luvassa on äkkijyrkkien mutkien lisäksi huimaa laskua ja hidasta nousua. Pidä hatusta kiinni ja nauti matkasta! Kauden aiheet koskettavat meitä kaikkia joko suoraan tai välillisesti. Ystävien kesken nostetaan esiin epäkohtia, kyseenalaistetaan vallitsevia olosuhteita ja voimaannutaan yhdessä. Jokaisessa jaksossa kuullaan asiantuntijoiden lisäksi koskettavia kohtaamisia, herkistymisen hetkiä ja samalla tikahduttavaa naurua.

Ensimmäisen jakson aiheena adhd. Onko se bugi vai ominaisuus? Kun joka toinen meistä voisi saada mielelleen diagnoosin, onko käsitys normaalista jo liian kapea? Jenny Lehtisen ja Saara Sarvaksen brunssilla Mansikkka ja Katariina Souri. Yle Areena toistaiseksi

Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas ajavat polkupyörillä
Jenny+ - viimeinen tuotantokausi alkaa! Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas ajavat polkupyörillä Jenny Lehtinen,Jenny+

Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu

Yle TV1 klo 21.30 ja Yle Areena Dokkarimaanantai
PAM:in puheenjohtaja Ann Selin kohtasi elämänsä haasteen syksyllä 2017. Juuri syöpähoidoista toipuneella ay-johtajalla oli edessä pitkä ja raastava neuvottelukierros, joka uhkasi viedä voimat. Ohjaus: Simo Sipola. Yle Areena toistaiseksi

Lue lisää tästä

Dokumenttielokuva seuraa kulissien takana, kun PAM:in puheenjohtaja Ann Selin kohtaa elämänsä haasteen.
Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu. Dokumenttielokuva seuraa kulissien takana, kun PAM:in puheenjohtaja Ann Selin kohtaa elämänsä haasteen. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Viimeinen taistelu

TIISTAI 30.10.

Luuserisankarit - suomalaisen epäonnistumisen kaava

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 17.10
Suomalaiset ovat tuhoon tuomittuja, koska Elias Lönnrot käsikirjoitti kansakunnan ydintarinan Kalevalan, väärin. Näin sanoo käsikirjoittaja Emma Taulo, joka tutkii Luuserisankarit - suomalaisen epäonnistumisen kaava -sarjassa sitä, millaisia epäonnistumisen malleja me kannamme alitajunnassamme - ja mitä siitä on meille kansakuntana seurannut.

Ruokamakasiini 1/10 - uusi tuotantokausi alkaa

Yle Fem klo 17.25
(Madmagasinet, S2) Ruokamakasiini tutkii tanskalaisen ruokakulttuurin myyttejä. Ensimmäisessä jaksossa keskitytään kahviin. Onko kahvi oikeasti terveellistä? Miten se vaikuttaa fyysiseen suorituskykyyn ja yöuneen? Muissa jaksoissa paneudutaan mm. perunaan, kaaliin, valkosipuliin, superruokiin kuten chia-siemenet, goji-marjat ja kvinoa, olueen ja viiniin. Kaksi viimeistä jaksoa tutustuttaa meidät tanskalaiseen jouluruokaan. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 30 päivää

Mies ja nainen seisovat keittiössä, katsovat kameraan ja hymyilevät. Naisella on kädessä persiljaa.
Ruokamakasiini. Mies ja nainen seisovat keittiössä, katsovat kameraan ja hymyilevät. Naisella on kädessä persiljaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu ruokaohjelmat (televisio-ohjelmat),Ruokamakasiini

Judi Dench ja puiden neljä vuodenaikaa

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena 29.10.
(Judi Dench: My Passion for Trees) Legendaarinen brittinäyttelijä Dame Judi Dench on tehnyt näyttelijän töitä 60 vuotta ja rakastanut intohimoisesti puita vielä kauemmin. Dench on elänyt elämänsä lähellä Iso-Britannian vanhimpia metsiä ja oppinut arvostamaan puita jo lapsesta lähtien. Tässä dokumentissa Dench elää puiden neljä vuodenaikaa alkaen talvesta ja päättyen syksyyn. Hän jututtaa puututkijoita ja vakuuttuu yhä enemmän puiden välttämättömyydestä koko maailman hyvinvoinnille. Jos haluat tehdä päivän hyvän työn, istuta siis puu. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Vuoden ajan kuvatussa brittidokumentissa näyttelijä Judi Dench elää puiden neljä vuodenaikaa alkaen talvesta ja päättyen syksyyn.
Judi Dench ja puiden neljä vuodenaikaa. Vuoden ajan kuvatussa brittidokumentissa näyttelijä Judi Dench elää puiden neljä vuodenaikaa alkaen talvesta ja päättyen syksyyn. Yle TV1,Judi Dench,Judi Dench ja puiden neljä vuodenaikaa

Henry Miller - mielihalujen mestari (12)

Yle Teema klo 20.00
(Hensy Miller - Prophet of Desire) Henry Miller oli yksi modernin amerikkalaisen kirjallisuuden pahamaineisimmista hahmoista. Hänet muistetaan paitsi kaikkia seksuaalisia tabuja rikkovista teoksistaan, myös tapahtumarikkaasta ja kapinallisesta elämästään. Yle Areena 91 päivää

KESKIVIIKKONA 31.10.

Prisma: Koirien salainen elämä 1/3

Yle TV1 klo 19.00
(Secret Life of Dogs) Ihmisen paras ystävä on maailman monimuotoisin nisäkäslaji. Sarjassa tutustutaan koirien valtavaan kirjoon jakamalla ne kolmeen heimoon. Tapaamme muun muassa kilpahuskyja ja autisteja auttavan surffaajakoiran. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia. Yle Areena 14 päivää

Lue lisää tästä

BBC:n kolmiosainen dokumenttisarja selvittää koiran salattua elämää uskomattomien tarinoiden ja tieteellisten löytöjen avulla.
Prisma: Koirien salainen elämä. BBC:n kolmiosainen dokumenttisarja selvittää koiran salattua elämää uskomattomien tarinoiden ja tieteellisten löytöjen avulla. Yle TV1,Prisma: Koirien salainen elämä

Akuutti: Lapseni on down

Yle TV1 klo 20.00
Downin syndrooma on yleisin kehitysvamma. Positiivisesta elämänasenteestaan tunnetut Down-ihmiset elävät aikuisina useimmiten itsenäistä ja entistä terveempää elämää. Yle Areena toistaiseksi

Kino: Rouva Hyde

Yle Teema klo 22.05
(Madame Hyde, Ranska 2017) Serge Bozonin farssimaisia piirteitä sisältävä elokuva kaikkien halveksimasta ujosta ammattikoulun fysiikan opettajasta, joka sattuman kautta kokee hetkillisiä voimaannuttavia muodonmuutoksia. Pääosissa: Isabelle Huppert, Romain Duris, José Garcia. Yle Areena 31 päivää

Isabelle Huppert opettajana elokuvassa Rouva Hyde.
Kino: Rouva Hyde. Isabelle Huppert opettajana elokuvassa Rouva Hyde. Isabelle Huppert,Ranskalainen elokuva,Madame Hyde,Serge Bozon

TORSTAI 1.11.

Havaintoja ihmisestä

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 12.10
”Me olemme tottuneet ajattelemaan, että suru tapahtuu surevan pään sisällä. Toistamme, että suru on yksityisasia, mutta suru yhdistää meitä kaikkia. Synnymme kuolevaisiksi ja toisiimme kiintyviksi olennoiksi, joudumme suostumaan siihen, että meidän oma elämämme päättyy ja läheisten elämä päättyy.” Näin kertoo surusta väitöskirjan kirjoittanut Mari Pulkkinen. Mm. hän on haastateltavana Havaintoja ihmisestä -sarjan ohjelmassa, jossa marraskuun alussa käsitellään surua ja menetyksiä.Havaintoja ihmisestä on Yle Radio 1:n viikoittaissarja, jossa pureudutaan ihmisen käytökseen vaikuttaviin ilmiöihin sekä kokemusten että tutkimustiedon avulla. Toimittajana on Satu Kivelä.

Kino Klassikko: Seittien linna (12)

Yle Teema klo 21.05
(Kumonosu-jo, Japani 1957) Kunnianhimoinen ylimys yrittää vallankaappausta Akira Kurosawan ohjaamassa samuraiversiossa William Shakespearen näytelmästä Macbeth. Pääosissa Toshiro Mifune, Isuzu Yamada ja Takashi Shimura. Yle Areena 15 päivää. Uusinta

Toshiro Mifune elokuvassa Seittien linna
Kino Klassikko: Seittien linna. Toshiro Mifune elokuvassa Seittien linna Seittien linna,teeman elokuvat

Ulkolinja: Taistelu Valkoisessa talossa

Yle TV1 22.00 ja Yle Areena Dokkarimaanantai 29.10.
(Frontline: Trump's Showdown) Robert Muellerin tutkimukset presidentti Donald Trumpin ja hänen lähipiirinsä Venäjä-kytköksistä ovat saaneet presidentin raivoihinsa. Ne uhkaavat jo Trumpin asemaa ja voivat ajaa Yhdysvallat perustuslailliseen kriisiin. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Uunituore amerikkalaisdokumentti taustoittaa Donald Trumpin ja hänen lähipiirinsä Venäjän kytköksiin liittyviä tutkimuksia.
Ulkolinja: Taistelu Valkoisessa talossa. Uunituore amerikkalaisdokumentti taustoittaa Donald Trumpin ja hänen lähipiirinsä Venäjän kytköksiin liittyviä tutkimuksia. Yle TV1,Ulkolinja: Taistelu Valkoisessa talossa

PERJANTAI 2.11.

Sekasin2: Edessä loistava tulevaisuus? - toinen tuotantokausi alkaa

Yle Areena katalogina, 10 jaksoa ja Yle TV2 5.11. alkaen klo 22.00
Parhaan lasten- ja nuortensarjan Kultaisella Venlalla vuonna 2017 palkittu Sekasin saa odotettu jatkoa. Rakastettu nelikko – Papillon, Lumikki, Satakieli ja Hyde – on jättänyt psykiatrisen sairaalan suljetun osaston taakseen ja edessä on loistava tulevaisuus. Vai onko sittenkään? Nuoret joutuvat huomaamaan, ettei elämä vapaana ole välttämättä ihmisen parasta aikaa, varsinkaan jos ei ole rahaa, duunia tai kattoa pään päällä. Joskus pahimpia vihollisia ovat läheiset tai systeemi, toisinaan oma mieli.

Pääosissa ensimmäiseltä kaudelta tutut Anssi Niemi (Hyde), Elias Westerberg (Papillon), Anna Böhm (Lumikki) sekä Eveliina Hotti (Satakieli) ja uusina tähtinä Samuli Hokkanen (Sampo) ja Aino Ojala (Sonja). Veljesten vanhempien roolissa nähdään Tiina Lymi ja Reidar Palmgren. Draaman ovat käsikirjoittaneet Jussi-palkittu Teemu Nikki (Armomurhaaja) ja Jani Pösö. Sarjan on niin ikään ohjannut Nikki, ja sen tuottaa Ylelle It’s Alive Films.

Sekasin-sarjan ensimmäinen kausi oli menestys niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Sarjan jaksot keräsivät Yle Areenassa sekä Youtubessa miljoonia katseluita. Sekasin on viime keväänä myös esitetty Ruotsin ja Hollannin tv:ssä. Sarjan formaattiin perustuva ”Freaks” sai ensi-iltansa Saksassa huhtikuussa. Sekasin palkittiin lisäksi toukokuussa 2018 parhaan multimediaformaatin palkinnolla maineikkailla Prix Jeunesse -festivaaleilla Saksassa. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on katsottavissa Yle Areenassa.

Dok: Ydren jättiläiset

Yle Fem klo 18.30
(Dok: Händelser i Ydre) Uusi todellisuus alkaa astua vanhan rinnalle syrjäisessä ja lakkauttamisuhkaa vastaan kamppailevassa ruotsalaisessa Ydren pikkukunnassa. Seudun henkeäsalpaavan kaunis luonto ja myyttiset tarinat kietoutuvat dokumentissa yhteen surrealistisen ja unenomaisen tunnelman kanssa. Ohjaajat: Malla Grapengiesser, Per Bifrost, Alexander Rynéus. Yle Areena 91 päivää

Mies lähdössä moottoripyörän selkään. Nainen astumassa vihreäksi maalatun pienen talon ovesta sisään.
Dok: Ydren jättiläiset. Mies lähdössä moottoripyörän selkään. Nainen astumassa vihreäksi maalatun pienen talon ovesta sisään. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat

Kolme väriä: Valkoinen (12)

Yle Teema klo 21.10
(Trois couleurs: blanc, Ranska/Puola 1994) Väritrilogian toinen osa on musta komedia puolalaismiehestä, joka avioeron jälkeen palaa kotimaahansa ja yrittää voittaa takaisin vaimonsa rakkauden. Ohjaus: Krzysztof Kieslowski. Yle Areena 31 päivää

LAUANTAI 3.11.

Luontoretkellä 1/6 - uusi sarja alkaa

Yle Fem klo 8.50
Sarjassa tutustumme mielenkiintoisiin tieteellisiin aiheisiin. Mikä ohjaa eläimiä tekemään tiettyjä valintoja? Ensimmäisessä jaksossa tutustumme eläinten vaistoihin katsojavideoiden kautta, ja pääsemme seuraamaan sinirintojen soidinmenoa. Yle Areena 31 päivää

Nainen pitää kädessään linnunpoikasta
Luontoretkellä. Nainen pitää kädessään linnunpoikasta Kuva: NRK / Yle Kuvapalvelu Luonto-ohjelmat (tv),Luontoretkellä: Vaistot

Radioteatteri esittää: Viha on paha vieras

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 15.00
10-osainen jännityskuunnelmasarja vuodelta 2017. Eräänä kesäpäivänä poliisiasemalle saapuu nuorukainen hirttoköysi mukanaan. Se on viety hänen yksiöönsä salaa. Seuraavana päivänä samasta kerrostalosta löytyy hirtetty mies. Sarjan on Seppo Jokisen samannimisestä rikosromaanista dramatisoinut Jussi Niilekselä ja komisario Koskisen roolissa on Tommi Korpela. Sarjan ensilähetys oli v. 2017. Ohjaus: Juha Rosma. Äänisuunnittelu: Teuvo Lehtinen. Musiikki: Jukka Siikavire. Lähetykset Yle Radio 1:ssä lauantaisin 3.11.2018 - 5.1.2019 klo 15.00, uusinta tiistaina klo 17.30. + Areena.

Teemalauantai: Sting!

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Sting eli Gordon Sumner, 67 vuotta ja yli 40 vuotta musiikillista uraa Policesta The Last Ship -projektiin ja uusimpaan 57th & 9th -albumiin. Pyhäinpäivän illassa 3.11. nähdään uusi henkilökuva Sting, vapaa mies, viime vuonna taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

Sting, vapaa mies
(Sting: A Free Man, Ranska 2017) Lähikuva Stingistä, vapaasta miehestä joka on saavuttanut melkein kaiken mutta jolla on yhä levoton sydän. Ohjaus Julie Veille. Ensiesitys.

Sting Pariisissa
(Live at the Olympia Paris, 2017) Taltiointi Stingin Suomessakin käyneeltä 57th & 9th -maailmankiertueelta. Mukana uusia biisejä kuten I Can't Stop Thinking About You ja monien viime vuosina menehtyneiden artistien muistoksi tehty 50.000 sekä paljon Police-klassikkoja Message In A Bottlesta alkaen. Ensiesitys.

Dyyni (16)
(Dune, USA 1984) David Lynchin kiistelty tulkinta Frank Herbertin klassisesta scifi-romaanista. Avaruusmatkailulle välttämätöntä rohtoa löytyy vain yhdeltä aavikkoplaneetalta, niinpä sen hallinnasta syntyy valtataistelu paikallisen hallitsijasuvun ja galaktisen imperiumin välille. Pääosissa Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Richard Jordan, Brad Dourif, Sting ja Sean Young. Uusinta

Feyd-Rautha Harkonnen (Sting) elokuvassa Dyyni
Dyyni. Feyd-Rautha Harkonnen (Sting) elokuvassa Dyyni Teeman elokuvafestivaali,Dyyni,David Lynch,Sting,teeman elokuvafestivaali 2018

SUNNUNTAI 4.11.

Improvisoitu murhamysteeri

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 15.00
Improvisoitu kuunnelma valtaa radioaallot marraskuussa. Sunnuntai-iltapäivissä 4.11. alkaen klo 15 kuullaan improvisaatioryhmä VSOP:n "Improvisoitu murhamysteeri", neliosainen jatkuvajuoninen jännityskuunnelma. Kuka on rikostutkija, kuka on uhri? Mitään näistä ei tiedetä ennen lähetyksen alkua - ja murhaajakin paljastuu vasta sarjan viimeisessä osassa jopa murhaajalle itselleen! Ja marraskuun maanantai-illoissa on 5.11. alkaen klo 19 äänessä Stella Polaris, jonka improvisaatioissa saatetaan kuulla uudenlainen romanttinen komedia, rajoja rikkova musiikkinäytelmä tai työpaikkafarssi. Myös kuuntelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa molempien ryhmien esityksiin!

Dok: Usko

Yle Fem klo 22.00
(Tro/Faith, Tanska 2018) Yhteiskunta ja tekniikka ovat kehittyneet valtavasti kahdentuhannen vuoden aikana, mutta yksi asia kuitenkin pysyy: ihmisen usko jumaliin. Suuri osa maailman väestöstä uskoo johonkin korkeampaan voimaan. Onko uskonto tie hyvään elämään - vai ehkä keino paeta elämää? Tarvitsemmeko jumalia suojaksi kuolemanpelkoa vastaan tai selittämään sitä, mitä emme muuten ymmärrä? Ohjaaja: Jens Loftager. Yle Areena 91 päivää

Nainen makaa lattialla.
Dok: Usko. Nainen makaa lattialla. Kuva: Talib Rasmussen / Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,dok: usko

Lue myös - yle.fi:stä poimittua