Hyppää pääsisältöön

Koska viimeksi kuulit tunnin mittaisen biisin?

Piirros, jossa etana kuuntelee musiikkia
Kuva: Juba Tuomola Piirros, jossa etana kuuntelee musiikkia Avaruusromua,Juba Tuomola

Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö ei tarjoa ainoastaan yhtä tunnin mittaista esitystä, vaan kaksi! Puolituntisia on luvassa useampikin.

Pyhäinpäivän yönä Avaruusromun erikoislähetys tarjoaa yhtäjaksoisen viisituntisen matkan rauhallisen musiikin ja mietiskelevien ajatusten seurassa. Koska viimeksi kuulit tunnin mittaisen biisin?

A hit song is usually 3 to 5 minutes long.― www.vox.com

Onneksi meillä on edes yksi ohjelma, jossa ei soiteta kolmen minuutin hittejä! Avaruusromua on jo 28 vuoden ajan soittanut rohkeasti musiikkia, jossa tärkeintä ei ole lyhyt kesto, tarttuvat kertosäkeet tai helposti mieleen jäävät melodiat ja sanat.

Pitkässä ja hiljaisessa yössä on mahdollista kuulla vieläkin pitempiä esityksiä. Tarjolla on pari tunnin mittaista esitystä: Nemesis-yhtyeen Kontrasti ja Rihmaston Puusta pitkään. Lisäksi luvassa on yksi 40-minuuttinen raita ja kolme noin puolituntista esitystä.

Songs seem to be around three minutes.― www.wired.com
Jukka Mikkola
Toimittaja Jukka Mikkola Jukka Mikkola Kuva: Yle/Laura Pohjavirta avaruusromua

Pitkässä ja hiljaisessa yössä ei ole kiire

Kuka minä olen? Mitä minun pitäisi tehdä elämässä? Mikä on elämän tarkoitus? Näin kysyy Yuval Noah Harari kirjassaan 21 oppituntia maailman tilasta. Hän sanoo, että jokainen sukupolvi tarvitsee näihin kysymyksiin uuden vastauksen, koska se mitä me tiedämme ja mitä me emme tiedä muuttuu koko ajan.

On helppo tiedostaa kaikki pahat asiat, joita maailmassa tapahtuu, toteaa Hans Rosling kirjassaan Faktojen maailma. Vaikeampaa on tietää hyvistä asioista, hän sanoo, niistä miljardeista parannuksista, joista ei koskaan raportoida.

AVARUUSROMUN PITKÄ JA HILJAINEN YÖ 2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
LINNUISSA: Jänis kertoi minulle salaisuuden (Ensimmäinen)
ALIO DIE & SYLVI ALLI: Crepuscular Birds (Amidst the Circling Spires)
ALIO DIE & SYLVI ALLI: Numinous Veins (Amidst the Circling Spires)
SISILISKO: The Great Unlearning (nettijulkaisu)
NEMESIS: Kontrasti (tilausteos)
RIHMASTO: Puusta pitkään (tilausteos)
JARGUNA AND FRIENDS: The Swallow (Trapped Vol.2)
JARGUNA AND FRIENDS: Playing for a Lullaby (Trapped Vol.2)
MIKE DICKSON: Spectrum (nettijulkaisu)
BOOK OF AIR VVOLK: Se (in) de bos - osa - (Se (in) de bos)

 • Avaruusromua: Palmut, hiekkaranta ja tähtikirkas yö

  Mitä on eksotiikka musiikissa?

  Mitä on eksotiikka? Mitä on eksotiikka musiikissa? 1950-luvulla se oli viihdyttäviä viuluja, intensiivistä tunnelmaa, villejä rytmejä ja salaperäisiä ääniä. Tuolloin levyillä soivat tunnelmat eksoottisilta kaukomailta: Aasiasta, Havaijilta, Amazonilta, Andeilta ja Afrikasta. Mutta musiikki ei ollut mitään kansanmusiikkia tai etnoa, vaan aitoa eskapistista viihdettä. Se oli eksoottista fantasiaa. Se oli epäaitoa muka-musiikkia. Se oli musiikillista kolonialismia. Mutta hyvin viihdyttävää, ja nykyään kuunneltuna mitä viehättävintä kitschiä ja campia. Ja eksotiikka viehättää yhä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Ne oli suunniteltu muuttuvaan maailmaan

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi.

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi. Niiden ei ollut tarkoitus olla ikuisia, vaan niiden rooli oli väistyä, kun tilalle tulisi jotakin uudempaa ja ehkä parempaa. Ne ovat värikkäitä ja sulavasti muotoiltuja tuoleja 1960-luvun alusta. Punainen, keltainen ja sininen. Edessä matala pöytä. Värikkäiden huonekalujen yläpuolella kuvassa lukee suurilla valkoisilla kirjaimilla: Optimistic Modernism. Optimistista modernismia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Asterix opettaa latinaa

  Asterix-kirjoja lukemalla voi suorastaan sivistyä.

  Asterix seikkailee -sarjakuvat perustuvat löyhästi Julius Caesarin jo ennen ajanlaskua kirjoittamiin Gallian sota -teoksien tapahtumiin.

 • Miksi opettelisin ranskaa?

  Ranskan kielen osaamisesta on paljon hyötyä ja iloa.

  Kaksikielisessä Suomessa saattaa tuntua ylivoimaiselta, että pitäisi vielä jaksaa opiskella useampia vieraita kieliä. Ranskalla on vaikean kielen maine. Ja mihin sitä edes nykyään tarvitsee? Englanti vaikuttaa välttämättömältä yleiskieleltä, jota kaikkien pitää osata, ja jolla pärjää missä vaan.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri