Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Älä alistu marraskuun synkkyydelle! Lataa piristävät äänitehosteet arkesi helpotukseksi

Kaikki me tarvitsemme joskus naurua, aplodeja ja muutakin sielunlääkettä. Välillä ilakointi ei kuitenkaan ota onnistuakseen ja räntäsade se vain hakkaa otsaa. Onneksi pikainen helpotus löytyy äänitehostekokoelmastamme.

Yle julkaisee äänitehostekokoelmansa aarteita kaikkien käyttöön Freesound-palvelussa. Laajasta kokoelmasta on tähän poimittu viisi erityisen piristävää äänitehostetta.

Kuvalinkkien takaa pääset lataamaan tehosteet omille laitteillesi ja omaan vapaaseen käyttöösi.

Kesäniitty

Äänitehoste.
Äänitehoste. äänet,Yle Elävä arkisto

Synkimmän syksyn painaessa leukaa rintaan, on välillä poikaa heittäytyä kesäiselle niitylle. Sirkat soittelevat, linnut laulavat ja aurinko porottaa. Kesäniityn lataat tästä.

Ilotulitus

Äänitehoste
Äänitehoste äänet,Yle Elävä arkisto

Kukapa ei ilotulitteista piristyisi? Äänitehosteena kuultuna rakettiloisto toimii oikeastaan vielä paremmin. Näistä kun ei synny turhaa roskaa ja mielikuvitus saa väriloiston hehkumaan hienommin kuin yksikään ruutipanos. Ilotulitteet lataat tästä.

Nauru

Äänitehoste.
Äänitehoste. äänet

Itke ja maailma itkee kanssasi. Naura ja ... no kyllä te tajuatte. Marraskuisen räntäsateen uhreilla on nauru kuitenkin usein tiukassa. Onneksi nauru on taudeista se, jolla on taipumusta tarttua erityisen sitkeästi. Kohta huomaat hekottelevasi itsekin baijerilaisessa oluttuvassa. Prost! Naurut lataat tästä.

Oluen korkkaaminen

Äänitehoste.
Äänitehoste. äänet

Syksyllä tekee mieli juoda kaljaa. Paha vain, että touhu on liiallisissa määrin varsin epäterveellistä. Tehostearkistomme kenties orgastisin äänite tuottaa kuitenkin mielihyvää ilman sitä kiusallista humalatilaa. Kaljan kaatamiset lataat tästä.

Aplodit

Äänitehoste.
Äänitehoste. äänet

Kaikki me olemme aina välillä ansainneet ihan kunnon aplodit. Voit tehostaa onnistumisen kokemusta taputtamalla samalla itseäsi ylpeästi olalle. Aplodit lataat tästä. Hyvä me! Kyllä tästäkin marraskuusta selvitään.

Äänet ovat Freesoundissa pakkaamattomina wav-tiedostoina, joita voi ladata omalle koneelle. Niissä on avoin lisenssimerkintä Creative Commons - Nimeä, mikä tarkoittaa, että ääniä saa käyttää vapaasti, myös kaupalliseen tarkoitukseen, kunhan käytön yhteydessä ilmenee Ylen nimi. Äänet ovat ryhmitelty aiheen mukaan. Koska sivusto on kansainvälinen, äänien nimissä ja tageissa käytetään myös englantia. Freesoundissa on paljon muutakin äänimateriaalia, jota voi hakea vaikkapa hakusanojen perusteella ja käyttää kunkin äänen kohdalla ilmenevän Creative Commons -lisenssin mukaan.

 • Areenan kenties kasarein tapaus on Mummo

  Mummo-sarja nyt Areenassa.

  Mummo-sarjassa Annan rakas ystävä on mummi. Tämä mummi ei vain leivo pullaa tai kudo sukkaa, vaan hakkeroi pankkiin ja varastaa rahaa, maalaa graffiteja sekä eläytyy koiraksi niin vahvasti, että perhe unohtaa, että mummi on mummi. Mummo-sarja on nyt vuoden verran katsottavissa ja se on kenties eniten 1980-luvun loppua huokuva ohjelma, mitä Areenasta löytyy.

 • Muutoksia Areenan audiosisältöjen RSS-syötteissä

  Audiojaksot näyttäytyvät uusina podcast-sovelluksissa.

  Radion julkaisualustan muutos muuttaa myös Areenan RSS-syötteitä. Radion tallennesisältöjä ollaan parhaillaan siirtämässä uudelle suoratoistoalustalle, jossa Areenan videosisällöt ovat jo jonkin aikaa majailleet. Tällä hetkellä sisällöistä on siirretty vajaa viidennes. Siirron yhteydessä kunkin sisällön yksilöivä sisältö-ID muuttuu.

 • Arki on niin hassua, siksi tehtiin Kätevä emäntä – neljä kautta nyt Areenassa

  Kätevän emännän neljä kautta nyt Areenassa.

  Vaikka Kätevä emäntä oli ensimmäisiä pääasiassa naisten tekemiä sketsisarjoja, ei sen huumori ollut miesvastaista, muistuttaa tuottaja Sirpa Bertling. Päinvastoin, piikin saivat usein tuntea naiset itse. Monesta hahmosta, kuten toimiston Raijasta, tuli niin suosittu, että näyttelijä Minna Kivelä esittää erikoista hahmoa yhä edelleen.