Hyppää pääsisältöön

Koska viimeksi kuulit tunnin mittaisen biisin?

Piirros, jossa etana kuuntelee musiikkia
Kuva: Juba Tuomola Piirros, jossa etana kuuntelee musiikkia Avaruusromua,Juba Tuomola

Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö ei tarjoa ainoastaan yhtä tunnin mittaista esitystä, vaan kaksi! Puolituntisia on luvassa useampikin.

Pyhäinpäivän yönä Avaruusromun erikoislähetys tarjoaa yhtäjaksoisen viisituntisen matkan rauhallisen musiikin ja mietiskelevien ajatusten seurassa. Koska viimeksi kuulit tunnin mittaisen biisin?

A hit song is usually 3 to 5 minutes long.― www.vox.com

Onneksi meillä on edes yksi ohjelma, jossa ei soiteta kolmen minuutin hittejä! Avaruusromua on jo 28 vuoden ajan soittanut rohkeasti musiikkia, jossa tärkeintä ei ole lyhyt kesto, tarttuvat kertosäkeet tai helposti mieleen jäävät melodiat ja sanat.

Pitkässä ja hiljaisessa yössä on mahdollista kuulla vieläkin pitempiä esityksiä. Tarjolla on pari tunnin mittaista esitystä: Nemesis-yhtyeen Kontrasti ja Rihmaston Puusta pitkään. Lisäksi luvassa on yksi 40-minuuttinen raita ja kolme noin puolituntista esitystä.

Songs seem to be around three minutes.― www.wired.com
Jukka Mikkola
Toimittaja Jukka Mikkola Jukka Mikkola Kuva: Yle/Laura Pohjavirta avaruusromua

Pitkässä ja hiljaisessa yössä ei ole kiire

Kuka minä olen? Mitä minun pitäisi tehdä elämässä? Mikä on elämän tarkoitus? Näin kysyy Yuval Noah Harari kirjassaan 21 oppituntia maailman tilasta. Hän sanoo, että jokainen sukupolvi tarvitsee näihin kysymyksiin uuden vastauksen, koska se mitä me tiedämme ja mitä me emme tiedä muuttuu koko ajan.

On helppo tiedostaa kaikki pahat asiat, joita maailmassa tapahtuu, toteaa Hans Rosling kirjassaan Faktojen maailma. Vaikeampaa on tietää hyvistä asioista, hän sanoo, niistä miljardeista parannuksista, joista ei koskaan raportoida.

AVARUUSROMUN PITKÄ JA HILJAINEN YÖ 2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
LINNUISSA: Jänis kertoi minulle salaisuuden (Ensimmäinen)
ALIO DIE & SYLVI ALLI: Crepuscular Birds (Amidst the Circling Spires)
ALIO DIE & SYLVI ALLI: Numinous Veins (Amidst the Circling Spires)
SISILISKO: The Great Unlearning (nettijulkaisu)
NEMESIS: Kontrasti (tilausteos)
RIHMASTO: Puusta pitkään (tilausteos)
JARGUNA AND FRIENDS: The Swallow (Trapped Vol.2)
JARGUNA AND FRIENDS: Playing for a Lullaby (Trapped Vol.2)
MIKE DICKSON: Spectrum (nettijulkaisu)
BOOK OF AIR VVOLK: Se (in) de bos - osa - (Se (in) de bos)

 • Onko videopelaaminen Suomen seuraava menestystarina?

  Kilpapelaaja harjoittelee kuin kuka tahansa urheilija.

  Ilouutinen viikonlopputurnauksiin kyllästyneille futismammoille ja jääkiekkovarustekassien alle rusentuville lätkäfaijoille: myös videopelien räiskiminen on urheilua, jossa voi edetä ammattilaisuralle asti.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Avaruusromua: Musiikkia kokemuksista ja muistoista

  Millaista musiikkia syntyy toisen ihmisen muistoista?

  Millaista on elää maailmassa, joka aiheuttaa voimattomuuden tunnetta ja huolta? Millaista on elää vaaran ja uhan keskellä? Millaista musiikkia syntyy toisen ihmisen muistoista? Entä jos nuo muistot ovat surullisia ja traagisia, tai eivät ainakaan yksinomaan aurinkoisia? Juha-Matti Rautiainen sanoo albuminsa olevan kunnianosoitus yksilön persoonan ikuiselle koskemattomuudelle ympäröivän yhteiskunnan vainoista huolimatta. Musiikki on yhteinen ja vapaa tila kaikille tunteille. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri