Hyppää pääsisältöön

Videopäiväkirja: Blomis Etiopiassa – tällaista on Nenäpäivän yhdessä avustuskohteessa

Nuori ja vanhempi etiopialainen nainen istuvat kotinsa edessä puutuoleilla.
Äiti ja tytär istuvat kotinsa edessä Etiopian Sidamassa. Nuori ja vanhempi etiopialainen nainen istuvat kotinsa edessä puutuoleilla. Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä

Yle ja Radio Suomi ovat mukana Nenäpäivässä keräämässä varoja maailman lapsille 17 maassa. Radio Suomen toimittaja Juha Blomberg kävi Etiopiassa, jossa Nenäpäivä tukee tyttöjen koulunkäyntiä, parantaa hygieniaa ja tekee töitä tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi.

Olen tehnyt Nenäpäivään liittyviä matkoja vuodesta 2008 eli kymmenen vuoden ajan. Ennen Etiopian-reissua Nenäpäivä on vienyt minua Nepaliin, kahdesti Sierra Leoneen, Burundiin, Tansaniaan ja Ugandaan. Etiopiassa en toki ollut yksin: mukana oli Nenäpäivän tuotantoryhmä, Plan Suomen edustaja Inka Kovanen sekä laulaja Arja Koriseva.

Miksi minä sitten olen tässä mukana? Suuri kysymys, jota on hieman vaikeakin avata. Suurin syy on varmasti se, että haluan kertoa suomalaisille siitä toisesta todellisuudesta, jossa iso osa maailman lapsista joutuu kasvamaan.
Kehitysmaissa olosuhteet kasvaa edes täysi-ikäiseksi ovat paljon ankarammat kuin meillä. Edes kouluun pääseminen ei todellakaan ole itsestään selvää. Ja ilman ihan perustason koulutusta, eli luku-, lasku- ja kirjoitustaitoa, ei taas juurikaan ole mahdollisuuksia päästä kuin ruumiilliseen työhön.

Vielä vaikeammassa asemassa ovat tytöt. Nepalissa vanhemmat saattavat myydä tyttölapsensa Intiaan seksibisnekseen tai lapsivaimoksi vain saadakseen peltikaton taloonsa. Nepalissa tapasin 10-vuotiaan tytön, joka teki tiilitehtaalla töitä perheen eteen. Hän kantoi sellaisia kuormia tiiliä, etten itse olisi pystynyt kantamaan sellaisia kuin muutaman.

Tiedän, ettei näitä tarinoita täällä haluta välttämättä kuulla. Osa ihmisistä väittää, että Suomessakin on köyhiä autettavia ihan tarpeeksi. Niin onkin, mutta Suomessa ei kenelläkään ole asiat niin huonosti kuin esimerkiksi sillä burundilaisella "lapsiperheellä", jossa perheen pää oli 7-vuotias poika. Hän piti huolta 5-vuotiaasta pikkuveljestään ja 3-vuotiaasta pikkusiskostaan, koska vanhemmat olivat kuolleet. Toiselta burundilaiselta pojalta vuorostaan kysyimme tulevaisuuden haaveita. Poika vastasi haluavansa kuolla, että pääsisi pois.

Näiden tarinoiden kuuleminen sattuu, ja siksi niitä pitää kertoa myös täällä Suomessa.

Aivan näin synkissä tunnelmissa en ole matkapäiväkirjoissani, vaikka ei näitä asioita voi unohtaakaan. Videopäiväkirjat näet tästä:

Mikä Nenäpäivä?

Radio Suomessa Nenäpäivä kuuluu koko päivän kestävänä erikoislähetyksenä keskiviikkona 7.11. Lähetys tehdään Helsingin Aleksanterinkadulta, “Nenäkulmasta”, josta myös Ylen muut radiokanavat tekevät Nenäpäivä-viikon lähetyksensä.

Nenäpäivää vietetään vuosittain loka-marraskuun aikana, ja tänä vuonna Nenäpäivä on perjantaina 9.11.2018.

Radio Suomen somekanavista löydät paljon kuvamateriaalia Etiopiasta.

Nenäpäivän 17 avustuskohdetta sijaitsevat Afrikassa, Aasiassa sekä Etelä-Amerikassa. Nenäpäivällä on neljä perusteemaa: terveys, turva, koulutus ja ravinto. Lisää Nenäpäivän teemoista ja kohteista voit lukea täältä.

Nenäpäivä-kampanjan järjestää Nenäpäivä-säätiö, jonka perustivat vuonna 2004 UNICEF, Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu yhdessä Ylen kanssa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi