Hyppää pääsisältöön

Kuka on hullu? Tällä viikolla Perjantaissa keskustellaan, missä kulkee hullun ja normaalin raja

Perjantai pohtii, kuka meistä on hullu? Kaventavatko lukemattomat diagnoosit normaaliuden rajoja? Miten hulluus on koettu eri aikoina?

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina Aira Samulin, diagnooseja vastustava Nanna Vänttinen ja hulluuden historiaa tutkinut tutkija Sanna Tirkkonen.

Aira Samulinin Pirjo-tytär sairastui 15-vuotiaana skitsofreniaan. Tästä alkoi Pirjon yli 50 vuotta kestänyt laitoshoito ja Aira Samulinin ennaltaehkäisevä mielenterveystyö.

Aira on aina ajatellut, että jos Pirjon tarina pelastaa edes yhden ihmisen, Pirjon elämä ei ole mennyt hukkaan. Pirjo kuoli yllättäen syyskuun alussa.

Mielen syvissä vesissä uinut Nanna Vänttinen kutsuu itseään diagnoosikapinalliseksi. Vänttisen mielestä diagnoosin saaneet ihmiset jäävät helposti diagnoosin vangiksi, kun heidän pitäisi päästä diagnoosista vapaaksi.

Perjantai-dokkarina nähdään Ami Assulinin ohjaama Kaksisuuntainen Maaria. Taidemaalari ja esikoiskirjailija Maaria Oikarinen kertoo, minkälaista on elää kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa.

- Olen ollut sairaalassa ainakin viisi kertaa sekä manian, masennuksen että sekamuotoisen jakson vuoksi. Ja nyt kahden viimeisen vuoden aikana peräti kolme kertaa, Maaria laskee.

Perjantai: Kuka on hullu? Suora lähetys Yle TV1 2. marraskuuta klo 21.05 ja katsottavissa myös Yle Areenassa.

Tahdotko katsomaan lähetyksen kuvauksia paikan päälle Tampereen Työväen Teatterin Klubille? Ohjeet live-yleisölle löytyvät täältä.

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit