Hyppää pääsisältöön

Kampaajan surma järkytti Kontulassa 2008 - ystävä paistoi jauhelihapihvin, huumasi ja viilsi kurkun auki

Helsingin Kontulassa paljastui kesällä 2008 harvinaislaatuinen rikos, kun 53-vuotias nainen surmasi ystävättärensä, joka oli saapunut tekijän luokse syömään ja suunnittelemaan lomamatkaa. Ratkaisevaksi todisteeksi nousi naisen laittama iltaruoka, etenkin mustikkarahka.

Uhri oli kampaamoyrittäjä ja surmaaja siivooja. Siivooja auttoi tuttavaansa mm. toimimalla kuskina kampaajalle, jolla ei itsellään ollut ajokorttia.

Kohtalokkaana iltana heinäkuussa 2008 siivooja kutsui kampaajan ja tämän koiran kylään Kontulaan, jossa oli tarkoitus ilmeisesti suunnitella lomamatkaa ja syödä illallista. Siivoojan harhainen mustasukkaisuus johti samana iltana hirmutekoon. Siivoojalla oli kontollaan mustasukkaisuuteen liittyviä väkivallantekoja: hän oli mm. iskenyt miestään kirveellä ja siivoojan kuvitteleman poikaystävän seuralaista lihanuijalla. Rikoksista oli tosin jo pitkä aika.

Jauhelihapihvejä. - Mitä muuta ruokaa? - Ei siinä sitten muuta ollut― Poliisin kuulustelu

Surmailtana tallentui paikallisen marketin turvakameraan siivoojanainen, joka osti kaupassa mm. jauhelihaa, mustikoita ja rahkaa. Ruoaksi hän teki jauhelihapihvejä ja mustikkarahkaa. Hän ei aluksi kertonut rahkasta kuulusteluissa. Jälkiruoka osoittautuikin avaintodisteeksi, sillä siivooja oli murskannut rahkaan mm. rauhoittavia lääkkeitä.

Kun uhri oli tajuton, siivooja vei kampaajan koiran tämän kodin lähelle kilometrien päähän. Sen jälkeen hän viilsi kampaajan kurkun auki, kuljetti ruumiin Porvooseen ja siivosi jäljet huolellisesti.

Poliisilla oli iso työ selvittää aluksi, kuka uhri oli ja missä surma oli tapahtunut. Poliisi laittoi lehteen ilmoituksen kampaajan koruista ja muista ulkoisista seikoista. Poliisiin otti yhteyttä myös pariskunta, joka oli ostamassa kampaajan siirtolapuutarhamökkiä. Siivooja päätyi epäillyksi mm. kampaajan muiden tuttavien kuulustelujen ja teletunnistetietojen avulla.

En mä pysty sanoo, miks mä tein sen..― Siivooja poliisin kuulustelussa

Järkyttävään surmaan motiiviksi paljastui kuviteltu miesystävä ja harhainen mustasukkaisuus. Kampaaja ei ollut edes nähnyt mustasukkaisuuden kohdetta. Kuulusteluissa tekijä ei pystynyt kertomaan syytä verityölleen.

Dokumenttisarja Rikostarinoita Suomesta esittelee tositarinoita suomalaisista rikoksista eri vuosikymmenillä. Ohjelma on katsottavissa Areenassa.

Lue artikkeli: Rikostarinoita Suomesta -sarjan rikoksille yhteistä oli vain se, että ne olivat tosia

Lue myös - yle.fi:stä poimittua