Hyppää pääsisältöön

Erämaan armoilla – selviäisitkö sinä näin kaukana sivistyksestä?

Eränkävijät Aki Huhtanen ja Emilia Laitinen seikkailevat kolmannen kauden jaksoissa kauempana kuin koskaan aiemmin. Pariskunta nousee koskia kumiveneensä kanssa tienoilla, joista lähimmälle tielle on 50 km. Muita ihmisiä ei ole missään.

- Tämän kauemmas erämaahan ei oikeastaan Suomen puolella enää pääse, Aki toteaa.

Kun lähimpään ihmisasutukseen on kymmeniä kilometrejä, täytyy turvallisuudesta pitää hyvä huoli. Koskien kahlaamiset ja veneen vetäminen koskea ylös täytyy ottaa varman päälle. Apu on kaukana.

Hätätilanteita varten meillä on tiedossa tiettyjä paikkoja, joissa puhelin toimii.

- Vaatteita ja muita varusteita ei voi ottaa mukaan paljoakaan. Täydellinen vaihtovaatekerta vesitiiviisti pakattuna täytyy olla, siltä varalta että vaikka vene kaatuu ja joutuu uimasille.

Lumimyrskyn silmässä

Talvisin pari kulkee tunturijärvillä pilkkimässä. Varsinkin kevättalvella tunturien arvaamaton sää saattaa yllättää, kun lunta tuiskuaa ja tuulen nopeus voi yltyä jopa yli 50 metriin sekunnissa, kuten vuoden 2017 keväällä.

pilkkijä Lapissa
Emilia on tottunut erämaan kävijä. pilkkijä Lapissa Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

- Silloin oli leikki kaukana! Ehdimme juuri ja juuri tunturista pois. Moottorikelkkaakin piti ajaa kyykyssä molemmat jalat kelkan oikealla astinlaudalla, muuten se meinasi kaatua tuulessa.

Muutamaa vuotta aikaisemmin Aki ja Emilia joutuivat lumimyrskyssä kuruun, jossa Akin kelkka kaatui varovaisesta etenemisestä huolimatta. Kelkka peittyi muutamassa minuutissa täysin lumen alle.

Tuntui kuin olisi ollut lumipesukoneessa!

- Viimein saimme kelkan toisen kelkan avulla repäistyä lumen alta oikeinpäin ja pääsimme jatkamaan matkaa. Olimme vain 300 metrin päässä kämpästä, johon pyrimme suojaan, mutta matka tuntui 10 kilometriltä.

Pilkkiarkit Pitsusjärvellä lumituiskussa.
Moottorikelkan perässä vedettävät pilkkiarkit ovat hyviä yöpymispaikkoja pitkillä retkillä, kun muuta suojaa ei ole lähistöllä. Pilkkiarkit Pitsusjärvellä lumituiskussa. Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

Akin vinkit erämaahan

  1. Varaudu aina pahimpaan, kun lähdet tunturiin, etenkin talvella ja keväällä. Älä tee liian pitkiä päivämatkoja, jotta jaksat tarvittaessa rakentaa lumiluolan, jos et pääsekään päivätuvalle saakka tai teltan pystytys on mahdotonta kovan tuulen vuoksi. Säätiedot voivat luvata Kilpisjärvellä tuulevan 8-10m/s, mutta tilanne on aivan toinen, kun noustaan suurtuntureille. Muista juoda ja syödä ennen kuin voimasi hiipuvat.

  2. Kesällä ja syksyllä vaellukselle tai kalalle lähtevien on syytä huomioida, että esimerkiksi heinäkuussa sataa yleensä silloin tällöin lunta, ja syyskuussa saattaa Haltin vaelluksella yllättää talvi. Esimerkiksi 2018 syys-lokakuun vaihteessa on Haltin perällä ollut jo 40cm lunta.

  3. Melontaretkellä älä koskaan mene koskeen, jos tuntuu että alat olla äärirajoilla omien taitojesi kanssa. Tällöin on parempi kantaa kanootti rantoja pitkin. Muista myös, että muutamissa koskissa ei ole mahdollisuutta rantautua jos menet liian lähelle koskea. Tarkista siis koski ajoissa rannalta käsin.

Eränkävijät sunnuntaisin klo 18:15 YLE TV1. Koko kausi katsottavissa myös Yle Areenasta.
Artikkelin pääkuva: Mika Hirvonen