Hyppää pääsisältöön

Koska viimeksi kuulit tunnin mittaisen biisin?

Piirros, jossa etana kuuntelee musiikkia
Kuva: Juba Tuomola Piirros, jossa etana kuuntelee musiikkia Avaruusromua,Juba Tuomola

Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö ei tarjoa ainoastaan yhtä tunnin mittaista esitystä, vaan kaksi! Puolituntisia on luvassa useampikin.

Pyhäinpäivän yönä Avaruusromun erikoislähetys tarjoaa yhtäjaksoisen viisituntisen matkan rauhallisen musiikin ja mietiskelevien ajatusten seurassa. Koska viimeksi kuulit tunnin mittaisen biisin?

A hit song is usually 3 to 5 minutes long.― www.vox.com

Onneksi meillä on edes yksi ohjelma, jossa ei soiteta kolmen minuutin hittejä! Avaruusromua on jo 28 vuoden ajan soittanut rohkeasti musiikkia, jossa tärkeintä ei ole lyhyt kesto, tarttuvat kertosäkeet tai helposti mieleen jäävät melodiat ja sanat.

Pitkässä ja hiljaisessa yössä on mahdollista kuulla vieläkin pitempiä esityksiä. Tarjolla on pari tunnin mittaista esitystä: Nemesis-yhtyeen Kontrasti ja Rihmaston Puusta pitkään. Lisäksi luvassa on yksi 40-minuuttinen raita ja kolme noin puolituntista esitystä.

Songs seem to be around three minutes.― www.wired.com
Jukka Mikkola
Toimittaja Jukka Mikkola Jukka Mikkola Kuva: Yle/Laura Pohjavirta avaruusromua

Pitkässä ja hiljaisessa yössä ei ole kiire

Kuka minä olen? Mitä minun pitäisi tehdä elämässä? Mikä on elämän tarkoitus? Näin kysyy Yuval Noah Harari kirjassaan 21 oppituntia maailman tilasta. Hän sanoo, että jokainen sukupolvi tarvitsee näihin kysymyksiin uuden vastauksen, koska se mitä me tiedämme ja mitä me emme tiedä muuttuu koko ajan.

On helppo tiedostaa kaikki pahat asiat, joita maailmassa tapahtuu, toteaa Hans Rosling kirjassaan Faktojen maailma. Vaikeampaa on tietää hyvistä asioista, hän sanoo, niistä miljardeista parannuksista, joista ei koskaan raportoida.

AVARUUSROMUN PITKÄ JA HILJAINEN YÖ 2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
LINNUISSA: Jänis kertoi minulle salaisuuden (Ensimmäinen)
ALIO DIE & SYLVI ALLI: Crepuscular Birds (Amidst the Circling Spires)
ALIO DIE & SYLVI ALLI: Numinous Veins (Amidst the Circling Spires)
SISILISKO: The Great Unlearning (nettijulkaisu)
NEMESIS: Kontrasti (tilausteos)
RIHMASTO: Puusta pitkään (tilausteos)
JARGUNA AND FRIENDS: The Swallow (Trapped Vol.2)
JARGUNA AND FRIENDS: Playing for a Lullaby (Trapped Vol.2)
MIKE DICKSON: Spectrum (nettijulkaisu)
BOOK OF AIR VVOLK: Se (in) de bos - osa - (Se (in) de bos)

 • Tatuointi on kantajalleen ikuinen, mutta taideteoksena lyhytikäinen

  Tatuoinneissa näkyy erilaisia tyylisuuntia ja muoteja.

  Tatuoinnin ottaminen sattuu ja teon peruuttaminen on hyvin vaikeaa. Tatuointi on merkki, jolla halutaan kertoa asioista, jotka ovat kantajalleen elinikäisesti tärkeitä. 80-luvun puolivälissä tatuointeja alkoi näkyä tuttavapiiriini kuuluvilla henkilöillä, myös naisilla. Tatuoinnit kiinnostivat, koska niihin liitettiin edelleen normiyhteiskunnan reunalla tai ulkopuolella elämisen leima.

 • Avaruusromua: Unelmia, epävarmuutta vai paratiisi?

  Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi?

  Hän luuli tavallisia majataloja lumotuiksi linnoiksi. Hän luuli lampaita kääpiöiksi ja tuulimyllyjä jättiläisiksi. Jostakin syystä sadan vuoden takainen, Maria Åkerblomin johtaman uskonlahkon tarina tuo mieleen Don Quijoten, ja päinvastoin. Mitä nuo tarinat kertovat? Mitä ne tarjoavat? Unelmia, turvaa ja pelastusta? Pyhyyttä, pelkoa ja ekstaasia? Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

 • Koronasta bamlataan eri tavalla Stadissa kuin landella

  Slangista ja koronasta on erilaisia fiiliksiä.

  Jengillä on snadisti erilaiset vibat slangin oikeaoppisuudesta, kuten tällä hetkellä myös koronaepidemiasta. Aristoteleen kantapään toimittaja funtsi, että koska tilanne maailmassa ei ole just nyt yhtään kliffa, täytyy koronasta skrivaa myös omalla slangilla.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri